Skocz do zawartości

WTA: Charleston, Monterrey

duncan

Rekomendowane odpowiedzi

WTA - CHARLESTON

largeimage_738.jpg

Miejsce: Charleston, USA

Ranga: Premier

Nawierzchnia: Clay

Pula nagród: $795,707

Strona oficjalna: http://www.familycirclecup.com/

WTA - MONTERREY

largeimage_1471.jpg

Miejsce: Monterrey, Meksyk

Ranga: International

Nawierzchnia: Hard

Pula nagród: $235,000

Strona oficjalna: http://abiertomonterrey2013.com/2013/

Tenis, WTA Charleston, 19:15, 1.04.2013

Pereira - Voegele

typ; 1

2,35

Pinnacle

Analiza

Dzis w spotkaniu pierwszej rundy turnieju na kortach ziemnych w Charleston, Brazylijka Pereira spotka sie ze Szwajcarka Voegele. Na początku warto nadmienić, ze mączka w Stanach różni sie do tej europejskiej, jest sporo szybsza, jednak dalej nie tak szybka jak korty twarde. To stawia w uprzywilejowanej sytuacji Brazylijke, ktora na kortach ziemnych czuje sie jak ryba w wodzie i zdecydowanie jest to jej ulubiona nawierzchnia. Pereira przeszla juz tutaj kwalifikacje, wygrywajac dwa spotkania bez straty seta, z odwieczna rywalka z Argentyny, Ormarchea i Elie. Voegele ostatnimi czasy grala naprawde niezle, bylo to jednak na kortach twardych. Dzis przyjdzie jej zmienic nawierzchnia i rozegrac spotkanie z rywalka, ktora bardzo dobrze sie tutaj czuje, to moze byc za wiele dla Szwajcarki. Nie jest ona zawodniczka z takimi umiejetnosciami aby bez problemu grac na innej nawierzchni po zmianie na tym samym poziomie. Sadze, ze mozemy byc dzis swiadkami bardzo szybkiego meczu na korzysc Brazylijki.

Dyscyplina: Tenis ziemny

Spotkanie: Taylor Townsend vs Andrea Petkovic

Typ: Townsend +1,5 seta

Kurs: 3,40

Buk: Unibet

Data/godzina rozpoczęcia: 01-04-2013/21-30

Analiza:

Spotkanie I rundy turnieju w Charleston, w którym pula nagród wynosi 740 000 USD. Mecze rozgrywane będą na nawierzchni ceglastej. Przechodząc już do samego spotkanie szczerze jestem trochę zdziwiony, że nikt wcześniej z Was nie zajął tego typu i nie napisał analizy. Pragnę poruszyć kilka kwestii: Amerykanka Townsend gra u siebie, jest zawodniczką rozstawioną z ,,dziką'' kartą, dzięki której może rywalizować a nie grając w kwalifikacjach do tego turnieju. Taylor jest sklasyfikowana dopiero na 350 miejscu w rankingu WTA. Jednak należy zwrócić uwagę na fakt, że dopiero za kilkanaście dni skończy 17 lat. Na jednym ze zdjęć widoczne jest to, że jest potężną zawodniczką jak na swój wiek. Jest leworęczna. Największym jej sukcesem jest zwycięstwo w ubiegłorocznym AO jako juniorka. Od początku roku rozegrała sześć spotkań. Ostatnio grała w połowie marca. W Indian Wells pokonała Lucie Hradecka w pierwszej rundzie, jednak już w kolejnym spotkaniu musiała uznać wyższość Serbki Any Ivanovic. Z pewnością bardziej znaną zawodniczką dla nas jest Niemka Andrea Petkovic, która ma swojej stronie ma również doświadczenie. Jednak sporą część swojej dotychczasowej kariery Andrea spędziła na leczenie kontuzji. Tak jak można przeczytać na jednej ze stron sezon zaczęła pechowo od kontuzji, której się nabawiła w Pucharze Hopmana. Wróciła na kort po trzech miesiącach absencji. W ostatnim spotkaniu uległa niżej notowanej Tomijanovic w Miami. Jestem tego zdania, że warto dziś za jakieś drobne pograć na Amerykankę, jeżeli nie mój typ to chociażby over 17,5 gema-powodzenia

Dyscyplina: Tenis ziemny

Spotkanie: Serena Williams vs Camilla Giorgi

Typ: Over 16,5 gema

Kurs: 1,90

Buk: Bet365

Data/godzina rozpoczęcia: 02-04-2013/19-00

Analiza:

