Skocz do zawartości

TRANSFERY

Herr_Flick

Rekomendowane odpowiedzi

Daniel Mąka rozwiązał kontrakt z Widzewem Łódź

3de6f615-3dc2-4be6-91a8-10d6f0148416.png

Kolejny piłkarz rozstał się dzisiaj z Widzewem Łódź! Po czterech i pół roku spędzonych przy al. Piłsudskiego, drużynę opuszcza Daniel Mąka! Skrzydłowy rozwiązał kontrakt za porozumieniem stron – poinformowała przed momentem oficjalna witryna klubowa widzew.com.

Po przyjściu do klubu Marcina Kaczmarka, pomocnik miał pewne miejsce w jedenastce. Zaliczył dobrą rundę jesienną, ale w meczu z Resovią doznał kontuzji, która wyeliminowała go z gry na kilka miesięcy. Po powrocie do zdrowia rzadko wstawał z ławki i notował tylko epizody, jednak po wygaśnięciu umowy dostał szansę na pokazanie swoich umiejętności nowemu trenerowi. Ostatecznie, po długich rozmowach, kontrakt podpisano, ale umówiono się na możliwość przedwczesnego rozwiązania go już po pierwszej części sezonu.

I właśnie zdecydowano się z niej skorzystać, a Mąka po dzisiejszych rozmowach z zarządem przestał być piłkarzem pierwszej drużyny łodzian. W trakcie swojego czteroipółrocznego pobytu w Widzewie, skrzydłowy rozegrał w jego barwach sto dwadzieścia pięć meczów oraz zdobył trzydzieści dwie bramki. Jak czytamy na łamach widzew.com, niewykluczone, że 32-latek nie opuści jednak al. Piłsudskiego, bo zaproponowano mu pozostanie w klubie w innej roli. W jakiej konkretnie, przekonamy się zapewne w najbliższych dniach.

Edytowane przez Technik84

Lubomir Guldan zamienił korki na krawat. Słowak zakończył kończy karierę i został dyrektorem sportowym KGHM Zagłębia Lubin.

obraz_2021-01-08_174351.png.8db6362c9006

Do tej decyzji zarówno klub, jak i sam Lubomir przygotowywali się od dłuższego czasu. Spotkaliśmy się przed końcem roku i szczerze porozmawialiśmy o przyszłości. Daliśmy sobie czas do namysłu i obiecaliśmy, że do rozmów wrócimy w styczniu. Uznaliśmy wspólnie, że wobec decyzji Lubomira jego kandydatura będzie dla nas najlepszym rozwiązaniem - powiedział prezes, Artur Jankowski. Były już środkowy obrońca trafił do Lubina ze wspomnianego Łudogorca latem 2013 roku. Od tamtej pory rozegrał na polskich boiskach 269 meczów. Jego dorobek to 14 bramek i dziewięć asyst.

Trzeba go skasować z fantasy :p

Maciej Jankowski wrócił do Ekstraklasy. Zagra w Stali Mielec.

obraz_2021-01-08_174618.png.a03b00028f96

Jankowski zakończył blisko trzyletni pobyt w Arce, przechodząc do Stali na zasadzie transferu definitywnego. Z nowym zespołem związał się kontraktem ważnym do 30 czerwca 2021 roku z opcją przedłużenia o kolejne 12 miesięcy.

Przez 2,5 sezonu Jankowski rywalizował z Arką w Ekstraklasie. Potem spadł z nią do I ligi. W koszulce gdyńskiego klubu rozegrał łącznie 95 spotkań, notując 24 trafienia i osiem asyst. W obecnych rozgrywkach strzelił trzy gole na zapleczu Ekstraklasy.

Wcześniej 31-letni atakujący reprezentował barwy Ruchu Chorzów i Wisły Kraków. Na najwyższym rodzimym szczeblu zdobył w sumie 61 bramek w 279 meczach.

- Melduję się już w Stali Mielec i mam nadzieję, że pomogę drużynie w walce o utrzymanie. Trzymajcie za nas kciuki, liczymy na Was i do zobaczenia na stadionie - powiedział Jankowski po potwierdzeniu transferu.

Jakub Czerwiński podpisał nową umowę z Piastem Gliwice.

Kontrakt 29-letniego środkowego obrońcy z „Piastunkami” będzie ważny do 31 grudnia 2023 roku.

- Chciałbym, by podpisanie przeze mnie, czyli ambitnego piłkarza, tak długiego kontraktu było czytelnym sygnałem zarówno do kibiców Piasta, jak i piłkarzy, że ten klub będzie coraz silniejszy. Już teraz ugruntowuje swoje wyższe niż kiedykolwiek położenie w polskiej piłce, a ja zrobię wszystko, by z moim udziałem dalej budować to miejsce - przyznał defensor po parafowaniu dokumentu.

Czerwiński trafił do Piasta w 2018 roku. Początkowo był do niego wypożyczony z Legii Warszawa, a po kilku miesiącach został wykupiony. Do tej pory zanotował w koszulce „Piastunek” 92 występy (osiem goli).

Petar Mamić w Podbeskidziu

783518737_pobranyplik.jpg.e7cff400f03a9c

Lewy defensor trafił w lecie do Rakowa Częstochowa. W ekipie prowadzonej przez Marka Papszuna nie miał szans na grę, dlatego też postanowił poszukać dla siebie innego klubu.

Pomocną dłoń wyciągnęło do niego Podbeskidzie Bielsko-Biała. W sobotni poranek poinformowało o realizacji transferu.

