Skocz do zawartości

Archiwalne posty

Darek007

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rafael86

Birnbacher - Boe (1) 1.85

Solidny typ. Niemiec wg mnie lepiej strzela, a do tego biegowo ma bardzo dobry sezon. Boe sezon ma słabiutki i mimo, że na Mistrzostwach Świata ma dobre czasy samego biegu to dalej problem jest na strzelnicy. W biegu długim 1 pudło to 1 karna minuta, co zdecydowanie faworyzuje dobrych strzelców. Moim zdaniem Birnbacher będzie mniej pudłował i to przesądzi o jego wyższej pozycji w dzisiejszym konkursie.

Ferry - Fak (1) 1.6

Fak poprawił strzelanie, ale nie uważam, żeby można było go uznać za pewniaka w tym elemencie. Ferry biegowo jest wolniejszy, ale na strzelnicy z reguły bardzo solidny. W jego przypadku często kluczowe jest pierwsze strzelanie - jak jest czysto to są dobre wyniki, jak popełni jakiś błąd to często motywacja spada i wyniki są słabiutkie. Nie mniej jednak na Szweda w biegach długich warto stawiać, tym bardziej, że Fak jest dość nieobliczalny. Potrafi zrobić fajny wynik, ale czyni to stosunkowo nieregularnie i raczej w innych konkurencjach.

ja natomiast dziś stawiam na doświadczonego Austriaka Mesotitscha, który te mistrzostwa rozpoczął od dwóch czwartych miejsc, co prawda sezon miał słaby jak cała reprezentacja Austrii, ale widać że przygotował się na mistrzostwa i forma jest. Strzelecko stabilny, biegowo dobrze a do tego specjalista od biegu indywidualnego, w którym to zawsze odnosił największe sukcesy.

natomiast nie wierzę w Bjoerndalena, który słabo wygląda strzelecko, i wątpliwe by się przebudził w biegu indywidualnym akurat, szybkostrzelec Birnbacher to chyba też nie dobra opcja na dzisiaj, choc on akurat może zmieni strzelanie na te specyficzne zawody, nie wierzę również w Greisa, który miejsce za zasługi dostał ale niczym się nie wyróżnia, a na 3-4 pudła można liczyć w jego wypadku, dlatego też zagrałem:

Mesotitsch - Bjoerndalen 1 2.22 panbet (spadło do 1.92 obecnie)

Mesotitsch - Greis 1.63 panbet

Gość rafael86
Birnbacher - Boe (1) 1.85 :plus:

Solidny typ. Niemiec wg mnie lepiej strzela, a do tego biegowo ma bardzo dobry sezon. Boe sezon ma słabiutki i mimo, że na Mistrzostwach Świata ma dobre czasy samego biegu to dalej problem jest na strzelnicy. W biegu długim 1 pudło to 1 karna minuta, co zdecydowanie faworyzuje dobrych strzelców. Moim zdaniem Birnbacher będzie mniej pudłował i to przesądzi o jego wyższej pozycji w dzisiejszym konkursie.

Ferry - Fak (1) 1.6 :minus:

Fak poprawił strzelanie, ale nie uważam, żeby można było go uznać za pewniaka w tym elemencie. Ferry biegowo jest wolniejszy, ale na strzelnicy z reguły bardzo solidny. W jego przypadku często kluczowe jest pierwsze strzelanie - jak jest czysto to są dobre wyniki, jak popełni jakiś błąd to często motywacja spada i wyniki są słabiutkie. Nie mniej jednak na Szweda w biegach długich warto stawiać, tym bardziej, że Fak jest dość nieobliczalny. Potrafi zrobić fajny wynik, ale czyni to stosunkowo nieregularnie i raczej w innych konkurencjach.

ja dziś upatruję wysokich lokat Ekholm, Vilukhiny i Brunet, czyli tych które świetnie strzelają, dlatego też mój główny typ Vilukhina w parze z Kuzminą, która strzela przeciętnie w tym sezonie (1.52 panbet)

Dyscyplina: Biatlon, MŚ

Spotkanie: Kto wygra sztafetę mężczyzn ?

Typ: Francja

Kurs: 3.50 (4.0)

Buk: Bwin

Data: 09.03.2012 - 15:15

Już dziś kolejny dzień na Mistrzostwach Świata w biatlonie. W piątkowe popołunie zobaczymy rywalizację mężczyzn ale zespołową bo dziś startuje sztafeta. Kandydatów do zwycięstwa jest podobnie jak w sztafecie mieszanej 4. Są to oczywiście Norwegia, Francja, Niemcy i Rosja. Norwegia fawroyt ale na tych MŚ nie prezentują się nadzwyczajnie jeżeli chodzi o indywidualne występy, Boe czy Ole mają sporo problemów na strzelnicy. Niemcy też mają sporo problemów, do tego nie wszyscy trafili z formą, a i w ich zespole można znaleźć słabsze punkty. a Rosja to według mnie największe rozczarowanie tych MŚ. Zostają Francuzi którzy mają jeden problem: jest to strzelanie, jezeli tutaj nie zawalą to bracia Fourcade czy Boeuf myślę, że biegowo nie zawiodą i szansa na zwycięstwo jest bardzo duża. Szkoda co prawda, że Jay nie wystąpi, a za niego dość nie znany Beatrix który jednak nie koniecznie musi zaprezentować się słabo. Kurs na Francję zachęcający i myślę, że to oni mają największe szanse na zwycięstwo.

