Skocz do zawartości

ATP Petersburg (Rosja), twarda (w hali)

Toshihiko Koga

Rekomendowane odpowiedzi

Dyscyplina: tenis, ATP Petersburg (Rosja), twarda (w hali)

Spotkanie: Przysiezny M. - Ramos A.

Typ: Ramos

Kurs: 1.63

Bukmacher: pinnaclesports

godz: 8:00

Analiza:

przed nami spotkanie pierwszej rundy dość przeciętnie obsadzonego turnieju rangi ATP rozgrywanego na nawierzchni twardej w hali w Petersburgu pomiędzy Polakiem Michałem Przysiężnym, Hiszpanem Albertem Ramosem. Przysiężny obecnie w rankingu ATP sklasyfikowany jest na 112. pozycji dorobkiem 501 punktów, natomiast Ramos zajmuje w tym rankingu 76. miejsce dzięki zgromadzonym 660 punktom. Forma Przysiężnego w ostatnim czasie wygląda nie ciekawie, przegrywa praktycznie wszystko co może od czasu Wimbledonu, gdzie zaprezentował się przyzwoicie pokonał tylko takich graczy jak Ram, Kozlov i Dustov i to wszystkich po mękach. Nawet w Pucharze Davisa, gdzie grał z orzełkiem na piersi nie ugrał seta. Ramos notuje od czasu Wimbledonu podobne wyniki jednak na pewno przewyższa "Ołówka" umiejętnościami, a mecz z Michałem będzie idealną szansą na przełamanie. Uważam, że Ramos powinien wygrać w miarę pewnie z będącym w słabej formie i mającym ostatnio same kłopoty Przysiężnym.

Dyscyplina: Tenis. ATP Metz 11:00

Spotkanie: Zverev - Olivetti

Typ: Olivetti

Kurs: 2,30

Bukmacher: Pinnaclesport

Spotkanie pierwszej rundy turnieju rozgrywanego w hali we francuskim Metz. W spotkaniu tym zmierzy się reprezentant gospodarzy - Olivetti z obywatelem Niemiec- Zverevem. Olivetti nie jest w tym spotkaniu faworytem, lecz ja w tym spotkaniu widzę spore szanse aby Francuz wygrał to spotkanie. Zverev męczył kwalifikacje do tego turnieju w trzysetowych pojedynkach. Czasami traci koncentracje i gra wyjścia do siatki bez sensu. Jest rozkojarzony i gdy nie wchodzi serwis to olbrzym z Francji może pokusić się o brejka. Na to liczę w tym spotkaniu. Korty w Metz z tego co widziałem wczoraj bardzo dobre dla takich serwismenów jak Albano. Ostatnio Olivetti zanotował sporo wyników na poziomie finałów czy półfinałów w może nie najwyższych rangą turniejach lecz prezentuje się coraz lepiej. Często wykonuje swój najlepszy serwis przy trudnych dla siebie momentach w meczu. Zverev nie wykorzystał najlepiej swojego potencjału. Już kilka lat temu był nawet w 50 a teraz gdy gra nawet z przeciwnikami z trzeciej setki to wszystko jest możliwe. Polecam pograć przed południem takie zdarzenie. Mogą tutaj być tie breaki czy trzy sety, lecz myślę że Olivetti na swojej ziemi będzie utrzymywał należytą koncentrację i nie da się przełamać w tym meczu a to będzie kluczem do wygrania tego spotkania.

Tenis, ATP St.Petersburg

19.09.2013 12:30

Fognini - Przysiężny

Typ: 2

Kurs: 3.85

Betfair

Dziś w Sankt Petersburgu dokończenie spotkań drugiej rundy. Jak wiadomo w Rosji na tak specyficznej nawierzchni dochodzi do wielu niespodzianek od lat i nie inaczej jest w tym roku. Dlatego ja na dziś wybrałem pojedynek najwyżej rozstawionego Włocha Fabio Fogniniego z Michałem Przysiężnym. Fabio w pierwszej rundzie pokonał Inglota 6:4 6:4, jednak rywal ten jest dość surowym singlistą i pomimo fatalnej formy udało się z nim uporać. Jednak dziś już tak łatwo nie będzie, Michał potrafił wygrać z Ramosem pomimo przegranej pierwszej partii, statystyki pokazują że dobrze czuł się w odbiorze, a własne podanie również funkcjonowało dobrze, 60% pierwszego podania w korcie, w drugim i trzecim secie wygrywał 3 z 4 piłek po nim. Wracając jednak do Fogniniego bo to głównie przeciwko niemu typ, Włoch jest ostatnio bardzo słabo dysponowany, w pojedynku ze Stepankiem w Cincinatti grał beznadziejnie, nie potrafił utrzymać własnego podania, popełniał masę błędów, gdyby nie słaba głowa Radka skończyłoby się 2:6 0:6 jednak Czech miał też fatalny drugi set i ostatecznie przegrał z nim tylko 4:6 w drugim secie, jednak gra obu była na bardzo niskim poziomie. Podobnie było z Ramem na US Open, tego spotkania nie widziałem, ale ugrane przez niego całe 5 gemów w trzech setach mówi samo za siebie. Dziś trafia znów na przyzwoitego rywala i to już może być za dużo dla Fabio w tej dyspozycji.