24-latek przenosi się do beniaminka Ekstraklasy na zasadzie transakcji definitywnej. Z nowym klubem podpisał kontrakt do 30 czerwca 2021 roku z opcją przedłużenia o kolejne dwanaście miesięcy.

Mamić to wychowanek Dinama Zagrzeb. Poza wspomnianym Rakowem, w swojej karierze był też związany z Frosinone, Rijeką i Lokomotiwą Zagrzeb.

Patrik Mišák został nowym zawodnikiem Zagłębia Sosnowiec.

257971845_pobranyplik.jpg.ae7beab8dd5712

29-letni piłkarz grający na pozycji nr 10 lub na skrzydle jest wychowankiem FK AS Trenčín. W swojej karierze Słowak grał także w takich zespołach jak TJ Slavoj Předměřice nad Labem, Bohemians Praga, AFC Nové Mesto nad Váhom, Baník Ostrawa i Mezőkövesd Zsóry FC (Węgry).

Łącznie na poziomie ekstraklasy w Słowacji, Czechach, Polsce i na Węgrzech zaliczył 139 spotkań ligowych i strzelił 15 bramek. W barwach Bruk-Betu Termalica Nieciecza wystąpił jesienią ubiegłego roku w 16 meczach ligowych (1 gol) i 2 Pucharu Polski. W ekipie Słoni, jeszcze na boiskach rodzimej ekstraklasy, zapisał na koncie 57 spotkań i 6 goli. W swoim dorobku ma również jeden występ w reprezentacji Słowacji.

H2KqKbJmUNCfgCHLaef10bmVRDU4Ikcd_wmgalle  

Lech Poznań dokonał drugiego wzmocnienia w tym oknie transferowym.

Jeszcze w 2020 roku ogłoszono transfer Jespera Karlstroema. W sobotni wieczór klub poinformował o pozyskaniu Bartosza Salamona. Niespełna 30-letni obrońca trafił na Bułgarską z występującego we włoskiej Serie B SPAL. Podpisał 3,5-letnią umowę.

Dla Salamona to powrót do Lecha, którego zawodnikiem był do 16. roku życia. Później wyjechał do Włoch i tam spędził ostatnich 14 lat. Zaliczył 66 występów w Serie A i 139 w Serie B. Przez pewien czas był nawet zawodnikiem AC Milan, nie doczekał się jednak debiutu. 9 razy wybiegał na boisku w pierwszej reprezentacji Polski.

- We Włoszech grałem przez 14 lat w różnych zespołach. Miałem okazję rywalizować w Serie A oraz Serie B i zebrałem bardzo duże doświadczenie, więc uznałem, że czas na nowe wyzwanie. Lech jest do tego odpowiednim miejscem, bo zawsze walczy o najwyższe cele w lidze oraz o grę w europejskich pucharach i to chciałbym razem z drużyną osiągnąć. Naprawdę świetnie się tutaj czuję. Zastanawiałem się nad tym, jakie uczucia będą mi towarzyszyć przy okazji powrotu i muszę powiedzieć, że jest tak, jakbym nigdy stąd nie wyjechał. Kiedy we Włoszech zmieniałem kluby, na początku zawsze potrzebowałem trochę czasu, żeby oswoić się z nowym miejscem, a tutaj od samego początku czuję się w pełni swobodnie, zupełnie jak u siebie w domu - podkreśla nowy-stary obrońca Kolejorza - powiedział Salamon.

- Bartosz Salamon po wieloletnich wojażach w lidze włoskiej znowu jest w Poznaniu. Cieszymy się, że nasi wychowankowie wracają do domu. Bartek spędził we Włoszech prawie 14 lat, na boiskach Serie A i Serie B rozegrał niemal trzysta spotkań, więc ma ogromne doświadczenie, tak potrzebne na pozycji środkowego obrońcy. Bardzo dobrze ustawia się w polu karnym, świetnie gra głową, a oprócz tego potrafi także dobrze wprowadzać piłkę, rozegrać ją z pomocnikami czy poszukać dłuższego podania z głębi pola za linię obrony rywala - podkreślił dyrektor sportowy Lecha, Tomasz Rząsa.

Raków Częstochowa ogłosił pozyskanie Jarosława Jacha.

Wicelider Ekstraklasy ponownie wypożyczył środkowego obrońcę z Crystal Palace. Jach będzie reprezentował barwy Rakowa przynajmniej do końca sezonu 2020/2021.

- Cieszymy się, że Jarek do nas wraca. Dobrze go znamy i on zna nas. Wie, jak wygląda proces treningowy, na jakie elementy kładziemy nacisk i jakie są oczekiwania w stosunku do jego osoby. Potrzebujemy wzmocnienia i podniesienia konkurencji w linii obrony, a okres przygotowawczy jest bardzo krótki, więc cieszymy się, że mamy szansę pozyskać kogoś, kto nie będzie musiał się wszystkiego uczyć od nowa - powiedział dyrektor sportowy klubu z Częstochowy, Paweł Tomczyk.

Jach występował w Rakowie w poprzednim sezonie. W jego trakcie zanotował 24 występy w Ekstraklasie. Zdobył dwie bramki. Częstochowianie zakończyli rozgrywki na dziesiątym miejscu w tabeli.

Potem defensor wrócił do Anglii i zadebiutował w pierwszym zespole Crystal Palace w Pucharze Ligi. Następnie został wypożyczony do Fortuny Sittard, w barwach której uzbierał trzy występy w Eredivisie. Miał tam przebywać do końca sezonu, ale plany uległy zmianie.

wUueVcyG36A1VkBIss8HFIeAUgfpCi5c_wmgalle  

Antonio Milić został nowym zawodnikiem Lecha Poznań.