Biatlon-Sztafeta mezczyzn 4x7,5km

godz 15.15

typ Norwegia w top 3

kurs 1,40

Unibet

Dzis bez szarzowania z kursem ale za to typ dla mnie pewka dnia.Nie bede tu wyskakiwal odrazu ze Norwegowie maja wygrac,ale sa na pewno kandydatem do podium nr 1.Svendsen,Bjoerndalen,Boe te nazwiska gwarantuja dobry bieg,do tego Brateseen,troche odstajacy od resztay ale wierze ze zmobilizuje sie bo akurat dla niego to jedyna szansa na medal.Noregia jak narazie z jednym zlotem na tych mistrzostwach alke wsrod pan,takze meska duma urazona,zwlaszcza takiego zawodnika jak Svendsen,ktory tu definitywnie przyjechal po krazki z najcenniejszego kruszcu.Na strzelnicy nie jest zle,a na pewno nie gorzej od przeciwnikow,z glownych rywali wyraznie lepiej strzelaja jak narazie tylko Szwedzi,ale odstaja biegowo,a trzeba podkreslic ze w sztafecie mozna dobierac naboje takze w przeciwienstwie do biegu indywidualnego tu wazniejszy jest bieg.Glowni rywale Francuzi,a takze ekipa gospodarzy Niemcy to zespoly ktore moga rywalizowac z Norwegami,oczywiscie ze Ci drudzy nie zawala strzelania jak juz to czynili na tych MS niejednokrotnie.Szwedzi tj napisalem,raczej biegowo nie dadza rady,Rosjanie klapa po calosci,moze Szipulin cos powalczy,tyle.

Dyscyplina: Biegi narciarskie

10.03.2012 12:00

Kto wygra 50km stylem klasycznym?

typ: Johan Olsson

kurs: 4.25

buk: bet-at-home

Wydaje się,że faworytów tego biegu jest dwóch, a są to Johan Olsson i Dario Cologna. Ja dzisiaj stawiam na tego pierwszego.

Johan to typowy zawodnik świetnie biegający klasykiem, a nie co gorzej łyżwą, czyli podobnie jak Justyna Kowalczyk. Na początku sezonu nie był w najwyższej formie i dopiero pod koniec rywalizacji w tym sezonie złapał wiatr w żagle. W fenomenalnym stylu wygrał bieg na 30 km w Nowym Mieście, pokonując nieznacznie Dario Colognę,a w Szklarskiej Porębie zademonstrował już prawdziwy pokaz siły w biegu na 15km nie dając rywalom żadnych szans. Jego głównym rywalem będzie właśnie Szwajcar, lider, a właściwie zdobywca Pucharu Świata. Myślę jednak,że Johan, który jest ostatnio w świetnej formie poradzi sobie z rywalami i na jednym z podbiegów po prostu się urwie i sam pobiegnie do mety po 3 zwycięstwo w tym roku. Sądzę, że warto zagrać na niego po takim kursie.

Szwecja - Włochy 1 1.50 totomix :t:

Totomix jak zwykle nie wie co się dzieje a w składzie Włoszek brakuje najlepszej z nich Ponzy oraz Oberhofer, a wystąpią dwie juniorki (podobnie działo się wczoraj ze Słoweńcami i brakiem Faka). Pozostałe Włoszki jeszcze jako tako strzelają ale biegowo wygląda to fatalnie, zdecydowanie odstają w tym elemencie. Wiem że Szwedki nie mają jakiegoś wielkiego składu ale są jednak bardziej doświadczone, a na ostatniej zmianie mają Helenę Ekholm. Na Włoszki powinno to wystarczyć.

Polecam również:

Polska - Włochy 1 1.30 totomix / 1.27 panbet :t:

Polki równy dobry skład, wszystkie w top40 i to wystarczy do opisu tego typu :)

O Włoszkach wyżej.

Skardino - Tofalvi (kto lepszy po 1 zmianie?) 1 1.55 Betsafe :t:

W sprincie Białorusinka Skardino miała 2min 28sek starty przy jednej karnej rundzie, a Rumunka Tofalvi 4min 36 sek przy 3 karnych rundach. W biegu indywidualnym Białorusinka była po raz kolejny dużo wyżej lecz tym razem spowodowane to było słabym strzelaniem rywalki, która pudłowała 4 razy więcej. Białorusinka dobrze strzela, jest bardzo doświadczona, występuje w sztafecie od długiego czasu, powinna być dużo wyżej od bardzo słabo dysponowanej w tych mistrzostwach Rumunki.

dziś panbet i milenium najlepsza oferta jak dla mnie...

a stawiam przede wszystkim nadal przeciwko Bjoerndalenowi, który biegowo wygląda przyzwoicie, ale na strzelnicy wygląda bardzo słabo...

Shipulin - Bjoerndalen 1 1.63 panbet

Lindstroem - Bjoerndalen 1 1.86 panbet

obaj na strzelnicy wyglądają dużo lepiej, a i biegowo jakoś od Norwega nie odstają.

drugim zawodnikiem przeciwko któremu dziś gram to Garanichev, który też nie ma formy na tych mistrzostwach, biegowo średnio, na strzelnicy słabo...

Garanichev - Mesotitsch 2 1.94 panbet

Lindstroem - Garanichev 1 1.70 panbet

Mesotitsch na tych mistrzostwach świetna dyspozycja.

no i jeszcze w panbecie gram przeciwko Krysi Pałce, słabe mistrzostwa w jej wykonaniu.

Vitkova - Pałka 1 1.90 panbet

Pałka - Nowakowska 2 1.94 panbet

Vitkova lepiej biega od Pałki, myślę że nawet ok. minuty może dziś zyskać nad Polką, a jak Krysia strzela na tych mistrzostwach wiemy...

