Skocz do zawartości

ATP: Halle, Londyn; WTA: Birmingham, Norymberga

soren

Rekomendowane odpowiedzi

ATP - HALLE

DDB4FB0DD0814D4CB99DC520B902289E.ashx?w=221&h=110

Miejsce: Halle, Niemcy

Ranga: ATP World Tour 250

Nawierzchnia: Grass

Pula nagród: €683,665

Strona oficjalna: http://www.gerryweber-open.de/gwo_en?ref=atp

ATP - LONDYN

12F7EAEFE0814CCF81465C910442CAB4.ashx?w=221&h=110

Miejsce: Londyn, Wielka Brytania

Ranga: ATP World Tour 250

Nawierzchnia: Clay

Pula nagród: €683,665

Strona oficjalna: http://www.lta.org.uk/fans-major-events/LTA-summer-grass-court-events/AEGON-Championships/

WTA - BIRMINGHAM

smallimage_438.jpg

Miejsce: Birmingham, Wielka Brytania

Ranga: International

Nawierzchnia: Grass

Pula nagród: $235,000

Strona oficjalna: http://www.lta.org.uk/fans-major-events/LTA-summer-grass-court-events/AEGON-Classic/om/

WTA - NORYMBERGA

smallimage_1068.jpg

Miejsce: Norymberga, Niemcy

Ranga: International

Nawierzchnia: Clay

Pula nagród: $235,000

Strona oficjalna: http://www.nuernberger-versicherungscup.de/

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dyscyplina: Tenis WTA Birmingham - kwalifikacje

08.06.2013 12:00

Kumkhum - Van Uytvanck

typ: dw 2:0

kurs: 2.87

buk: Bet365

Kwalifikacje do turnieju w Birmingham. Pomału zaczynają się turnieje na kortach trawiastych.

Luksika Kumkhum to zawodniczka o której głośniej zrobiło się w tym roku. Awansowała do 2 rundy Australian Open, była w ćwierćfinale w Kuala Lumpur, czy wygrała jakiś ITF w Phuket. Oczywiście wszystkie te turnieje odbywały się na kortach twardych i nie ma co ukrywać, że jest to jej ulubiona nawierzchnia. Niecały tydzień temu rozegrała swój pierwszy oficjalny mecz na trawie i przegrała w trzech setach z Danilidou, ale trzeba przyznać, że Greczynka jest dobrą zawodniczką na tej nawierzchni. Według mnie musiała ona poznać specyfikę takiego kortu, poczuć jak odbija się piłka i dzisiaj będzie już lepiej.

Alison Van Uytvanck jest młodsza o rok od Tajki. Również ona nie rozegrała w swojej karierze dużej liczby meczów na takich kortach. Oficjalnie na 4 spotkania, 3 przegrała. Nie jest to jakaś wielka zawodniczka, pogrywa na ITF-ach, a kiedy ma szansę zaprezentować się w większym turnieju, odpada w pierwszej rundzie. Ostatnio przegrała z Alison Riske w Nottingham.

Osobiście wyżej cenie umiejętności Tajki i stawiam, że bez problemów wygra z Belgijką w dwóch setach.