26-letni Chorwat został pozyskany z belgijskiego Anderlechtu Bruksela. Podpisał z Kolejorzem umowę ważną do czerwca 2023 roku, zawierającą opcję przedłużenia o 12 miesięcy.

Milić trafił do Belgii w styczniu 2015 roku, kiedy został zawodnikiem KV Oostende. Do Anderlechtu trafił 3,5 roku później. Początkowo radził sobie nieźle, później stracił miejsce w składzie. W sezonie 2019/20 był wypożyczony do hiszpańskiego Rayo Vallecano, gdzie zaliczył 20 występów. W obecnych rozgrywkach uznano go zbędnego w kadrze Anderlechtu, co otworzyło szansę przed Lechem.

- W mojej dotychczasowej karierze występowałem na trzech różnych pozycjach w linii defensywy, jednak tą wiodącą w moim przypadku jest środek obrony i tam najbardziej lubię grać. Gdyby jednak klub potrzebował, abym biegał na lewej stronie, też nie będzie z tym problemu. Lubię, kiedy zespół, w którym jestem chce grać w piłkę i dominować na boisku. Dlatego zdecydowałem się na transfer do Lecha, bo słyszałem, że jest drużyną, która właśnie taki styl preferuje. Wiem też, że jest jednym z największych klubów w Polsce i zawsze chce walczyć o najwyższe cele w lidze, co bardzo mi odpowiada - powiedział Milić.Środkowy obrońca zaliczył do tej pory 3 występy w reprezentacji Chorwacji,

- Milić to zawodnik, który w młodym wieku, jako duży talent, wyjechał z Hajduka Split do Belgii, gdzie stopniowo się przebijał i dzięki swoim umiejętnościom trafił do czołowego klubu w tym kraju, czyli Anderlechtu. Doświadczenie zbierał także na hiszpańskich boiskach, gdzie był niedawno wypożyczony. Jest środkowym obrońcą, który w linii defensywnej gra wysoko i agresywnie, a dzięki swojej szybkości nie ma problemów w pojedynkach biegowych z napastnikami rywali. Wpisuje się także w nasz model grania, bo potrafi dobrze wprowadzać piłkę nogą do wyżej ustawionych zawodników - komentował transfer Tomasz Rząsa, dyrektor sportowy Kolejorza.

Jakub Szumski opuścił Raków Częstochowa i Ekstraklasę. Będzie kontynuował swoją przygodę z futbolem w tureckim BB Erzurumspor.

Raków Częstochowa osiągnął pełne porozumienie z przedstawicielami beniaminka Süper Lig i poinformował o definitywnym transferze swojego zawodnika.

Tym samym „Czerwono-Niebiescy” wykorzystali swoją ostatnią szansę na to, aby zarobić cokolwiek na odejściu 29-letniego bramkarza, ponieważ jego dotychczasowy kontrakt ulegał wygaśnięciu wraz z końcem czerwca 2021 roku.

Władze polskiego klubu nie podały żadnych pozostałych szczegółów transakcji, ale można przypuszczać, że Jakub Szumski zwiąże się z nowym pracodawcą przynajmniej półroczną umową z opcją jej przedłużenia w przypadku wywalczenia utrzymania z najwyższej klasie rozgrywkowej lub automatycznie półtorarocznym kontraktem.

Były młodzieżowy reprezentant Polski trafił do Rakowa z Legii Warszawa w połowie sezonu 2017/2018. Od tego momentu rywalizował głównie o miejsce w składzie z Michałem Gliwą. Początkowo przegrywał z nim rywalizację, ale później zdołał wygryźć ze składu nieco starszego kolegę.

W trwających rozgrywkach funkcję jego zmiennika pełnił sprowadzony latem Branislav Pindroch, który dopiero na dwa spotkania przed końcem rundy wskoczył do pierwszej jedenastki zespołu prowadzonego przez Marka Papszuna.

Szumski kończy swoją przygodę z ekipą z Częstochowy na 58 rozegranych meczach, w których 20-krotnie zachował czyste konto.

Dla 29-latka związanie się z BB Erzurumspor oznacza rozpoczęcie pierwszej zagranicznej kariery

OFICJALNIE: Piast Gliwice rozpoczyna zimowe okno. Pierwszym wzmocnieniem młodzieżowiec z III ligi

Mateusz Winciersz został zaprezentowany jako nowy zawodnik Piasta Gliwice.

Utalentowany pomocnik przeniósł się do ekstraklasowego zespołu z Ruchu Chorzów na zasadzie transferu definitywnego.

Oba kluby nie ujawniły wysokości kwoty odstępnego, ale należy przypuszczać, że jest ona bardzo przyzwoita dla działaczy „Niebieskich”, ponieważ 20-latek należał do wyróżniających się piłkarzy na poziomie III ligi i był związany z dotychczasowym pracodawcą do 30 czerwca 2024 roku.

Mateusz Winciersz przeszedł już obligatoryjne testy medyczne w Piaście Gliwice i następnie związał się z jednokrotnym mistrzem Polski do końca sezonu 2022/2023. W umowie zawartej pomiędzy obiema stronami znalazł się zapis umożliwiający jej przedłużenie o kolejne 24 miesiące.

- Marzeniem każdego młodego zawodnika jest gra w Ekstraklasie, dlatego cieszę się, że otrzymałem szansę przejścia do Piasta Gliwice. Jestem pracowity, ambitny i zrobię wszystko, aby ją wykorzystać. Zdaję sobie sprawę z wyzwań i wiem, że nie będzie łatwo konkurować z bardziej doświadczonymi zawodnikami, ale postaram się, by wyszło jak najlepiej - powiedział nowy nabytek „Niebiesko-Czerwonych”.