Nowakowska trochę mniej pewna dla mnie od Czeszki ale 1.94 to zdecydowanie za wysoki kurs (wiele buków wystawiło tą parę, ale przeważnie na Nowakowską mamy 1.65).

do tego warto w milenium wysłać kuponik...

Bjoerndalen - Mesotitsch 2 2.25

Garanichev top7 Nie 1.35

Brunet 1strz 5/5 1.35

Kuzmina - Pałka 1.22

AKO: 5.00

Gość rafael86

Evgeniy Garanichev -Ole Einar Bjoerndalen (1) 2.25 :minus:(gdyby nie wywrotka Rosjanina na 1 kółku byłoby bez problemu :/ )

Też pograłem przeciw OEB. Wybrałem Garanicheva, bo strzelecko jest dobry, a to będzie istotne w tym biegu.

Arnd Peiffer -Tarjei Bøe (1) 2.03 :plus:

Boe wysoka dyspozycja biegowa, ale na strzelnicy słabiutko. Myślę, że przy 20 strzałach 5 pudeł będzie minimum. Peiffer w biegu aż tak wiele nie straci, by stracić przewagę jaką powinien uzyskać na strzelnicy. Może do asów w celności nie należy, ale zdecydowanie pewniejszy w tym elemencie niż Boe.

Olga Zaitseva -Kaisa Makarainen (1) 1.85

Zaitseva zwykle dobrze odnajduje się w biegach z 4 krotnym strzelaniem. Dodatkowo biegowo jest bardzo dobra. Makarainen na mistrzostwach fatalnie strzela, więc możliwe nawet 6 pudeł i więcej. Mimo, że jest piekielnie szybka, to przy błędach na strzelnicy ciężko jej będzie zagrozić najlepszym.

Skoki Narciarskie-Planica

godz 14.15

Daiki Ito zakonczy na podium

kurs 2,50

Bet365

Japonczyk ostatnio w swietnej formie.Wygral konkurs w Lahti i Trondheim,byl liderem po pierwszej serii w Oslo,gdzie po czesci pogoda zabrala mu chocby podium.Wczesniej 2 zwyciestwa u siebie w Japonii.Podium zaliczyl takze w GA-PA i duzej skoczni w Willingen.Jesli chodzi o loty to w Obersdorfie byl drugi tuz za Kochem,w Kulm takze drugi,tym razem za Bardalem. Nie jest tajemnica ze Daiki Ito to klasyczny "lotnik"jesli chodzi o skoki,a koncowka sezonu,do ktorej jest swietnie przygotowany pokazuje ze stac go na swietny wynik w Slowenii.Po dobrych skokach an treningach czolowka zrezygnowala z kwalifikacji w tym takze Ito,co oznacza ze czuje sie tu dobrze.Wedlug mnie jest faworytem dzisiejszego konkursu.

Gość rafael86

Ekholm - Makarainen (1) 2.06

Szwedka od mistrzostw świata prezentuje swoją bardzo dobrą dyspozycję biegową. Dokładając do tego fakt, że jest jedną z lepszych strzelczyń, uważam, że jest nawet w stanie wygrać te zawody jeśli Neuner z Domracheva będą pudłować. Stawiam Szwedkę w parze z Makarainen. Finka ostatnie dwa występy zanotowała z dobrym strzelaniem, co w jej przypadku nie jest zbyt częstym zjawiskiem. Zadziwiła mnie podczas MŚ gdzie w biegu masowym pomyliła się tylko raz, ale przegrała sprinterski finisz z rywalkami. Nie mniej jednak dzisiaj przewiduję, że na strzelnicy pojawi się co najmniej kilka pudeł i Kaaisa zawita kilka razy do "ogródka".

• 3 weeks later...

Dyscyplina: Curling Mistrzostwa Świata

02.04.2012 14:00

Dania - Chiny

typ: 2

kurs: 1.80

Dla Duńczyków będzie to już 5 spotkanie w tym turnieju, natomiast dla Chińczyków będzie to mecz numer 4. Jak do tej pory Skandynawowie legitymują się bilansem 2 zwycięstw i 2 porażek, a Azjaci mają na swoim koncie 2 wygrane i 1 porażkę.

Reprezentacja Danii rozpoczęła turniej od porażki w bardzo ważnym dla nich spotkaniu, przegrywając z zespołem norweskim 6:3. Później przyszły dwa zwycięstwa z Nową Zelandią 11:4 i ze Szkocją 9:7, lecz dzisiaj rano przegrali ze Stanami Zjednoczonymi 7:6, którzy tym samym wygrali pierwszy mecz na tych mistrzostwach.

Ekipa Chin bardzo udanie rozpoczęła ten turniej. W pierwszym meczu pokonali Czechów 7:5, w drugim swoim spotkaniu stoczyli bardzo wyrównany pojedynek ze Szwecją, czyli z jednym z głównych faworytów do złotego medalu, ostatecznie ulegając 7:6. Wczoraj w popołudniowej sesji bez problemów poradzili sobie ze Szwajcarią, wygrywając 7:4. Zawodnicy, którzy na tym turnieju reprezentują swoje kraje to odpowiednio u Danii: Troels Harry, Mikkel Poulsen, Johnny Frederiksen oraz Rasmus Stjerne, a w zespole Chin są to: Jia Liang Zang, Dexin Ba, Xiao Ming Xu i Rui Liu. Reprezentant kontynentu azjatyckiego lepiej wygląda w statystykach. Mają oni na poziomie 0.429% zarówno HE jak i FE, natomiast Duńczycy 0.350 HE i 0.421 FE.

