Skocz do zawartości

Wybory do Parlamentu Europejskiego 2014

raidenn

Na kogo oddasz swój głos?  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na kogo oddasz swój głos?

• Europa Plus - Twój Ruch
      0
    • Nowa Prawica - Janusza Korwin-Mikkego
      26
    • Platforma Obywatelska
      3
    • Polska Razem Jarosława Gowina
      0
    • Polskie Stronnictwo Ludowe
      1
    • Prawo i Sprawiedliwość
      7
    • Sojusz Lewicy Demokratycznej
      0
    • Solidarna Polska Zbigniewa Ziobro
      0
    • Idę na wybory, ale nie oddam głosu na żadną partię.
      1
    • Nie idę na wybory.
      18

Rekomendowane odpowiedzi

Nieśmiało przypominam, że teraz będziemy wybierać kandydatów do Parlamentu Europejskiego

Ale wiadomo, że to jest wyznacznik następnych wyborów ;)

Dokładnie.

Gość Purepura

Nie bardzo rozumiem jak można nie iść na wybory, całe to gadanie o tym że jeden głos nic nie zmienia jest zwykłym rozminięciem się z ideą demokracji. Dla mnie to nie jest w żaden sposób obojętne kto dostanie mandat, wiem że wybór bywa ciężki ale zawsze znajdzie się kandydat który nas bardziej reprezentuje od pozostałych, w moim przypadku jest to Adam Bielan. Nie mogę powiedzieć, że nasze poglądy całkowicie się pokrywają ale są na tyle zbieżne, że nieskończenie bardziej wole być reprezentowany przez niego niż przez kogoś z drugiej strony barykady, a bojkot wyborów to nic innego niż przyzwolenie na to, żeby inni wybrali za mnie.

W moim rodzinnym miasteczku odbyła się w niedzielę msza z udziałem Kazimierza Ujazdowskiego - PiS.

Wydaje się, że uczęszczający do kościoła, dostali jasny sygnał kto jest wart ich głosu. Rozdawane podczas mszy, ulotki wyborcze polityka PiS-u mają przypominać "komu dziękować" 25 maja.

A ja się dziwię dlaczego tylu ludzi głosuje na PiS. :fp:

Purepura, a ja sie dziwie jak można isc...Społeczeństwo jest masakrycznie okłamywane powstają rożne śmieszne rzeczy sytuacja raidenn, tylko pokazuje w jakim kraju żyjemy.Politycy maja tyle przywilejów, przez lata nie wiele zrobiono a społeczeństwo jest głupie naiwne i wierzy ze cos sie zmieni pisy, po i inne potęgi od lat nic nie dały naszemu państwo a nowe wynalazki ruchy nie ruchy itp...tylko czekać az dostana sie do koryta.Wiejska juz nie wystarcza- bo w Brukseli większy hajs i chyba spokojniejsza praca... jesteśmy w czarnej dupie za takimi krajami jak Niemcy, Holandia czy Anglia w każdym aspekcie życia społecznego- problemy z praca, zdrowiem infrastruktura ciągną sie od... takie moje skromne zdanie

Gość alvaro
Społeczeństwo jest masakrycznie okłamywane

To jest standard obecny wszędzie, nie tylko u nas, wszędzie obywatel jest dymany przez władze, różnica tylko jak bardzo

Politycy maja tyle przywilejów

To wiadomo, pytanie czy kiedykolwiek znajdzie się jakaś odważna partia żeby je ukrócić? (np ograniczyć ilość posłów, zlikwidować Senat, który jest w zasadzie niepotrzebny). Wątpie.

po i inne potęgi od lat nic nie dały naszemu państwo
jesteśmy w czarnej dupie za takimi krajami jak Niemcy, Holandia czy Anglia w każdym aspekcie życia społecznego- problemy z praca, zdrowiem infrastruktura

Tutaj się nie zgodzę z Tobą. U nas narzekanie jest w modzie, ale jak się spojrzy obiektywnie to wcale tak źle z tym naszym krajem nie jest. Zobacz np na Ukraine, startowaliśmy z tego samego pułapu, oni w 1991 odzyskali niepodległość po upadku ZSRR, my w tym samym czasie przechodziliśmy skomplikowane transformacje po obradach Okrągłego Stołu. Minęło 14 lat i gdzie jest Ukraina a gdzie Polska? Tam w niektórych rejonach czas zatrzymał się na średniowieczu, ludzie żyją w lepiankach, o wszechobecnym burdelu, korupcji, ciągłych kryzysach politycznych itp nie wspomnę. My mamy spokój, stabilną sytuację, jesteśmy w UE, w NATO, jesteśmy liderem regionu (Europa Środkowo-Wschodnia).