Boczny pomocnik został na stałe włączony do seniorskiej drużyny Ruchu Chorzów w sierpniu 2019 roku. Od tego czasu wystąpił w 38 spotkaniach „Niebieskich”, w których strzelił sześć goli oraz zanotował osiem asyst, z czego trzy trafienia i siedem otwierających podań zaliczył w trwającym sezonie.

OFICJALNIE: Søren Reese odszedł z Zagłębia Lubin

Søren Reese nie jest już zawodnikiem Zagłębia Lubin. Zawodnik wrócił do FC Midtjylland i od razu przeniósł się do AC Horsens.

Przygoda Duńczyka z Zagłębiem Lubin miała dosyć dyskretny przebieg. Trafił on bowiem do Polski latem, ale furory tutaj nie zrobił.

Trener „Miedziowych”, Martin Ševela, nie poznał się na jego umiejętnościach i nie skorzystał z jego pomocy ani razu. Trzykrotnie natomiast miał okazję zaprezentować się w drużynie rezerw.

Jego wypożyczenie do Ekstraklasy powinno obowiązywać dłużej, jednak strony doszły do wniosku, że zarówno dla nich, jak i dla zawodnika nie ma to większego sensu. Z tego powodu umowę skrócono.

Pomimo praktycznie straconych miesięcy, środkowy obrońca nie musiał czekać zbyt długo na oferty. Pomocną dłoń wyciągnęło do niego AC Horsens.

27-latek przenosi się do tej drużyny na zasadzie transferu czasowego. Osiągnięte przez duńskie podmioty porozumienie ma być ważne co najmniej do 30 czerwca 2021 roku.

OFICJALNIE: Azikiewicz w Miedzi Legnica

Miedź Legnica poinformowała o pozyskaniu Piotra Azikiewicza.

Zespół prowadzony przez Jarosława Skrobota wrócił w poniedziałek do treningów. Już na pierwszych zajęciach do dyspozycji szkoleniowca był nowy zawodnik.

Mowa o Piotrze Azikiewiczu, który wzmocnił szeregi pierwszoligowca, do którego przeniósł się na zasadzie transferu definitywnego z Górnika Polkowice.

Z nowym klubem podpisał on kontrakt do 30 czerwca 2022 roku.

- Zaczynałem w Ekstraklasie, a później zszedłem w dół. Teraz zamierzam odbić się w górę. Myślę, że przejście do Miedzi będzie dla mnie zupełnie nowym rozdziałem. Na początku chciałbym wywalczyć sobie miejsce w składzie, a wiadomo, że później apetyt rośnie w miarę jedzenia - powiedział.

Lewy defensor rozegrał w tym sezonie 16 spotkań w drugiej lidze. Jego dorobek na trzecim szczeblu rozgrywkowym w Polsce to jeden gol i pięć asyst.

Azikiewicz to trzecie zimowe wzmocnienie Miedzi Legnica. Wcześniej informowano o sprowadzeniu Mateusza Kaczmarka i Pawła Lenarcika.

Oficjalnie. Ruch Chorzów dokonał pierwszego wzmocnienia

Działacze Ruchu Chorzów ogłosili pierwszy zimowy transfer do klubu. Piłkarzem Niebieskich został Piotr Wyroba, utalentowany 19-latek, który ostatnio występował w Rekordzie Bielsko-Biała.

Obrońca Piotr Wyroba jest pierwszym zawodnikiem, który podczas zimowej przerwy dołączył do Ruchu Chorzów. 19-latek jest wychowankiem Rekordu Bielsko-Biała.

Właśnie w trzecioligowcu defensor zadebiutował w meczu o ligowe punkty 2,5-roku temu. Utalentowany zawodnik błyskawicznie wywalczył sobie miejsce w składzie swojego klubu.

Po odejściu do Piasta Gliwice Mateusza Winciersza chorzowianie szukali młodzieżowca, który w kolejnym sezonie również miałby taki status. Wybór padł na Wyrobę. Piłkarza obserwowano od dłuższego czasu. Pozyskaniem zawodnika były zainteresowane także kluby z wyższych lig. Piłkarz ostatecznie postawił na Ruch, który w przeciągu sześciu miesięcy do PKO Ekstraklasy oddał już dwóch zawodników. Latem do KGHM Zagłębia Lubin przeszedł Mateusz Bartolewski, a kilka dni temu do Piasta wspomniany wcześniej Winciersz.

Wyroba z Ruchem podpisał kontrakt obowiązujący do 30 czerwca 2023 roku, z możliwością przedłużenia o kolejne dwanaście miesięcy.

To nie koniec wzmocnień lidera III grupy III ligi. Na testach przy Cichej przebywa najlepszy jesienią zawodnik Stali Brzeg Michał Maj

OFICJALNIE: Smółka w Olimpii Grudziądz

Zbigniew Smółka to nowy trener Olimpii Grudziądz.

Niesatysfakcjonująca postawa zespołu w rozgrywkach drugiej ligi doprowadziła do tego, że na początku grudnia z posadą szkoleniowca pożegnał się Paweł Cretti.

Jego miejsce zajął wówczas Mikołaj Raczyński. Zaznaczono jednak, że będzie on pełnił tę funkcję tymczasowo, dopóki nie uda znaleźć się odpowiedniego następcy.

Kogoś takiego udało się wytypować dopiero w ostatnich dniach. W Olimpii podjęto decyzję, że misji ratowania ligowego bytu podejmie się Zbigniew Smółka.