Dla obu ekip jest to niezwykle ważne spotkanie. Jeżeli Dania ten mecz przegra to będzie miała bardzo ciężko awansować do strefy medalowej, natomiast Chińczycy przy zwycięstwie mocno się do niej przybliżą. Stawiam w tym meczu na zwycięstwo Chin.

• 7 months later...

Puchar Świata w skokach narciarskich 2012/2013

Norwegia

23-11-2012 Lillehammer HS 100 (K-90) druż. mixed team 1.NORWAY 2.JAPAN 3.ITALY

24-11-2012 Lillehammer HS 100 (K-90) ind. 1.FREUND Severin 2.MORGENSTERN Thomas 3.BARDAL Anders 25.KOT Maciej

25-11-2012 Lillehammer HS 138 (K-123) ind. 1.SCHLIERENZAUER Gregor 2.FANNEMEL Anders 3.MORGENSTERN Thomas 26.MIETUS Krzysztof

Finlandia

30-11-2012 Kuusamo HS 142 (K-120) druż. 1.GERMANY 2.AUSTRIA 3.SLOVENIA 11.POLAND

01-12-2012 Kuusamo HS 142 (K-120) ind. 1.FREUND Severin 2.VASSILIEV Dimitry 3.AMMANN Simon 22.KUBACKI Dawid

Rosja

08-12-2012 Soczi HS 140 (K-125) ind. 1.SCHLIERENZAUER Gregor 2.FREUND Severin 3. KOFLER Andreas 28.KOT Maciej

09-12-2012 Soczi HS 140 (K-125) ind. 1.KOFLER Andreas 2.FREITAG Richard 3.WELLINGER Andreas 17. KUBACKI Dawid

Szwajcaria

15-12-2012 Engelberg HS 137 (K-125) ind. 1.KOFLER Andreas 2.STOCH Kamil 3.SCHLIERENZAUER Gregor 9.KUBACKI Dawid

16-12-2012 Engelberg HS 137 (K-125) ind. 1.SCHLIERENZAUER Gregor 2.KOFLER Andreas 3.WELLINGER Andreas 13.KOT Maciej

Turniej Czterech Skoczni Niemcy-Austria

30-12-2012 Oberstdorf HS 137 (K-120) ind.

01-01-2013 Garmisch-Partenkirchen HS 140 (K-125) ind.

04-01-2013 Innsbruck HS 130 (K-120) ind.

06-01-2013 Bischofshofen HS 140 (K-125) ind.

Polska

09-01-2013 Wisła HS 134 (K-120) ind.

11-01-2013 Zakopane HS 134 (K-120) druż.

12-01-2013 Zakopane Polska HS 134 (K-120) ind.

Japonia

19-01-2013 Sapporo HS 134 (K-120) ind.

20-01-2013 Sapporo HS 134 (K-120) ind.

Norwegia

26-01-2013 Vikersund HS 225 (K-195) ind.

27-01-2013 Vikersund Norwegia HS 225 (K-195) ind.

Czechy

02-02-2013 Harrachov HS 205 (K-185) ind.

03-02-2013 Harrachov HS 205 (K-185) ind.

Niemcy

09-02-2013 Willingen HS 145 (K-130) druż.

10-02-2013 Willingen HS 145 (K-130) ind.

13-02-2013 Klingenthal HS 140 (K-125) ind.

16-02-2013 Oberstdorf HS 213 (K-185) ind.

17-02-2013 Oberstdorf HS 213 (K-185) druż.

Mistrzostwa Świata Włochy

23-02-2013 Predazzo HS 106 (K-95) ind.

28-02-2013 Predazzo HS 134 (K-120) ind.

02-03-2013 Predazzo HS 134 (K-120) druż.

Finlandia

09-03-2013 Lahti HS 130 (K-116) ind.

10-03-2013 Lahti HS 130 (K-116) ind.

12-03-2013 Kuopio HS 127 (K-120) ind.

Norwegia

15-03-2013 Trondheim HS 140 (K-123) ind.

17-03-2013 Oslo HS 134 (K-120) ind.

Słowenia

22-03-2013 Planica HS 215 (K-185) ind.

23-03-2013 Planica HS 215 (K-185) druż.

24-03-2013 Planica HS 215 (K-185) ind.

http://www.fis-ski.com/uk/disciplines/live-timing.html

http://www.skispringen.com/

http://www.skijumping.pl/

KLASYFIKACJA PŚ

1. SCHLIERENZAUER....448

2. FREUND...................430

3. KOFLER...................396

4. WELLINGER.............290

5. BARDAL...................286

6. MORGENSTERN........223

7. FREITAG..................220

8. LOITZL....................187

9. HVALA.....................180

10. AMMANN................171

19. STOCH ....................99

26. KUBACKI .................67

30. KOT M. ....................52

Zapraszam do dyskusji oraz pisania analiz.

Dyscyplina: Biathlon

Spotkanie: Francja-Białoruś

Typ: 1

Kurs: 1,45

Bukmacher: Betsson

Już dziś rozpoczyna się sezon biathlonowy. Na starcie staną sztafety mieszane, wypatrzyłem z całej oferty Betsson , jeden moim zdaniem pewny jak lokata typ. Francja w mocnym składzie:

2-1 BRUNET Marie Laure

2-2 DORIN HABERT Marie

2-3 BEATRIX Jean Guillaume

2-4 BOEUF Alexis

Moim zdaniem są jednym z faworytów do dzisiejszego zwycięstwa prócz sztafety Rosyjskiej i Norweskiej. A za przeciwników w tej parze mają sztafetę białoruską. W składzie:

8-1 SKARDINO Nadezhda

8-2 DOMRACHEVA Darya

8-3 ALENISHKO Vladimir

8-4 NOVIKOV Sergey

Jedynie w tym składzie zagrożeniem jest Domracheva ,ale sama nic nie zdziała , pozostali biathloniści to pionki , nie mają takiej formy ,by zagrozić nawet w najmniejszym stopniu ekipie Francji. Novikov już dojrzały zawodnik , Alenishko pierwsze słyszę ,a Skardino nadomiar przeciętna. Francuzi mają bardzo wyrównany skład na wysokim poziomie i nie widzę tutaj szans u Białorusinów. Jest to dla mnie mimo wszystko typ dnia , chociaż kurs 1,45 , więc wypadłoby coś do tego dorzucić. Polecam.