Dyscyplina: Tenis, WTA Birmingham - Kwalifikacje

Mecz: Caroline Garcia - Casey Dellacqua

Data: 09.06.2013 15:00

Typ: 1

Kurs: 2.25

Bukmacher: Bet365

Analiza: Kończy się dzisiaj wielkoszlemowy Roland Garros, więc pora najwyższa na trawę! Birmingham gości właśnie teraz panie, które zagrają na nawierzchni trawiastej. Wybrałem mecz 114 w światowym rankingu Francuzi Caroliny Garcia'y z 148 w rankingu Australijka casey Dellacqua. Faworytką według mnie jest Francuzka po bardzo dobrym kursie. Od dłuższego czasu gra ona bardzo przyzwiocie i nie schodzi poniżej pewnego pułapu. Na ziemi pokonała Pliskovą, Scheepers czy Beygelzimer. Na wszystkie potrzebowała po 2 sety. Przegrała z Janković 7:5, 6:7 (10), 3:6 czy z Sereną Williams 6:1, 6:2. Zacięte mecze też z Tatishvili czy Rodionovą. W pierwszej rundzie kwalifikacji pokonała mało znaną Borthwick, przegrywając 3 gemy. Australijka pokonała Rosjankę Dushevinę będącą ostatnio zupełnie bez formy 6:4, 6:3. Wcześniej Casey podczas kwalifikacji do Roland Garros pokonała w 1 rundzie Vrljic 3:6, 6:1, 6:3, aby w kolejnym meczy przegrać 6:2, 5:7, 5:7 z Falconi. Ze wcześniejszych meczy, Australijka pokazywała się bardzo mizernie, stąd też mój typ przeciwko niej. Jak wiadomo będzie to drugi mecz dla obydwu pań na tej nawierzchni w tym roku i tak naprawdę niewiele można powiedzieć kto wygra. Na "papierze" znacznie lepiej wygląda Francuzka, stąd dzisiaj stawiam na nią.

Giorgi C. - Vekic D godz. 18:00

typ:2

kurs: 2,15

Buk: Expekt

Po kortach ceglanych przyszedł czas na korty trawiaste. Przed Wimbledonem panie szlifują formę m.in. w Birmingham. Przeglądając dzisiejsze mecze wypatrzyłem młodą tenisistkę z Chorwacji Donnę Vekic. Ta zaledwie 16-letnia zawodniczka zmierzy się dziś z mało znaną Włoszką Giorgi (92 WTA). Chorwatka jest plasowana trzy pozycje wyżej. Włoszka grała mało w tym roku i oczywiście bez rewelacji,w Paryżu odpadła w pierwszej rundzie przegrywając z Peng 2-6,4-6. Kamila Giorgi rozegrała w tym roku zaledwie 12 spotkań ,na kortach twardych 0-4 oraz na cegle 4-4.

Vekic na trawie grywała tylko w juniorskim Wimbledonie w 2011 roku doszła do 3 rundy, natomiast rok później do ćwierćfinału. W tym roku młoda Chorwatka rozegrała 20 spotkań z czego wygrała 13 głownie na twardej nawierzchni wygrywając po drodze turniej w Stambule . Chorwatka w zeszłym roku wygrała turniej z cyklu WTA w Taszkencie.

Tak więc myslę,że nabrała już trochę doświadczenia i czas na sukcesy na kortach trawiastych. Forma Włoszki nie jest zbyt wysoka jedyne co za nia przemawia to czwarta runda w zeszłorocznym Wimbledonie,kiedy to przegrała z "Isią" 6-2,6-3.

Dzisiaj jednak stawiam na młodość a przez rok czasu mogło się wiele zmienić i dziś wcale Włoszka nie musi byc lepsza.

ATP - SINGIEL: Halle (Niemcy), trawiasta godz. 14:00

Mayer F. (Ger) - Fischer M. (Aut)

Typ: Fischer

Kurs 3.75

Bukmacher: Sportingbet

Martin Fischer nie jest faworytem w tym spotkaniu ,a raczej tak zwanym underdogiem. Gram na Austriaka z tej racji ,że całkiem nieźle spisuje się na tej nawierzchni, więc może to być bardzo ciekawy pojedynek ,pomiędzy reprezentantem Niemiec a Austrii. Turniej rozgrywany w Halle w Niemczech ,a więc nieznaczna plusowa skłonność w stronę Mayera.Według mnie Mayer obecnie nie znajduje się w najlepszej dyspozycji , będąc rozstawionym z numerem pierwszym w turnieju w Prościejowie odpadł z dużo niżej notowanym Gabashvilim. Teraz jednak znów zmiana nawierzchnii ,a więc niewiadomo jak będzie się czuł na tym korcie. Fischer już rozegrał 3 spotkania na tej nawierzchnii i przezentuje się znakomicie , 3 zwycięstwa na 3 mecze , właśnie tutaj w Halle. Polecam po takim kursie jak najbardziej.

dyscyplina: tenis, londyn

spotkanie: Pella - Evans

typ: Pella wygra

kurs: 2.60

data, godz: 10.06.2013

bukmacher: Unibet

analiza:

