Jump to content

Wielomiany...

PokerFish
 Share

Recommended Posts

Need help :help:%-)

Kartkoweczka zbliza sie nieublaganie :k: a ja nic sobie nie przypominam . A do tego w necie nie moge nic znalezc na temat wielomianów , wielomianów stopnia 2 i 3 i jak to rozwiazywac itd ...

Pomoglby mi ktos , zarzucił jakieś linki lub wsparł swoja wiedzą na GG ? %-)

Pamiętam, że też miałem z tym problemy :) Z tego co pamiętam, to nie ma tam kosmicznych wyników, więc pierwsze co robisz to sprawdzasz czy 0, 1 ,-1, 2 i -2 spełniają równanie. Jeśli tak, to dzielisz wielomian przez x - ta liczba, która spełnia równanie i masz już prostszy wielomian. Potem sprawdzasz czy przypadkiem znów któraś z tych liczb nie spełnia tego równania. Gorzej z wielomianami stopnia 4 i więcej, ale już nie pamiętam jak to szło. Zapytaj amćka, bo on dobrze wspomina liceum %-)

***na drugiego stopnia jest kilka sposobów ale najpopularniejsze to:

a) y=ax^2 + bx +c

liczysz delte

delta = b^2 - 4ac

w zależności jaka delta to:

delta>0 => x= (-b-pierwiastek z delty)/2a lub x= (-b+pierwiastek z delty)/2a

delta=0 => x=-b/2a

delta <0 => brak rozwiązań

b) wzory skróconego mnożenia

powiedzmy masz wzor y=x^2-4 zamieniasz na postać iloczynową y=(x-2)(x+2) z tego wynika że x=2 lub x=-2

a) Jak wielomian jest trzeciego stopnia to szukasz pierwiastków wśród dzielników wyrazu wolnego

Powiedzmy: W(x)=x^3+4x^2+x-6

wyrazem wolnym jest w tym przypadku 6 wiec sprawdzasz W od poszczególnych dzielników W(1),W(-1),W(2),W(-2),W(3),W(-3),W(6),W(-6)

tutaj akurat pierwiastkiem jest 1:

i teraz masz 2 opcje: albo dzielisz pisemnie (x^3+4x^2+x-6):(x-1)

albo pociskasz schematem chornera czy tam kornera nie wiem jak sie ten koles nazywal %-)

czyli robisz tabelke

W(x) = ax^3+bx^2+c-d

| a | b | c | d |

wpisujesz pierwiastek który wyliczyleś wyżej | a | h | k | m |

h= pierwiastek*a+b

k= pierwiastek*h+c

m = pierwiastek*k+d - powinno wyjść 0

w tym przypadku co wyżej pisalem wyglądało by to tak:

| 1 | 4 | 1 | -6 |

1| 1 | 5 | 6 | 0 |

i zapisujesz w postaci iloczynowej:

W(x)= (x-1)(x^2+5x+6)

ten drugi nawias to jest kwadratowe czyli robisz tak jak opisalem wcześniej

i po obliczeniu pierwiastków wychodzi postać iloczynowa: W(x)=(x-1)(x+2)(x+3) zatem pierwiastkami są: x=1 lub x=-2 lub x=-3

b) drugi sposób to grupowanie wyrazów:

mamy powiedzmy wielomian P(x)=x^3+x^2-x-1 i mozesz robić jak wyżej albo tutaj wyłączasz przed nawias:

P(x) =x^2(x+1)-1(x+1)

w nawiasach masz to samo więc wyłaczasz go przed :

i zostaje: P(x)= (x+1)(x^2-1)

drugi nawias to wzór skróconego mnożenia czyli:

P(x) = (x+1)(x-1)(x+1) zatem x=1 lub x=-1

Powinno styknąc...o ile to o to chodziło %-)

No jesli choc troche uwazales na lekcjach w szkole sredniej i/lub czytales cos w domu, to powinienes dac sobie rade wspierany materialem, ktory przedstawil damyanm powyzej. Nie da sie tego w prostszy sposob opisac.

Przyznam, ze sam tez wszystko zapomnialem i musialem az na wyklad pojsc, zeby cos zaswiecilo :D A teraz to juz mamy to, co tygryski lubia najbardziej czyli ... CAŁKI %-)

Powodzenia na kartkowce! :mrgreen:

Nie ma na to żadnych cudownych wzorów, które mógłbyś spisać na małej karteczce i użyć jako ściągi, drugiego stopnia to easy delta i mniam, a trzeci i wyższy stopień to już musisz macać, wyłączać x przed nawias, próbować z 1 i -1 szukać skróconego mnożenia, w ogóle to jaki program realizujesz, podstawowy czy rozszerzony ??

ch**a do dupy z tym nic z tego nie kumałem i ledwo zdałem z matmy %-) ziomal zawsze możesz jej/jemu powiedzieć, że pier***isz to w dupe, ale możesz imlied odds policzyć do niskiego flopa w kolorze %-)