Data i Godzina: 28.11.2012 17:30

Spotkanie: Biathlon / Andreas Binbacher- Arnd Peiffer

Typ: Birnbacher

Kurs: 1,909

Bukmacher: Pinnacle Sports

Typ na dzisiejszy dzień z biathlonu. W tym sezonie będzie to dla obu panów pierwszy start. Faworyta widzę jednego i jest nim Birnbacher. Na tym dystansie w poprzednim sezonie w trzech startach na trzy , był w każdym lepszy od Peiffera. Faktem jest ,że Peiffer jest dobry na krótkich dystansach ,a przy długich już nie wytrzymuje tempa , które na początku mocno nadgania by w końcowym dystansie tracić sporo. Dla udowodnienia Birnbacher jest wicemistrzem juniorów z 2000 roku na tym dystansie. Peiffer nigdy w takiej konkurencji nie zdobył żadnego medalu. Fakt jest mistrzem świata z zeszłego sezonu ,ale w sprincie. Na długich przewieszkach jest gorszy od swojego kolegi z reprezentacji. Przedstawię wyniki z zeszłego sezonu w biegu indywidualnym:

W Ostersund

Birnbacher 28miejsce 4 błędy

Peiffer 40 miejsce 3 błędy

Nove Mesto

Birnbacher 8 miejsce 2 błędy

Peiffer 9 miejsce 3 błędy

Ruhpolding

Birnbacher 4 miejsce 1 błąd

Peiffer 7 miejsce 2 błędy

Jak widać w każdym z tych startów lepsze był Birnbacher i uważam ,że także dziś będzie w pełni przygotowany do tego startu i okaże się lepszy i bardziej doświadczony od swego o 6 lat młodszego kolegi. Myślę ,że ten typ okaże się trafny , gdyż jako jeden z nielicznych mogę zaproponować ten zakład państwu.Polecam

nowy sezon czas zacząć :)

Ferry - Sumann 1.63 marathon 2/10

wiadomo Ferry świetny strzelec, może nie jest jakimś wielkim specjalistą od biegu indywidualnego

ale pokazał w sztafecie mieszanej że forma dobra, startuje u siebie, powinien być wysoko.

Sumann statystyki strzeleckie gorsze od Szweda, biegowo również wypadł słabiej w sztafecie mieszanej, dużo słabszy zeszły sezon.

Sednev - Leguellec 2.30 marathon 1,5/10

Sednev słabiutki poprzedni sezon, nie wiem czemu jest aż takim faworytem w parze z Kanadyjczykiem.

Strzelecko Ukrainiec nieco lepszy, ale poziom obu zbliżony, w zeszłym sezonie tylko minimalnie lepszy Sednev.

Leguellec w sztafecie mieszanej dobry występ, bez dobierań, przyzwoity bieg.

tak jak pisał wyżej tlenekk... nie polecam grać na ulubieńca większości kibiców biatlonowych czyli Bjoerndalena, jest oczywiście na liście startowej ale był w ostatnich dniach przeziębiony więc nawet jak wystartuje ciężko powiedzieć na co będzie go stać.

Ciekaw jestem jak zaprezentuje się Greis, czy jeszcze wróci na szczyt czy to będzie zjazd do bazy, groźni dziś powinni być Rosjanie.

-3,5j

niestety kompletna porażka na początek, Sumann (jak i Greis) czyli starsze pokolenie faktycznie ciężko będzie miało z powrtem do światowej czołówki, obaj biegowo wyglądali słabiutko, niestety Ferry zawiódł mnie dziś, jak na niego to bardzo słabo zaprezentował się w biegu, stać go zdecydowanie na więcej, szkoda.

co do drugiego typu obaj biegowo faktycznie równy poziom, niestety Sednev lepiej strzelał.

Data i Godzina: 29.11.2012 17:30

Spotkanie: Puchar Świata Östersund - 15 km indywidualnie : H2H

Tina Bachmann-Miriam Gössner

Typ: Gössner

Kurs: 2,22

Bukmacher : Betsson

Zaskakująco wysoki kurs na to zdarzenie. Być może bukmacher przekonał się co do Bachmann dzieki ostatniem wyniku w sztafecie mieszanej tam , zaliczyła 10/10 , a co do dziś to będzie ważne ,bo za każdy błąd jest jedna minuta kary . Jednak z ostatniego sezonu z mistrzostw świata . Gossner spudłowała aż 5 razy ,a Bachmann ,aż 7 razy i to ona zajęła bardziej odległe miejsce od swojej koleżanki . Biegowo porównywalne , no być może z lekkim plusem dla Bachmann ,ale to strzelanie. Statystycznie Bachmann w poprzednim sezonie miała w pozycji leżącej 83% ,czyli całkiem nieźle ,ale za to w pozycji stojącej zaledwie 71% trafionych nabojów do celu. Miriam Gossner tą statystykę ma jednak gorszą ,bo 74% do 68% w stojącej . Jednak z roku na rok poprawiały to i myślę ,że w tym sezonie to lepsza okaże się Gossner , która moim zdaniem jest dużo bardziej utalentowaną biathlonistką młodego pokolenia i myślę następczynią Neuner. Widać po tych statystykach typ nie może przekonywać , tym bardziej ,że będzie to pierwszy start w sezonie i na pewno Gossner będzie chciała się pokazać ,bo powalczyć ze swoimi zawodniczkami o miejsce w kadrze. Wczoraj grałem Birnbachera i ostatnie strzelanie nie wypaliło . Dziś liczę na Gossner i bardzo się zawiodę jeśli typ nie wypali. Polecam niską stawką ,bo kurs obiecujący. Stawka 4/10 .

zdecydowanie nie polecam typu wyżej.