Pella ostatnimi czay prezentował się dosyć dobrze. Doszedł od półfinału w Dusseldorfie, w którym przegrał z póxniejszym zwycięzcą Monaco, ale po walce w obu setach. następnie odpadł w drugiej rundzie French OPen z Djokoviciem. Mecze te miały miejsce na cegle, ale moga świadczyć o niezłej formie Guillermo. Teraz musi sie przestawić na trawę, gdzie nie zagrał żadnego meczu jak do tej pory w karierze i to jest główny powód dla którego mamy takie wielkie kursy na Argentyńczyka. Mam nadzieje, że ostatnio troche potrenował na ten nawierzchni i da radę w tym meczu. Jego rywalem będzie Brytyjczyk - Davis. Nie gra na cegle, na trawie rozegrał kilkadziesiąt meczów w karierze, głównie w Futuresach gdzie jako tako się prezentował. Jednak wiadomo, ze wśród Brytyjczyków liczy sie tylko Murray, reszta bardzo daleko w tyle. Tez zawodónim zalicza sie do tej gruy. Gra głównie u siebie, nie jeździe poświecie, nieczego wielkiego sie osiągnął nawet w Czelkach, a co dopiero w turniejach ATP. Pella bardzo dobrze sie rozwija, nawet w spotkaniu z Djokoviciem, który go zmiażdżył i oddał ledwo 4 gemy Pella pokazał kilka ciekawych zagrań. Tutaj nisko zawieszona poprzeczka. Cięzko będzie Davisowi coś ugrać serwisem, bo ma tylko 175 cm, doświadczneia zbyt wielkiego nie ma, w ATP wystepował ledwo kilka razy i wszystko przegrał. Kurs taki wysoki na Pella, bo jak pisałem nie ma doświdaczenia na tej nawierzchi, ale ja po takim kursie zdecydowanie zaryzykuję.

Tenis ATP Quenns Deble 20:20 10,.06

Mahut/Tsonga - Nieminen/Simon

typ: 1

1,40

WilliamHill

Analiza

Dzis w spotkaniu pierwszej rundy debla na kortach trawiastych w Londynie, bedziemy swiadkami pojedynku trzech Francuzow i Fina. Mahut w parze z Tsonga zagraja z Nieminenem i Simonem. Obie pary wystepuje w tym sezonie po raz pierwszy w takich skladach. Mahut w ubieglym tygodniu osiagnal swoj najwiekszy sukces w deblowej karierze, awansujac z Llodra do finalu Rollanda Garrosa. Przypomnijmy jednak ze Nicolas najlepiej czuje sie wlasnie na trawie. Tsonga tez na grassie radzi sobie niezle. Gorzej z Finem i Simonem, dla ktorych trawa nie jest ulubiona nawierzchnia. Ponadto sa to raczej typowi singlisci. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja jako zwyciezcow dzisiejszego meczu Francuzow i ja typuje podobnie.

dyscyplina: tenis, ATP Halle

spotkanie: Kamke - Kubot

kurs: 1,99

godz: 12:00

bukmacher: Pinnacle sports

analiza:

przed nami spotkanie 1/16 finału turnieju rangi ATP rozgrywanego na trawiastej nawierzchni w Halle, do rywalizacji stają nierozstawieni Niemiec Tobias Kamke oraz Polak Łukasz Kubot. W rankingu ATP Niemiec zajmuje obecnie 68. miejsce z dorobkiem 721 punktów, natomiast Polak jest 119. z dorobkiem 469 punktów. Obaj panowie są ogólnie światowymi średniakami w dziedzinie tenisa, mającymi czasami przebłyski. Obaj zawodnicy grali ostatnio w wielkoszlemowym French Open, w którym to Kamke w pierwszej rundzie pokonał bardzo solidnego Włocha Lorenziego 3:2, a następnie przegrał z reprezentantem gospodarzy Benneteau również 3:2. Kubot natomiast w pierwszej rundzie pokonał Teixeire 3:1, a w drugiej przegrał 3:0 z Paire. W bezpośrednich meczach obu tenisistów jest remis 1:1. Typuje zwycięstwo Kamke, który jest wyżej w rankingu, młodszy bardziej ograny i w mojej opinii lepszy.