Z nowym pracodawcą podpisał on kontrakt do 30 czerwca 2021 roku z opcją przedłużenia o kolejne dwanaście miesięcy.

48-latek pozostawał bez pracy od lipca minionego roku. Wtedy to rozstał się z Chojniczanką Chojnice. Wcześniej natomiast miał między innymi okazję współpracować Arką Gdynia, Stalą Mielec, Widzewem Łódź i Zawiszą Bydgoszcz.

Na półmetku sezonu ekipa z Grudziądza plasuje się w ligowej tabeli na osiemnastym miejscu z dorobkiem 13 punktów.

Z Legii Warszawa do Zagłębia Lubin. Mistrz Polski oddaje młodego pomocnika

Łukasz Łakomy zostanie zawodnikiem Zagłębia Lubin. 19-letni pomocnik znalazł się w kadrze Miedziowych na obóz przygotowawczy w tureckim Belek.

Łukasz Łakomy do 25 stycznia formalnie jest zawodnikiem Legii Warszawa. Jednak na mocy porozumienia pomiędzy Zagłębiem Lubin i stołecznym klubem, będzie trenować z pierwszym zespołem Miedziowych. 19-latek znalazł się tym samym w kadrze pierwszego zespołu lubinian, który przebywa obecnie na obozie przygotowawczym w tureckim Belek.

Po 25 stycznia Łakomy zostanie zawodnikiem Zagłębia Lubin.

Pogoń Szczecin: 41-letni Bartosz Ława wrócił do klubu [OFICJALNIE]

Pogoń Szczecin poinformowała o powrocie do klubu Bartosza Ławy.

41-letni pomocnik wrócił do „Portowców”, dołączając do ich drugiego zespołu. Ława będzie kontynuował karierę piłkarską, wspierając młodych zawodników. Druga drużyna Pogoni rywalizuje w III lidze (czwarty poziom rozgrywkowy).

- Skontaktował się ze mną pion sportowy klubu, zaproponował udział w projekcie, przedstawił jaką rolę miałbym pełnić. Zdecydowałem się bez wahania. Dla mnie będzie to sentymentalna podróż, ale też kolejne nowe doświadczenie. Wcześniej podobne ruchy czyniono w Lechu czy Legii, gdzie również sprowadzano 2-3 doświadczonych zawodników, od których młodzież mogła się uczyć. Chodzi o to, by Ci chłopcy mieli poczucie, że - zwłaszcza w trudniejszych momentach - mają na kim polegać - przyznał Ława.

Urodzony w Trzebiatowie pomocnik jest wychowankiem Pogoni. Jej barwy reprezentował do 2003 roku, a później między 2010 a 2014 rokiem, wracając z nią do Ekstraklasy. W międzyczasie występował w Amice Wronki, Widzewie Łódź i Arce Gdynia, do której później jeszcze wrócił.

Łącznie Ława rozegrał 218 meczów na najwyższym rodzimym szczeblu. Strzelił 14 goli i zanotował jedenaście asyst.

Ostatnio doświadczony piłkarz był związany z trzecioligowym Chemikiem Police.

Widzew Łódź z pierwszym zimowym transferem. Paweł Tomczyk dołączył do zespołu [OFICJALNIE]

Paweł Tomczyk został nowym piłkarzem Widzewa Łódź.

22-letni napastnik przeszedł testy medyczne i podpisał z Widzewem umowę ważną do 30 czerwca 2022 roku z opcją przedłużenia o kolejne 12 miesięcy.

Tomczyk, który jest wychowankiem Lecha Poznań, ma na koncie 34 występy i pięć bramek zdobytych w pierwszym zespole „Kolejorza”. Klub z województwa wielkopolskiego wypożyczał go do Podbeskidzia Bielsko-Biała, Piasta Gliwice i Stali Mielec, w której spędził pierwszą część obecnego sezonu (jedno trafienie i asysta w Ekstraklasie). Teraz definitywnie odszedł on z Lecha.

- Bardzo się cieszę z przyjścia do Widzewa. Przychodzę tutaj udowodnić swoją jakość i umiejętności oraz strzelić dużo bramek. Wierzę w siebie i w to, że jest to bardzo dobry krok dla mnie. Teraz wszystko zależy ode mnie, czyli jak pokażę się na boisku trenerom i kibicom - powiedział Tomczyk, który do tej pory zdobył osiem bramek w Ekstraklasie.

Z Widzewem napastnik będzie rywalizował w I lidze. Łodzianie zajmują trzynaste miejsce w tabeli.

To pierwszy zimowy transfer Widzewa.

PAWEŁ STOLARSKI w Pogoni Szczecin

1257318980_Beztytuu.jpg.94b24fe31b319ced

24-letni Paweł Stolarski podpisał 3,5-letni kontrakt z Pogonią Szczecin. Obrońca trafia do Dumy Pomorza na zasadzie transferu definitywnego z Legii Warszawa. 

Stolarski jest wychowankiem Wisły Kraków. To właśnie w Białej Gwieździe zadebiutował w Ekstraklasie. Poza Wisłą, dotąd reprezentował również Lechię Gdańsk, Zagłębie Lubin, a przez ostatnie 2,5 sezonu Legię Warszawa. Wystąpił w 142 meczach Ekstraklasy, w których zdobył 2 bramki, 17 spotkaniach Pucharu Polski oraz jednym meczu o Superpuchar. Zagrał też w czterech spotkaniach eliminacji Ligi Europy. Główną pozycją mierzącego 181 centymetrów zawodnika jest prawa obrona. W przeszłości Stolarski występował w juniorskich i młodzieżowej reprezentacji Polski. Z Zagłębiem Lubin wywalczył awans do Ekstraklasy, a z Legią Warszawa zdobył w poprzednim sezonie Mistrzostwo Polski. 