Porównujesz nas do państw Europy Zachodniej a to błąd bo choćby rządził u nas Jezus Chrystus to nie mielibyśmy szans dogonić poziomem życia zachodnie państwa już teraz. A to dlatego, że straciliśmy całe dziesięciolecia będąc pod jarzmem bloku komunistycznego. Ominął nas Plan Marshalla, który podniósł gospodarki zachodnioeuropejskie po II wojnie światowej - oni dostali kupę kasy i wsparcia, a my figę z makiem. Żelazna kurtyna, zimna wojna, te sprawy, będąc tyle lat po złej stronie barykady wiadomo było, że zachodnie państwa nam totalnie odjadą.

Dlatego tej przepaści nie da się ot tak sobie nadrobić, na to potrzeba kolejnych 20-30 lat, więc takie porównania jak piszesz nie mają sensu. Nie twierdzę, że w naszym kraju jest super bo nie jest, ale pomału gonimy tą Europę Zachodnią. Wiadomo, że politycy od zawsze będą kręcić lody pod stołem, kombinować i patrzeć tylko na swoją kieszeń, ale mimo wszystko jakoś to po 89 roku się u nas wszystko w miarę sprawnie unormowało i mimo wszystko zmierza ten cały wózek zwany Polską w dobrym jak na moje oko kierunku. Krytykować wiadomo zawsze trzeba, ale trzeba też docenić to co dobre bo i tych plusów na przestrzeni lat trochę się uzbierało.

A ja się dziwię dlaczego tylu ludzi głosuje na PiS. :fp:

już ci to tłumacze fenomen pisu jak i po własnie powstaje wskutek nienawiści do drugiej parti a to ze społeczeństwo jest ogłupiane sondazami itp. i jak widzi dwie wiodące partie to głosouje na jedną z nich tak z perspektywy zwykłego zjadacza chleba kowalskiego wygląda tak przynajmniej było już od 3 kadencji jeżeli ludzie nie zdadzą sobie sprawy że koniec popisu ze stron obu partii może coś wkońcu zmieni się lub ruszy licze na KNP gdyż od wielu lat nie miał tak rosnącego poparcia co fajnie było by zobaczyć KM w brukseli tak jak i w naszym rodzimym sejmie

Według informacji Państwowej Komisji Wyborczej frekwencja w niedzielnych wyborach do Parlamentu Europejskiego na godz. 17.30 wyniosła 16,91 proc. Pięć lat temu na godzinę 18.00 frekwencja w wyborach wyniosła 18,24 proc.

Trochę to głupie krytykować frekwencje na wyborach samemu nie biorąc w nich udziału :k:

A kto krytykuje? Takiej frekwencji można się było spodziewać, w bukach była najczęściej linia 22.5% %-)

Z wynikiem 32,8 Platforma Obywatelska wygrała dzisiejsze wybory do Parlamentu Europejskiego. Prawo i Sprawiedliwość zdobyło 31,8 proc. - to wyniki niedzielnego sondażu wyborczego Ipsos dla TVN24 i TVP.

Do PE dostały się także: Sojusz Lewicy Demokratycznej - 9,6 proc.; Nowa Prawica Janusza Korwin-Mikkego - 7,2 proc.; Polskie Stronnictwo Ludowe - 7,0 proc.

Według badań ośrodka Ipsos PO uzyskała 19 mandatów, PiS - 19, SLD - 5, Nowa Prawica Janusza Korwina - 4, PSL - 4.

Progu nie przekroczyły: Europa Plus Twój Ruch - 3,7 proc.; Solidarna Polska 3,1 proc.; Polska Razem - 2,8 proc.; Ruch Narodowy - 1,5 proc.

Według sondażowych wyników eurowyborów frekwencja wyniosła 22,7 proc.

W niedzielnych wyborach do PE zwyciężyło PiS z wynikiem 33,88 proc. Platforma Obywatelska uzyskała natomiast 28,66 proc. - wynika z danych z 63,03 proc. komisji, które podała Państwowa Komisja Wyborcza

Na kolejnych miejscach uplasowały się: SLD (9,26 proc.), PSL (8,66 proc.) i KNP Janusza Korwin-Mikkego (7,01 proc.) - podał w poniedziałek po godz. 3 w nocy członek PKW, sędzia Janusz Niemcewicz.

Frekwencja w tych 60 proc. komisji wyniosła 22,17 proc.