typ przeciw Fogniniemu po kursie 3.85 wszedł, ale to co koleś zrobił dziś to gruba przeginka!

jak pisałem od dawna gra piach i nie inaczej było dzisiaj, przegrywał 3:6 2:3 z przełamaniem na korzyść Michała, no i dało się wtedy zauważyć gołym okiem że nie ma opcji by dokończył mecz...

najpierw ściema że stopa boli, potem chwile pograł i przy 3:5 zaczął się kłócić z sędzią o jakąś piłkę przy serwisie, oczywiście to był pretekst by nie dokończyć spotkania, sędzia oczywiście dał mu ostrzeżenie, ten niby obrażony usiadł, wstał popełnił podwójny błąd i przy 3:6 3:5 *0:30 poddał mecz, tłumacząc Przysiężnemu, że z ten sędzia go oszukuje, tak można było z gestów zrozumieć.

prawda taka że nie miał zamiaru dokończyć tego spotkania, wymyślił sobie że na sędziego zwali ok, gdyby nie to zapewne stopa zaczęła by mocniej boleć...

powinien zostać za to ukarany przykładnie przez ATP.

Gulbis - Bautista-Agut ponad 20,5 gemów w meczu 1.60 Pinnacle

Piątek, czyli dzień ćwierćfinałów w turniejach tenisowych, na dziś wybrałem drugi w kolejności pojedynek w St. Petersburgu w którym Ernests Gulbis zagra z Roberto Bautistą-Agutem. Gulbis jest rozstawiony w tym turnieju z numerem szóstym, w pierwszej rundzie pokonał bez problemu słabego reprezentanta gospodarzy Elgina, oddając mu ledwie gema, a w drugiej rundzie 6:3 1:6 6:3 pokonał Zoppa, czyli już tenisistę z wyższej półki ale i tak do tej pory miał dużo łatwiejszych rywali od Bautisty-Aguta. Hiszpan najpierw pokonał rozstawionego z numerem trzecim Serba Tipsarevica 7:6 6:3 a w kolejnej rundzie po wyrównanym meczu pokonał reprezentanta gospodarzy Donskoya 2:6 6:1 7:6, rywali miał mocnych, dobrze serwował i ostatecznie udało się osiągnąć ćwierćfinał. Dziś kolejne wyzwanie Gulbis, który także powinien dobrze trzymać podanie, obaj zagrali w hali jedno spotkanie między sobą, w zeszłym roku w challengerze Bautista-Agut wygrał z Gulbisem, który skreczował po przegraniu pierwszego seta w tie-breaku do 7. Szykuje się ciekawe spotkanie, Bautista-Agut pokazał że jest w dobrej formie, ale były to długie, wyczerpujące mecze, więc nie zdecyduję się zagrać na jego wygraną, a dla Gulbisa jest to największy sprawdzian w tym turnieju do tej pory, a już z Zoppem nie było lekko. Pojedynek ten powinien być bardziej wyrównany niż pokazują to kursy przedmeczowe, a najlepszym rozwiązaniem wydaje się over gemowy.

Dyscyplina: Tenis - ATP

Spotkanie: Przysięzny - Gulbis

Typ: 1

Kurs:5.0

Data: 21.09.2013

Godz: 8:00( mecz chyba o 10 się rozpocznie, podałem godzina u buka)

Bukmacher: Bet365

Analiza:

Gdy zobaczyłem kurs na Michała od razu pomyślałem ze grzechem było by nie skorzystać. kurs 5.0 na grającego w tym turnieju znakomicie Polaka to przesada. Podejrzewam także ze do jutra ten kurs spadnie minimum o polowe. Michał w tym turnieju pokonał najpierw Ramosa , późnej Fogininego a dziś Rosola. Gulbis natomiast Elgina, Zoppa i Bautistę. Jak widać Łotysz miał zdecydowanie łatwiejszych rywali. Najłatwiej mu poszło nominalne najtrudniejszym przeciwnikiem. A natomiast z słabym Zoppem przegrał seta.

Michał na tym turnieju gra rewelacyjne. Po za drugim setem z Rosolem nie popełnia błędów. A niektóre jego zagrania to poziom czołówki światowej. Myślę ze Gulbisa mogą takie uderzenia wybijać z rytmu. Łotysz to zawodnik który gra dobrze gdy mu wychodzi ale gdy rywal skończy kilka uderzeń w tedy się deprymuje. A dziś w pojedynku z Rosoloem w pierwszym secie Michał miał około 10 uderzeń kończących w których nie miał wielkich szans na wygranie punktu.

Podsumowując liczę ze jutro Michał znów będzie miał takie uderzenia kończące i mam nadzieję ze w tedy Łotysz nie wytrzyma.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...