Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość goldGoody

Dobiega końca wrześniowy maraton eliminacji Mistrzostw Europy. Dziś swe mecze rozegrają drużyny z grup C, E i G. Awans mogą wywalczyć kolejne ekipy, a część może definitywnie stracić szansę wyjazdu na Euro we Francji. Spójrzmy na wybrane przeze spotkania:

20:45 Anglia - Szwajcaria
20:45 Macedonia - Hiszpania
20:45 Słowenia - Estonia

Spotkania Anglia - Szwajcaria miałem w ogóle nie ruszać. Zdarzyć się może wszystko. Coś mnie jednak podkusiło, żeby sprawdzić zakłady specjalne i linie na over rożnych. I nie mogłem przejść obojętnie obok tego, co zobaczyłem. Bez specjalnego bawienia się w opisywanie, po prostu nie wypada nie wziąć takiego typu.

Macedonia to najsłabsza drużyna w swojej grupie. Ostatnio porażka 0:1 z...Luksemburgiem. Nazwy klubów,  w których występują zawodnicy macedońscy nie powalają na kolana, szczególnie porównując je z tymi, w których grają reprezentanci Hiszpanii. Gracze z Półwyspu Iberyjskiego wrócili na pierwsze miejsce w grupie po wygranej ze Słowacją. Jednak nadal muszą walczyć o punkty, szczególnie że przed obecnymi Mistrzami Europy jest jeszcze mecz z Ukrainą. Brak wygranej w dzisiejszym meczu może skomplikować kwestie awansu, a co najmniej wprowadzić nerwową atmosferę do drużyny. Różnica klas jest bezdyskusyjna, należy mieć więc nadzieję, że Hiszpanie podejdą do spotkania poważnie.

Słoweńcy przegrali ostatnie dwa mecze eliminacji. Oba 2:3 - z Anglią i Szwajcarią, mimo że w obu prowadzili (ze Szwajcarią 2:0 do 80. minuty gry!) Jednak w tych spotkaniach pokazali kawał dobrego futbolu. Grali agresywnie, potrafili utrzymać się przy piłce i szybko przedostać się pod bramkę rywala. Słoweńcy są w składach drużyn z najlepszych lig Europy - hiszpańskiej, włoskiej czy niemieckiej. W ich grze widać dobre wyszkolenie techniczne i taktyczne. Aż dziwi porażka w pierwszym spotkaniu z Estonią. Nie udało mi się dotrzeć do tego meczu, więc trudno mi powiedzieć, czym była spowodowana przegrana, ale pewien jestem tego, że dziś Słoweńcy nie odpuszczą i będą walczyć o trzy punkty i przegonienie Estończyków, co da im miejsce w barażach.

20:45 Anglia - Szwajcaria Szwajcaria over1,5 rożnych -> 1,15
20:45 Macedonia - Hiszpania Hiszpania -> 1,15
20:45 Słowenia - Estonia Słowenia gol -> 1,18

ako: 1,56

Dostępne w Betclic i Expekt.

Gość goldGoody

Dziś zaproponuję trzy spotkania. Kupon oceniam na 65%, przede wszystkim dlatego, że jedną z propozycji opieram przede wszystkim na statystykach.

18:00 Lokomotiv Zagreb - Dinamo Zagreb

20:30 Legia - Zagłębie

20:30 Mouscron - Club Brugge

Spotkania Lokomotivu z Dinamem bardzo często kończą się minimum trzema bramkami. Nie ma w tym nic dziwnego, jeśli spojrzymy na potencjał ofensywny graczy Dinama. W większości meczów w rozgrywkach ligi chorwackiej to oni prowadzą grę, stwarzają bardzo dużo sytuacji, technicznie i taktycznie górując nad swoimi rywalami. Widziałem spotkania eliminacyjne do Ligi Mistrzów Dinama i mimo tego, że przeciwnicy nie byli z najwyższej półki, to i tak byłem pod wrażeniem ich sposobu gry. Dodać należy, że grając na wyjeździe Dinamo traci bramki, często remisując 1:1, a strzelenie gola przez Lokomotiv wydaje się tym bardziej realne, że piłkarze dzisiejszych gospodarzy zawsze w meczach derbowych wznoszą się na wyżyny swoich umiejętności i grają z dużym zaangażowaniem. Kibice nie wybaczyliby im nudnej gry w meczu z rywalem zza miedzy.