Edytowane przez Technik84

Rafał Janicki trafił do Podbeskidzia Bielsko-Biała.

obraz_2021-01-13_191847.png.27d5ca7dbea8

Rafał Janicki rozwiązał za porozumieniem stron obowiązujący do 30 czerwca 2021 roku kontrakt z Wisłą Kraków i zostanie piłkarzem ostatniego w tabeli PKO BP Ekstraklasy Podbeskidzia Bielsko-Biała.28-letni Janicki do Wisły trafił latem 2019 roku z Lecha Poznań. Wcześniej przez siedem sezonów był związany z Lechią Gdańsk. W barwach "Białej Gwiazdy” rozegrał 40 oficjalnych spotkań, w których zdobył jedną bramkę.W obecnym sezonie Janicki tylko pięć razy pojawił się na boisku. Ostatni raz 18 września w przegranym 0:3 meczu z Wisłą Płock.

Doświadczony środkowy obrońca ma wzmocnić defensywę beniaminka z Bielska-Białej, która pozwoliła rywalom na strzelenie 34 goli, najwięcej w PKO BP Ekstraklasie.

OFICJALNIE: Szósty polski klub w karierze Deleu

Deleu pożegnał się z Bytovią Bytów i rozpoczął przygodę z Jaguarem Gdańsk.

Bytovia potwierdziła rozstanie z Deleu, dodając, że kontrakt został rozwiązany na prośbę zawodnika. 36-latek zdecydował się na dołączenie do rywalizującego w IV lidze (piąty poziom rozgrywkowy) Jaguara, gdzie grę w pierwszym zespole będzie łączył ze szkoleniem juniorów.

Doświadczony prawy obrońca był związany z Bytovią od 2019 roku. W tym czasie rozegrał 52 spotkania, notując cztery asysty. Z ekipą z Bytowa rywalizował w II lidze. W poprzednim sezonie walczyła ona w barażach o awans do I ligi, ale uległa w nich Resovii.

Jaguar będzie dla Deleu szóstym polskim klubem w karierze. Wcześniej, oprócz Bytovii, występował również w Lechii Gdańsk, Cracovii, Miedzi Legnica i Chojniczance Chojnice. Brazylijczyk, który w 2017 roku uzyskał polskie obywatelstwo, rozegrał 178 meczów w Ekstraklasie.

Jaguar zajmuje trzecie miejsce w tabeli swojej grupy IV ligi. Do pierwszej Kaszubii Kościerzyna traci dziewięć punktów.

Transfery Pogoni Szczecin: Maciej Żurawski wypożyczony do Warty Poznań 

Maciej Żurawski jest pomocnikiem Pogoni Szczecin, który bardzo udanie pokazał się w rozgrywkach PKO Ekstraklasy w końcówce poprzedniego sezonu. Po słabszej jesieni spróbuje rozwinąć się na wiosennym wypożyczeniu do Warty Poznań.

20-letni zawodnik był objawieniem drużyny, gdy ta powróciła do ligowej rywalizacji po okresie wiosennego zawieszenia rozgrywek. Grał bez kompleksów i wyróżniał się na tle słabo dysponowanych kolegów.

Sezon 2020/21 również rozpoczął w podstawowym składzie, ale już nie prezentował się tak dobrze. Przegrywał rywalizację z Kacprem Smolińskim, a później Kacprem Kozłowskim. Właśnie Kozłowski jest teraz pierwszym wyborem wśród młodzieżowców, a Żurawski spadł w rankingu. Wiosną miałby małe szanse na występy, stąd wypożyczenie do ekstraklasowej Warty Poznań jest rozsądnych rozwiązaniem. Ma pomóc Warcie utrzymać się w PKO Ekstraklasie.

- Mam nadzieję, że za pół roku wrócę jako lepszy zawodnik - mówi Maciej Żurawski.

- Maciek ma umiejętności, by grać na poziomie ekstraklasy. Dla jego rozwoju ważne jest, aby grał. W najbliższych miesiącach więcej okazji może dostać w Warcie. Liczymy, że zbierze kolejne doświadczenia i z nimi wróci do nas latem - mówi Dariusz Adamczuk, dyrektor sportowy Pogoni.

Co ciekawe Żurawski przyszłość wiąże z Pogonią o czym świadczy podpisany nowy kontrakt. Będzie obowiązywał do 31 grudnia 2024.

Maciej Żurawski pochodzi z Torunia, ale w wieku 16 lat trafił do akademii Pogoni. Grał w grupach młodzieżowych (srebro z juniorami starszymi), III lidze i wiosną 2020 r. zadebiutował w ekstraklasie. Do końca sezonu 2021/22 będzie miał też status młodzieżowca. Na razie ma 17 występów w elicie i 1 gol (z Górnikiem w Zabrzu).

- Obserwujemy ciągły rozwój Macieja i myślę, że gdyby nie wypadek samochodowy z początku 2020 roku, miałby dziś więcej meczów w ekstraklasie – uważa Dariusz Adamczuk. – Inwestujemy w naszą młodzież i nowy kontrakt dla zawodnika jest nagrodą za jego dotychczasową pracę. Znamy potencjał Maćka i wiążemy z nim duże nadzieje. Chcemy, by rozwijał się i w przyszłości stanowił o sile Pogoni.

To drugi transfer zimowy związany z pierwszym zespołem Pogoni. Wcześniej skład wzmocnił obrońca Paweł Stolarski.