Gossner i bieg indywidualny to się samo w sobie wyklucza.

To jedna z najsłabiej strzelających biatlonistek w całej stawce.

Do tego Bachmann pokazała się w strzelaniu z dobrej strony w sztafecie mieszanej (10/10)

dwa dubelki ode mnie:

Berger - Makarainen 1 1.40

Dorin - Kuzmina 1 1.60

AKO: 2.24 4/10 betcity

Berger na początku sezonu pokazuje że jest już w bardzo dobrej formie,

Makarainen przy 4 strzelaniach ma małe szanse z Norweżką, jest w tym elemencie słabsza.

Dorin oczywiście na strzelnicy mocna, w zeszłym sezonie także poprawiła bieg.

Kuzmina w strzelaniu nie należy do czołówki a i biegowo w sztafecie mieszanej przeciętnie jak na swoje możliwości wyglądała.

Kocher - Vitkova 2 1.65

Zaisteva - Kuzmina 1 1.30

AKO: 2.145 4/10 betcity

Kocher na strzelnicy będzie miała przy 4 strzelaniach na pewno spore problemy.

Vitkova pokazała się w zeszłym sezonie już z dobrej strony, nie powinna mieć problemu z pokonaniem Kanadyjki.

Zaitseva czołówka światowa, stabilna na strzelnicy, dobrze biegająca,

z opisaną wyżej Kuzminą nie powinna mieć najmniejszych problemów.

Dyscyplina: (przydatne szczególnie w przypadku mniej znanych lig i dyscyplin) Biegi narciarskie - kobiety

Spotkanie: Kowalczyk Randall

Typ: Randall

Kurs: 1.45

Godz: 10:30

Bukmacher: (wybrany z listy podanej w regulaminie) Bwin

Analiza:

Justyna w pierwszym biegu sezonu na 10 km bardzo nisko sie uplasowała. Aż szkoda mówić o jej odległej pozycji. Randall zupełnie przeciwnie, stanęła na podium zajmując 3 miejsce. Nie ma sie co aż tak niepokoić, Justyna spokojnie buduje forme i jak zawsze słabo zaczyna, z czasem powinna sie rozkręcać. Trudno jednak by dziś dokonała aż tak ogromnego progresu. Szczególnie, ze sprint to niegdy nie była jej ulubiona konkurencja. Nie zdziwiłbym się gdyby odpadła już w ćwierćfinale. Po prostu nie ejst jeszcze na tyle mocna, a nawet jak była to nie osiągała w sprincie jakiś super wyników. Randall natomiast może się tutaj bić nawet o zwycięstwo, choć Marit wydaje sie być w bardzo dobrej formie. Ale top 3 jak najbardziej w jej zasięgu. Rok temu była tutaj 4. Zabraknie Kalli, która mogłąby tez powalczyć o wysokie lokaty, a jej brak na pewno także zmotywuje Randall, bo przecież łatwiej będzie zainkasować większą ilość punktów w Pucharze Świata. Randall wydaje się być naprawdę w formie, na sztafecie na swojej zmianie, stylem którym tu będą biegać była najszybsza. Pobieram kursik z pocałowaniem ręki. :)

Dyscyplina: Skoki Narciarskie

Spotkanie: Niemcy-Słowenia

Typ: Słowenia

Kurs: 1.74

Godz. 17.00 30-11-2012

Bukmacher: Betsson

Na dziś ze skoków zdecydowałem się na taki typ iż Słowenia okaże się lepsza od reprezentacji Niemiec. W składzie Słoweńców wystąpi Kranjec na pierwszej zmianie , który za przeciwnika będzie mieć Wellingera. W kwalifikacjach Słoweniec skoczył 124,5 zaś Wellinger ,aż o 8,5 metra dalej ,bo 133m ,a więc jako jedyny ze Słoweńców przegrałby w parze gdyby powtórzyły się wyniki z kwalifikacji. Pozostali Słoweńcy okazali się lepsi od swoich przeciwników. Tepes skoczył o metr dalej od Neumayera , Hvala okazał się lepszy od Freitaga o 6 metrów zaś Prevc był lepszy od Freunda o 11 metrów , a więc jak widać po wynikach z kwalifikacji , Słoweńcy będą się liczyć w dzisiejszym konkursie i myślę ,że spokojnie znajdą się na podium tego konkursu , a któż to wie , może nawet powalczą o zwycięstwo z Austriakami. Konkurs zapowiada się bardzo obiecująco i myślę ,że ten typ jest bardzo rozsądnym rozwiązaniem. Słoweńcy skaczą stabilnie i daleko co najważniejsze , myślę ,że nie mają takiego skoczka , który mógłby im zawalić konkurs. Kurs na zwycięstwo Słoweńców to około 4 , myślę ,że za niewielką stawkę można się pokusić także o zagranie na ich dzisiejsze zwycięstwo drużynowe. Najbardziej obawiam się Kranjca ,ale myślę ,że nie straci tak dużo w stosunku do młodego Wellingera, utalentowanego siedemnastolatka. Pozostali powinni być lepsi od konkurencji niemieckiej i tak jak w kwalifikacjach nie będzie niespodzianki.Polecam