Spotkanie rozgrywane w Charleston na nawierzchni ceglastej. Mecz rozgrywany będzie na korcie centralnym. Niezaprzeczalną faworytka jest Amerykanka, która ostatnio odniosła triumf w Miami wygrywając w finale z Marią Sharapovą. W tym spotkaniu zaserwowała sześć asów, jednak na uwagę zasługuje fakt, że zdołała wygrać w takim prestiżowym starciu 10 gemów z rzędu. Obecnie Williams jest bardzo silną zawodniczką, numerem jeden na świecie. Sama wyznała podczas ostatniej konferencji: ,, Czuję się bardzo silna mentalnie. Odkąd byłam dzieckiem, zawsze miałam mocną psychikę i wiedziałam, co chcę robić w życiu''. Dziś jej przeciwniczka Włoszka Giorgi jest jeszcze młodą zawodniczką, rocznik 91. Za jej największy sukces można uznać awans do IV rundy Wimbledonu w ubiegłym roku. Z turniejem w Miami pożegnała się bardzo szybko, gdyż już w I rundzie. W Charleston w dniu wczorajszym uporała się z Minella praktycznie rzecz biorąc bez większych problemów, gdyż wygrała bez straty seta. Minella z pewnością musi jeszcze sporo się uczyć od takich zawodniczek jak Williams. Sądzę, że over 16,5 gema w takim spotkaniu jest do ,,ogarnięcia''-powodzenia

Dyscyplina: Tenis Ziemny, WTA Charleston

Spotkanie: Serena Williams vs Mallory Burdette

Typ: Burdette +6,5 gema

Kurs: 2.45

Bukmacher: Unibet

Godzina: 19:05

Analiza:

Kolejna runda turnieju w Charleston.Zdecydowana faworytka całego turnieju podejmuje Amerykankę Mallory Burdette.Jak wiadomo Mallory jest skazana na porażkę i ja nie będę z tym polemizował bo każdy wie kto awansuje do kolejnej rundy (chyba ze będzie krecz ze strony Williams).Prawdą jest jednak to że Serena w początkowych rundach gra na 50% swoich możliwości i często traci wiele gemów w starciach ze słabszymi rywalkami.W Miami straciła nawet seta z Cibulkovą i przegrała sporo gemów z Moritą.Wtedy nie wyglądała najlepiej bo było widać że nie skupia się tak na grze.Potem jednak forma eksploduje i Serena notuje kolejne zwycięstwo w turniejach WTA.Teraz w kolejnej rundzie w Charleston zmierzy się ze swoją rodaczkę Mallory Burdette.Mniej znana Amerykanka spisuje się ostatnio całkiem dobrze.W ostatnich tygodniach pokonała już takie rywalki jak Tamira Paszek, Kristina Mladenovic czy też w ostatnim meczu już w Charleston z Sabine Lisicki.Pokazuje to że nie jest tak słabą zawodniczką jak wskazują rankingi i na pewno może powalczyć o "swoje" z Williams.Po ostatnich meczach widać że mączka to bardzo dobra nawierzchnia dla Burdette bo wygrana z Lisicki i młodą Mladenovic to swego rodzaju sukces dla młodszej o 10 lat od Sereny Amerykanki.Jak dla mnie czynniki takie że Mallory gra coraz lepiej a Serena na pewno zlekceważy swoją rywalkę będą miała wpływ na to że Mallory ugra trochę gemów w tym meczu.Jak dla mnie ważnym czynnikiem jest to gdzie rozgrywany jest turniej.Mecz rozegrany będzie w USA.Moim zdaniem Serena nie będzie chciała przed własną publicznością ośmieszać swojej rodaczki i tracić z nią 2 czy 3 gemów w całym meczu.Dla swoich kibiców Williams będzie dawać szanse Burdette na dobre pokazanie się publiczności.Dobra gra Burdette kontra trochę lekceważące podejście Williams powinno dać skutek taki, że Mallory ugra sporo gemów i handi zostanie wypełniony w moją stronę na korzyść.Niewykluczone jest to że "ktoś z boku" powie Williams by ta nie kończyła szybko wymian a co za tym idzie meczu.Burdette gra u siebie a jej forma zwyżkuje więc wszystkie te czynniki to dla mnie idealny powód do grania tego typu.Polecam!

Tenis, WTA Charleston, 5.04, 17:00

Keys - Mattek

typ: 1

2,19

Pinnacle

Analiza

Dzis w spotkaniu trzeciej rundy turnieju WTA w Charleston dojdzie do pojedynku dwoch Amerykanek, jednej mlodej generacji - Keys oraz juz starszej - Mattek Sands. Faworytka bukmacherow jest ta bardziej doswiadczona, ale czy aby na pewno tak jest? W moim odczuciu to mlodsza powinni oni w dniu dzisiejszym faworyzowac. Keys osiaga w zenskim tenisie coraz lepsze wyniki. W tym roku byla juz w cwiercfinale w Memphis, drugiej rundzie w Miami, przeszla dwie rundy podczas Australian Open. Keys nie gra duzo ale skutecznie, nie zdarza jej sie przegrywac w pierwszych rundach. Nie jest inaczej rowniez w Charleston, pokonala juz tutaj Cadantu i Min bez straty seta. Przejdzmy teraz do Mattek. To zawodniczka ktora gra niezwykle silowo, wali praktycznie kazda pilke, jej gra polega na strzelaniu, wejdzie albo nie, jesli wiecej jest wyrzuconych pilek, przegrywa mecz. Nawierzchnia w Charleston nie jest na tyle szybka aby za kazdym razem konczyla ona akcje jednym strzalem. Wydaje mi sie ze nawierzchni kortu tutaj bardziej pasuje Keys. Rozgromila ona tu co prawda Stephens, ktora jednak nieco chyba odpuscila ten turniej. Wydaje mi sie ze dzis nie powtorzy takiego spotkania i to mlodsza z Amerykanek bedzie cieszyc sie z awansu do kolejnej rundy.