OFICJALNIE: Adam Duda we Wdzie Lipusz

Wda Lipusz poinformowała o pozyskaniu Adama Dudy.

Kiedy urodzony w Gdańsku napastnik debiutował w 2012 roku w Ekstraklasie, mogło wydawać się, że Lechia ma zawodnika, który zabezpieczy atak na lata.

Rzeczywistość jednak dosyć szybko zweryfikowała te nadzieje. Po odejściu z Lechii szukał on swojego miejsca w Widzewie Łódź. Tam jednak również furory nie zrobił.

Następnie jego kariera poważnie wyhamowała i przypominała już raczej równie pochyłą. Występował on bowiem kolejno w Pogoni Siedlce, Rozwoju Katowice, Concordii Elbląg oraz Bałtyku Gdynia.

Teraz przyszedł czas na kolejne wyzwanie. 29-latek trafił bowiem do Wdy Lipusz.

Wspomniany zespół występuje obecnie w czwartej lidze, grupie pomorskiej (piąty poziom rozgrywkowy w Polsce). Na półmetku rozgrywek plasuje się w ligowej tabeli na piętnastym miejscu z dorobkiem 16 punktów.

JAKUB HORA WYPOŻYCZONY DO PODBESKIDZIA BIELSKO-BIAŁA

Podbeskidzie Bielsko-Biała dopięło trzeci czwarty transfer tego okna. Na przynajmniej pół roku zawodnikiem beniaminka stał się 29-letni Czech Jakub Hora.

Hora został wypożyczony przez Podbeskidzie na najbliższe pół roku z czeskiego ekstraklasowicza FK Teplice. Aktualnie ostatni zespół PKO BP Ekstraklasy w umowie zastrzegł sobie opcję wykupu piłkarza po tym okresie – wynosi ona ponad 100 tys. euro.

Sprowadzenie Hory to czwarty transfer dokonany przez Górali tej zimy. Najpierw podpisali umowę z ostatnio występującym z Wiśle Kraków Rafałem Janickim, który był wolnym zawodnikiem. Następnie wypożyczyli z Jagiellonii Białystok prawego obrońcę Andreja Kadleca i na zasadzie transferu definitywnego sprowadzili lewego defensora Rakowa Częstochowa Petara Mamicia.

29-letni Hora jest piłkarzem uniwersalnym. Może grać na obu skrzydłach, w ataku oraz jako ofensywny pomocnik. Dziesięć lat temu w Czechach uchodził za wielki talent. Był na testach w Fulham. Jako 19-latek trafił do Slavii Praga, a po sezonie do budującej silny zespół Viktorii Pilzno. W jej barwach występował w Lidze Mistrzów i Lidze Europy, ale na stałe nie wywalczył sobie miejsca w składzie i w kolejnych latach był wypożyczany, aż na stałe się zawodnikiem FK Teplice. Cały czas był wyróżniającym się graczem ligi i przed ubiegłym sezonie dyrektor sportowy Slavii, mającej za sobą dopiero co awans do 1/4 Ligi Europy, a przed sobą grę w Lidze Mistrzów Jan Nezmar zdecydował, że Hora zostanie ściągnięty do praskiego klubu. W nim pełnił rolę uzupełnienia składu.

Ostatnio w Teplicach był rezerwowym i w minionych tygodniach otwierał listę życzeń Sigmy Ołomuniec. Wybór padł jednak na Podbeskidzie, w czym swoją rolę odegrał Nezmar, dziś doradca zarządu ds. sportowych beniaminka PKO BP Ekstraklasy.

Lechia Gdańsk poinformowała o przedłużeniu kontraktu z Dusanem Kuciakiem. Słowacki golkiper związał się z klubem do końca sezonu 2022/2023.

Bramka to pozycja, o obsadę której "Biało-zieloni" z pewnością nie muszą się martwić. Od 2017 roku strzeże jej bowiem doświadczony Dusan Kuciak.

Do tej pory Słowak rozegrał 129 spotkań w barwach Lechii Gdańsk. W tym czasie 41 razy zdołał zachować czyste konto.

Teraz zdecydował się na podpisanie nowej umowy z klubem. Na jej mocy barwy trójmiejskiej drużyny ma reprezentować do czerwca 2023 roku.

- Jestem cały czas głodny sukcesów, a z Lechią chcę jeszcze zagrać kilka rund w europejskich pucharach. Uważam, że stać nas na to, a do tego trzeba ciężkiej pracy i cierpliwości. Jestem na to gotowy i dopóki będę się czuł dobrze, chcę grać - zapewnił.

Warta Poznań wzmacnia ofensywę. Przychodzi Makana Baku z Holstein Kiel

Warta Poznań wypożyczy napastnika z niemieckiego Holstein Kiel. Testy medyczne w poznańskim klubie przechodzi 22-letni Makana Baku. To drugi transfer beniaminka. W środę Warta wypożyczyła z Pogoni Szczecin Macieja Żurawskiego.

Makana Baku to wychowanek FSV Mainz. Od 2019 roku reprezentuje barwy Holstein Kiel. Zespół z Kilonii zajmuje trzecie miejsce w 2. Bundeslidze, a w środę sensacyjnie wyeliminował Bayern Monachium z Pucharu Niemiec. Baku w tym sezonie nie rozegrał żadnego spotkania w pierwszej drużynie. W poprzednim zanotował 20 występów w 2. Bundeslidze. Zdobył cztery bramki i zaliczył jedną asystę. Jego brat bliźniak - Ridle jest podstawowym obrońcą VfL Wolfsburg.