Dyscyplina: Skoki Narciarskie, Sobota 01.12.2012 12:30 Loty narciarskie -

zdarzenie HS 142 - Event 2 - Ammann v Hvala

(1. runda - H2H)

typ Hvala

kurs 2,00

buk Bet365

mój typ dotyczy 1 serii zawodów czyli pierwszego skoku.Bardzo ciekawa para,jak dla mnie bet kusi i to bardzo wystawiając taki kurs i warto go zaatakować.Jako to objawienie tego sezonu, skacze bardzo ładnie stylowo a przede wszystkim daleko. Słoweńcy maja niesamowicie mocna ekipę, co udowodnili w drużynówce. Mimo fatalnego 2 skoku Kranca załapali sie na podium, widać u młodego Hvali duży potencjał. Jest w gazie, nie kombinuje nie odpuszcza, skacze ile fabryka dala. Młody chłopak nie kalkuluje i to bardzo lubię takie podejście, jesli warunki będą równe jestem spokojny o ten bet. Ammann na pewno duża klasa forma jest niezła, czytałem i słuchałem wywiadu z nim chce skakać jak najlepiej a w szczególności nastawia sie na turniej 4 skoczni.

Gość rafael86

Arnd Peiffer -Alexis Boeuf (1) 1.8 :minus:

W sprincie faworytem i to zdecydowanym w tej parze jest Niemiec. Peiffer umie biegać szybko, a przy tym nieźle strzelać. Można go nazwać specjalistą od sprintów. Boeuf strzelecko lepszy raczej nie jest, a biegowo wg mnie słabszy do rywala.

Dyscyplina: Skoki Narciarskie, Sobota 01.12.2012 12:30 Loty narciarskie -

zdarzenie HS 142 - Event 2 - Ammann v Hvala

(1. runda - H2H)

typ Hvala

kurs 2,00 :plus:

buk Bet365

mój typ dotyczy 1 serii zawodów czyli pierwszego skoku.Bardzo ciekawa para,jak dla mnie bet kusi i to bardzo wystawiając taki kurs i warto go zaatakować.Jako to objawienie tego sezonu, skacze bardzo ładnie stylowo a przede wszystkim daleko. Słoweńcy maja niesamowicie mocna ekipę, co udowodnili w drużynówce. Mimo fatalnego 2 skoku Kranca załapali sie na podium, widać u młodego Hvali duży potencjał. Jest w gazie, nie kombinuje nie odpuszcza, skacze ile fabryka dala. Młody chłopak nie kalkuluje i to bardzo lubię takie podejście, jesli warunki będą równe jestem spokojny o ten bet. Ammann na pewno duża klasa forma jest niezła, czytałem i słuchałem wywiadu z nim chce skakać jak najlepiej a w szczególności nastawia sie na turniej 4 skoczni.

Dyscyplina: Biathlon

Spotkanie: Pursuit 12,5 km (Oestersund/SWE) - 12:30

Typ: Alexis Boeuf (FRA) w Top 5

Kurs: 2.35

Godz. 12:30 02-12-2012

Bukmacher: Bwin

Bardzo się zdziwiłem ,że tak ładny kurs można złapać na to zdarzenie. Alexis może to zawodnik , który nie ma na swoim koncie ogromnych sukcesów ,ale 6 lutego 2011r. w Presque Isle odniósł swoje pierwsze zwycięstwo w zawodach PŚ, wygrywając w biegu pościgowym. Właśnie do biegu pościgowego będzie startować z drugiego miejsca , traci do Kanadyjczyka 18 sekund. Za sobą ma Sumanna , który nie powinien być groźny oraz Grafa. Na dalszych pozycjach faworyci Svendsen oraz Martin Fourcade. Myślę ,że miejsce w czołowej piątce jest jak najbardziej możliwe , myślę ,że Leguelleca wyprzedzi już po pierwszym strzelaniu jeżeli będzie bezbłędnie , biegowo nie jest wcale tak źle , w biegu długim indywidualnym na 20km , mimo 3 karnych minu zajął 23 miejsce , tracąc na dystansie zaledwie 23 sekundy do Martina Fourcade , tym razem dystans jest o wiele krótszy ,bo 12,5km ,myślę ,że jeśli strzelanie będzie na poziomie i nawet popełni te 3 błędy na strzelnicy to mimo tego znajdzie się w czołowej piątce. Faktem jest ,że sporo biathlonistów jest w ścisłej grupie , która będzie walczyć o zwycięstwo i nikogo nie należy wykluczać . Oczywiście ze Svendsen i Fourcade będzie ciężko wygrać ,ale pozostali Ustyugov już traci sporo ,a mimo jest stawiany wśród faworytów, fakt 42 sekundy to nie jest jeszcze dużo ,ale z Boefem myślę ,że nie wygra. Pozostali są w zasięgu Francuza . Co ciekawe aż 20 zawodników mieści się w przedziale czasowym do minuty i tak naprawdę muszę przyznać ,że jest ścisk,ale uważam ,że jeśli będzie dobrze ze strzelaniem ,a myślę ,że tak będzie to nie powinno być problemu by Boef znalazł się nawet na podium. Dziś pokazał swój kunszt w biegu sprinterskim , pudłując raz zajął drugie miejsce. Uważam ,że jutro też potwierdzi swoją dyspozycję.