Tenis, ATP Casablanca, 6.04 14:00

Laaksonen - Starace

typ: 0-2

2,25

Bet365

Analiza

Dzis w spotkaniu kwalifikacyjnym do turnieju ATP w Casablance, doswiadczony Wloch Potito Starace zagra z 21 letnim Finem Henrim Laaskonenenem. Henri to nadzieja finskiego tenisa, ktory osiaga juz coraz lepsze wyniki , jednak narazie na poziomie ITFów czy challengerow. Ostatnio zaliczyl dwa niezle wyniki cwiercfinal w Chorwacji i finał w Portugalii na korcie ziemnym, jednak wciaz byl to poziom ITFowski. Fin to zawodnik malo ograny doswiadczony, szansa zagrania w kwalifikacjach do sporego turnieju ATP to dla niego spore wyroznienie. Naprzeciw niego stanie dzis jednak bardzo doswiadczony Wloch, Potito Starace, ktory na korcie ziemnym czuje sie jak ryba w wodzie. Choc w tym roku nie moze pochwalic sie dobrymi wynikami, to Wloch wystepuje jednak na szczeblu wyzszym niz Fin, challengerow lub turnieji ATP, a to duzo wyzsza polka. Dzis swoim doswiadczeniem, ograniem Wloch powinien przechylic szale zwyciestwa na swoja korzysc.

Gość delpiero88

Dyscyplina: Tenis- WTA Charleston

Spotkanie: S. Williams- V. Williams

Typ: Venus Williams +1,5 seta

Kurs: 2,98

Godz: 19:10

Bukmacher: Pinnacle Sports

Analiza:

Dzisiaj w spotkaniu półfinałowym turnieju w Charleston dojdzie do siostrzanego pojedynku. Rozstawiona z numerem 1 Serena Williams podejmie swoją siostrę, która rozstawiona jest z numerem 5 w tym turnieju. Faworytem oczywiście Serena, ja jednak tutaj widzę niespodziankę. To nie jest jakiś wielki turniej dla Sereny, z jakąś wielką pulą. Wprawdzie broni punktów ze zwycięstwa z poprzedniego roku, jednak już jest w półfinale, a więc w przypadku porażki, na pewno nie straci tak dużo. Dla Venus to na pewno dużo ważniejszy pojedynek bo bliżej już jej do zakończenia kariery niż początku. Też bukmacherzy ucieszyli by się ze zwycięstwa starszej z sióstr, na którą jest tak wysoki kurs. H2H ostatnich 6 spotkań to 4-2 dla Sereny i 4 zwycięstwa pod rząd. A więc Venus na pewno zmobiliowana na ten pojedynek. Jak dla mnie warto spróbować, że Venus wygra przynajmniej seta, bo po takim kursie to aż grzech nie skorzystać.

Tenis, WTA Monterrey, 7.04, 1:30

Kerber - Kirilenko

typ; 0-2

3,3

Bet-at-home

Analiza

Dzis w nocy polskiego czasu dojdzie do ciekawego pojedynku w polfinale turnieju w Monterrey, Niemka, Andzelika Kerber spotka sie z Rosjanka, Maria Kirilenko. Bukmacherzy nie sa jednoznaczni w typie na faworytke tego spotkania, ja uwazam, ze wiecej szans na awans do finalu ma Rosjanka. Obie panie zdecydowaly sie jeszcze zagrac na twardej nawierzchni, gdyz na niej czuja sie lepiej niz na korcie ziemnym. Podanie jest po stronie Rosjanki, ktora duzo lepiej serwuje. Regularnosc, tu tez postawilbym krzyzyk przy Marii, ktora wydaje mi sie byc regularniejsza. Uwazam, ze Kerber musi zagrac conajmniej na 90% swoich mozliwosci, aby pokonac Rosjanke, ktora jest ostatnio w dobrej dyspozycji, pokonala przeciez Agnieszke Radwanska oraz Petre Kvitova w Indian Wells. Kerber zdarzaja sie wpadki w tym sezonie, nie jest ona w dyspozycji chocby z zeszlego roku. W Monterrey oddala juz seta innej Rosjance, Kudryatsevej. Dzis przyjdzie jej sie zmierzyc z o wiele lepsza Rosjanka i niesadze aby udalo jej sie to spotkanie wygrac.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...