Baku przechodzi już testy medyczne w poznańskiej klinice Rehasport. Jeśli przebiegną pomyślnie, to zostanie wypożyczony do końca czerwca.

22-latek może grać w ataku, ale także na skrzydłach i w roli ofensywnego pomocnika. Branżowy transfermarkt wycenia go na 600 tysięcy euro.

Lechia Gdańsk bierze skrzydłowego ze Szwecji. Joseph Ceesay na testach medycznych

Lechia uzupełnia ofensywę o szwedzkiego skrzydłowego. Gdański klub zakontraktuje 22-letniego Josepha Ceesaya, który przechodzi testy medyczne. Zawodnik ostatnio występował w Helsingborgs IF.

Joseph Ceesay zjawił się już na testach medycznych. Jeśli wypadną pozytywnie, Szwed podpisze umowę. Nominalną pozycją Ceesaya jest lewe skrzydło, ale może występować też na prawej pomocy i obronie.

22-latek do tej pory grał wyłącznie w Szwecji. Reprezentował barwy IF Brommapojkarna, Djurgardens IF, IK Frej, IK Brage i Dalkurd FF. Pod koniec 2019 roku związał się z Helsingborgs IF. Ceesay do Lechii przychodzi na zasadzie transferu bezgotówkowego. Z końcem roku wygasła jego umowa z Helsingborgiem.

W barwach Helsingborgs IF w poprzednim sezonie rozegrał 22 mecze. Zagrał w jednym spotkaniu reprezentacji Szwecji U-19. Ceesay był powoływany do drużyny U-21, ale nie wystąpił w żadnym spotkaniu

OFICJALNIE: Mateusz Skrzypczak w Stomilu Olsztyn

Mateusz Skrzypczak to nowy nabytek Stomilu Olsztyn.

Po rundzie jesiennej obecnego sezonu działacze Lecha Poznań zdecydowali się na skrócenie wypożyczenia Mateusza Skrzypczaka do Puszczy Niepołomice.

Okazuje się jednak, że ta decyzja nie jest równoznaczna, z tym że 20-latek otrzyma już teraz szansę w drużynie Dariusza Żurawia. Trafi on bowiem do innego pierwszoligowca.

W czwartkowe przedpołudnie poinformowano, że wychowanek „Kolejorza” od teraz będzie grał dla Stomilu Olsztyn. Przeniósł się on do tej ekipy na zasadzie transferu czasowego do 30 czerwca 2021 roku.

Defensywny pomocnik rozegrał w tym sezonie łącznie 15 spotkań. Nie był on jednak raczej pierwszym wyborem trenera Puszczy Niepołomice, Tomasza Tułacza i często wchodził z ławki

OFICJALNIE: Filipe Oliveira w Koronie Kielce

Filipe Oliveira został piłkarzem Korony Kielce.

Mogący występować na kilku pozycjach 26-letni portugalski pomocnik związał się z Koroną kontraktem ważnym do 30 czerwca 2022 roku z opcją przedłużenia o kolejne 12 miesięcy.

Były reprezentant Portugalii U-18, U-19 i U-20 do tej pory grał wyłącznie w ojczyźnie. W tym czasie był zawodnikiem União Leiria, CS Marítimo, Famalicão oraz Vilafranquense. Na koncie ma 15 występów w portugalskiej ekstraklasie i ponad sto w tamtejszej drugiej lidze. To właśnie w niej rywalizował ostatnio z Vilafranquense. W tym sezonie wybiegał na murawy dziewięć razy.

- Filipe jest niezwykle uniwersalnym piłkarzem. Może zagrać jako „dziesiątka”, ale również bardziej defensywnie w środkowej strefie. Posiada znakomite walory szybkościowe, poradzi sobie także na skrzydle. Na pewno na uwagę zasługują również świetnie wykonywane przez niego lewą nogą stałe fragmenty gry - przyznał prowadzący Koronę Maciej Bartoszek.

Tim Hall zaskakującym pierwszym transferem Hyballi [OFICJALNIE]

Wisła Kraków w czwartkowy wieczór, potwierdzając pozyskanie Tima Halla. Jest to pierwszy zimowy transfer obecnie dwunastego klubu Ekstraklasy.

Hall, który podpisał umowę do 30 czerwca 2023 roku z opcją przedłużenia, jest 23-letnim trzykrotnym reprezentantem Luksemburga. Ostatnio był piłkarzem portugalskiego Gil Vicente, jednak od wolnego transferu w ostatnim letnim oknie zanotował zaledwie 44 minuty w portugalskiej lidze. Dlatego teraz przenosi się do słabszej Ekstraklasy.

Uprzednio Luksemburczyk rozwiązał umowę z Gil Vicente, więc przy okazji transferu do Wisły mógł skorzystać z prawa Bosmana.

Do Ekstraklasy przymierzano go już podczas letniego okna, co sam przyznał po transferze do Portugalii. - Miałem propozycje z Regginy, Bredy, dwóch polskich klubów, dwóch z Cypru i dwóch z Niemiec. To były finansowo lepsze propozycje, ale Gil Vicente to wielkie wyzwanie - komentował.

Wygląda więc na to, że Hyballa planował jego transfer, pracując jeszcze w Eredivisie.

Hall może zagrać na stoperze, ale też jako defensywny pomocnik, a w awaryjnej sytuacji - na lewej stronie defensywy.

Wcześniej występował w SV Elversberg II, Lierse, Progrès Niederkorn i Karpatach Lwów.

Dla Wisły Kraków jest to pierwszy transfer tej zimy. Ale nie ostatni.