Gość rafael86

Ferry - Schempp (1) 1.6 :plus:

Ferry zawsze świetnie biega w biegach ramię w ramię. Nazwałbym to jego specjalnością. Szczególnie na strzelnicy potrafi zachować zimną krew. Być może biegowo początek sezonu ma przeciętny, ale uważam, że dziś przesunie się gdzieś w okolicy pierwszej 10. Schempp jest jeszcze niedoświadczony, już w miarę szybki, ale na strzelnicy potrafi zawalić.

Henkel - Pidrushna (1) 1.6 :plus:

Po stronie Henkel doświadczenie i chyba niezła forma na początku sezonu. Pidrushna startuje z dobrego miejsca, ale wg mnie się spali. Strzelecko w zeszłym roku lepsza Andrea, a myślę, że w tej parze zadecyduje skuteczność na strzelnicy.

Dyscyplina: Biathlon PŚ w Ostersund kobiet

02.12.2012 14:30

Spotkanie: Kto wygra bieg pościgowy?

typ: Tora Berger

kurs: 2.00

Dzisiaj w szwedzkim Ostersund biegi pościgowe mężczyzn i kobiet. Pani ruszą na trasę o godzinie 14:30 i dla mnie zdecydowaną faworytką jest Tora Berger, a obok takiego kursu nie można przejść obojętnie.

Po zakończeniu kariery przez Magdalenę Neuner, wiele mówiło się, że to właśnie Norweżka będzie dzielić i rządzić na trasach biathlonowego Pucharu Świata. Widać na razie, że jest to całkiem możliwe, gdyż Tora jest na razie po za zasięgiem. Wygrał bieg indywidualny, wczoraj zwyciężyła w sprincie i myślę, że dzisiaj powinna ustrzelić hat-tricka. We wczorajszym sprincie Berger zaliczyła jedno pudło i upadek na ostatniej rundzie, a mimo to bardzo pewnie wygrała. Nad drugą zawodniczką, którą była niespodziewanie Ukrainka Olena Pidruszna(1 pudło), ma przewagę 16.9 sekundy. Dalej są dwie Rosjanki Wiłuhina i Zajcewa, które również miały po jednym niecelnym strzale, a straciły odpowiednio 19.4 oraz 23.9 sekundy. Następna była Niemka Henkel, która mimo, że strzelała bezbłędnie straciła ponad 26 sekundy. Wydaje się, że groźna powinna być jedynie Domracheva, która traci prawie 38 sekund. Białorusinka musiała by jednak strzelać bardzo dobrze, a jakoś w to nie chcę mi się wierzyć, zważywszy na to, że dzisiaj każda z pań musi oddać 20 strzałów. Tora Berger, to zawodniczka bardzo pewna na strzelnicy i świetnie biegająca, a jeśli zaprezentuje taką formę jak dotychczas to o powodzenie tego typu jestem spokojny.

Dyscyplina: Biatlon - Hochfilzen b. pościg. 10 km K. ; g.15.00

Spotkanie: 10km Pościg K. Hochfilzen 2012-2013

Typ: Kto na podium? Synnoeve Solemdal

Kurs: 4.00

Bukmacher: Betclic

Analiza:

Wczoraj w sprincie na pierwszych trzech miejscach uplasowały się Darya Domracheva, Kaisa Mäkäräinen i Tora Berger czyli obecnie chyba trzy najlepsze zawodniczki w stawce biathlonistek jeśli chodzi o bieg. Nic dziwnego więc, że bukmacher sugeruje nam, że całą trójka ma największe szansę na podium również dziś (kursy w granicach 1.2-1.4). Ja osobiście jednak uważam, że dziś w biegu pościgowym będą miały miejsce przetasowania na podium, a wskoczy na nie Synnoeve Solemdal.

Wczoraj 23letnia Norweżka naprawdę nieźle radziła sobie w biegu, przez dłuższy czas była lepsza nawet od swojej rodaczki Tory Berger jednak ostatecznie musiała uznać wyższość swojej starszej koleżanki. Mimo wszystko Solemdal wczoraj zaprezentowała się nam z naprawdę dobrej strony i dziś gdyby udało jej się utrzymać formę z dnia wczorajszego to jest to jak najbardziej kandydatka na podium. Dziś bowiem mamy cztery strzelania, można więc liczyć, że Kaisa Mäkäräinen nie będzie już dziś tak skuteczna na strzelnicy jak wczoraj, ponadto Tora Berger widać, że to co mówiła przed startem w Hochfilzen wcale nie było zasłoną dymną i jej po prostu ta trasa nie odpowiada (wczoraj po raz pierwszy w historii stanęła na podium w Hochfilzen). Domracheva natomiast wydaje się najmocniejsza z tej trójki i ona chyba utrzyma swoje miejsce na podium również dziś.

Co ważne jeśli chodzi o Solemdal to ona wczoraj nie straciła zbyt wiele do pierwszej trójki (16 sekund do zwyciężczyni i raptem 3 do trzeciej Berger). Ponadto warto zauważyć, że za Norweżką wczoraj uplasowały się takie zawodniczki jak Pałka, Gwizdoń, Gregorin, Skardino czy Gossner czyli zawodniczki na pewno w zasięgu Solemdal i co ważne ma nad tymi zawodniczkami ok. 20 sekundową przewagę i to według mnie przy dobrym strzelaniu powinno wystarczyć jak nie powiększyć swojej przewagi. Ja oczywiście jednak liczę na awans na podium (pierwsze w historii dla Solemdal) i według mnie jest tego naprawdę bliska jeżeli zaprezentuje wczorajszą formę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...