Nad analizą drugiego spotkania spędziłem kilka godzin. Po obejrzeniu spotkań zarówno Zagłębia, jak i Legii mam sporo wniosków. Jeśli weźmiemy pod uwagę sytuacje w tabeli, dwie porażki Legii w ostatnim czasie i przede wszystkim umiejętności obu drużyn, to dojdziemy do wniosku, że faworyt jest jeden. Mimo że bardzo cenię trenera Stokowca, myślę że dziś jego zawodnicy nie będą w stanie zrealizować jego pomysłów na grę i wypełnić planu. Gracze Zagłębia mają spore problemy w przesuwaniu się w formacjach. Legia z kolei rozgrywając swój atak, bardzo często zmienia ciężar gry, szukając wolnej przestrzeni. Luki tworzące się między obrońcami Miedziowych to idealna sytuacja dla legionistów. Myślę, że Guilherme z Nikoliciem z łatwością powinni wykorzystać te mankamenty w grze przyjezdnych.

Mouscron Peruwelz dotychczas nie posmakowało zwycięstwa w obecnych rozgrywkach ligowych. Dziś naprzeciw staną gracze Club Brugge, które... jeszcze nie wygrało na wyjeździe. Okazja ku temu dziś znakomita. Zawodnicy z Brugii mają kilku ciekawych graczy w ofensywie, którzy potrafią wygrać pojedynek jeden na jednego i stworzyć przewagę, co jest ważne szczególnie w spotkaniach wyjazdowych i ze słabszymi rywalami, którzy przede wszystkim się bronią. Myślę, że i dzisiaj będą mieli sporo sytuacji do zdobycia gola.

18:00 Lokomotiv Zagreb - Dinamo Zagreb over1,5 -> 1,20

20:30 Legia - Zagłębie Legia gol -> 1,15

20:30 Mouscron - Club Brugge Club Brugge gol -> 1,10

ako: 1,52

Gość goldGoody

Dziś planuję zaproponować dwa kupony, chociaż może bezpieczniej byłoby sklecić tylko jeden, ale pewniejszy. Pierwszy, który zamieszczę oceniam na 60%, bo dziś z trzech spotkań, które wybrałem, mam aż dwie mocne wątpliwości...

15:30 Bayern - Augsburg
16:00 Dinamo Kijów - Oleksandriya
16:00 Norwich - Bournemouth

W przypadku pierwszego meczu nie ma się za bardzo nad czym rozpisywać. Mimo wielu braków kadrowych w ekipie mistrzów Niemiec, różnica klas bezdyskusyjna. Bayern powinien dać trochę radości kibicom, którzy na stadion przyjdą w celach piknikowych. Pogromu raczej się nie spodziewam, a realnym scenariuszem jest skuteczna obrona Augsburga przez dłuższy czas, ale gracze Bayernu powinni raz lub dwa razy umieścić piłkę w siatce rywali.

Nazwa Oleksandriya nie mówi mi totalnie nic, za to Dynamo Kijów już tak. Utrzymywanie się przy piłce, składne akcje i dobra technika zawodników. W tym meczu liczę na to, że będą chcieli strzelić kilka goli. Statystycznie patrząc może to nie być łatwe, bo goście w dotychczasowych 6 meczach stracili tylko 5 goli, ale dotychczas rozgrywali spotkania z drużynami z dolnej części tabeli. Poza tym wydaje mi się, że po wczorajszym zwycięstwie Shakhtara 5:0, gracze ze stolicy Ukrainy też będą chcieli pokazać siłę ofensywną i nie spoczną na laurach po strzeleniu jednej bramki. Idealnie byłoby gdyby pierwszą bramkę zdobyli w pierwszej połowie...

I dochodzimy do największej wątpliwość. Bournemouth to znany nabijacz rogów. Przynajmniej statystycznie tak to wygląda. Ale dziś patrząc na kursy wyraźnie widać, że bukmacherzy nie przewidują zbyt wielu rożnych Bournemouth. I trudno im się dziwić, bo nie wystąpi Gradel, czyli jeden z zawodników, którzy najczęściej nabijają statystykę rożnych. Myślę jednak, że można zaryzykować niską linię, bo w napadzie zagra Wilson, który też często nabija graczy rywali, oraz Andrew Surman, którego uderzenia z dystansu często są parowane przez bramkarzy poza końcową linię. Jak dodamy do tego ciekawe skrzydła, to wydaje się, że typ jest rozsądny.

15:30 Bayern - Augsburg 1 -> 1,13
16:00 Dinamo Kijów - Oleksandriya over1,5 -> 1,18
16:00 Norwich - Bournemouth Bournemouth over2,5 rożnych -> 1,18

ako: 1,57

Gość goldGoody

Trudno było dziś coś znaleźć, bo właściwie wielcy faworyci nie grają. Chociaż właściwie różnie to bywa z tymi faworytami, o czym można było przekonać się wczoraj za sprawą Bayernu, który na szczęście w końcówce wywalczył zwycięstwo, ale przy wielkiej pomocy sędziego... Na dziś:

15:00 Empoli - Napoli Napoli gol -> 1,16
16:00 Bilbao - Getafe Bilbao gol -> 1,13
21:00 Marsylia - Bastia Marsylia gol -> 1,16

ako: 1,52