Janowicz -Petzchner 3

Jak dla mnie spore value,obaj panowie swoją grę opierają na mocnym dokładnym serwisie. W tym sezonie to jednak Janowicz spisuje się o wiele lepiej od Niemca,ale nie zapominajmy,że właśnie nawierzchnia trawiasta jest jedną z ulubionych dla Philipa Petzchnera. Tutaj w niemieckim Halle Petzchner 2lata temu eliminował chociażby Raonica czy Berdycha,a wiemy jak trudni to przeciwnicy na kortach trawiastych,w zeszłym sezonie był w finale w Hertogenbosh,pokonując po drodze kilku dobrych zawodników preferujących grę na trawie(Tursunov czy Mallisse). Dla Jurka Janowicza gra na trawie nigdy nie była specjalnie lubiana,ok,w ubiegłym sezonie był w 3 rundzie Wimbledonu,ale to....wszystko. Mecz zapewne będzie wyrównany,spodziewam się,że będzie TB może nawet i więcej,jednak w moim mniemaniu większe szanse są po stronie Niemca,jest bardziej obyty na kortach trawiastych a poza tym Philipowi odpowiada bardzo ten turniej(2 lata temu finał,3lata temu półfinał), z takim rozkładem kursów wybieram ten wyższy. Powodzenia! :piwo1:

Dyscyplina: Tenis

Spotkanie: Kohlschreiber - Berlocq

Typ: Kohlschreiber -6 gemów AH

Kurs: 2.81

Bukmacher: Pinnacle

17.30

Analiza:

Kohli gra z Berlocqiem, który na 13 spotkań na grassie wygrał 3. Berlocq jest typowym ziemniakiem, który woli grę defensywną, nie jest wirtuoze ataku, nędzie miał pewnie wielkie problemy z poruszaniem się na korcie, ponieważ jest przyzwyczaju do robinia wślizgów, a tutaj takie rzeczy nie są dobre i z Kohlschreiberem na trawie nie ma żadnych atutów. KOhli na grassie ma bilans 38-19, gra u sibie co jest dodatkowym atutem. Rok temu odpadł tutaj dopiero w półfinale z Haasem, a wczesniej pokonał chociażby Nadala i to 2-0. Za to 2 lata temu wygrał cały turniej. Kohli świetnie zaprezentował się na French Open, odpadł po walce z Djokoviciem, któremu urwał seta czyli forma zdecydowanie jest. Szykuje się mecz bez historii i szybciutkie 2-0.

Dyscyplina: Tenis ATP Queens

11.06.2013 16:30

Mahut - Williams

kurs: 2.20

buk: WilliamHill

Pierwsza runda prestiżowego turnieju w Queens. Zdecydowałem się dzisiaj zagrać spotkanie Nicolasa Mahuta z Rhyne Williamsem. Zdecydowanym faworytem wg mnie jest Francuz.

Mahut ten sezon nie może zaliczyć na razie do udanych. Trzeba jednak przyznać, że rozpoczął swoją grę w najgorszym dla niego momencie, kiedy zaczynała się gra na cegle, a on z tą nawierzchnią dużo wspólnego nie ma. Stąd też porażki w pierwszych rundach Tunezji, Bordeaux, Nicei i podczas Roland Garros. Oczwiście Nicolas nie był także w tych turniejach w najwyższej formie. Na szczęsie dla niego zaczynają się turnieje na kortach trawiastych, czyli nawierzchni na której uwielbia grać. Jego styl bardzo pasuje na tego typu korty, a w Queens był nawet w finale w 2007 roku.

Williams to jeszcze młody, amerykański tenisista. Podczas Roland Garros dwa razy przegrał z naszym Michałem Przysiężnym i nie pokazał się z najlepszej strony. Po za tym to właśnie mączka wydaje się jego ulubioną nawierzchnią. Swój pierwszy mecz na trawie rozegrał tydzień temu w Nottingham i przegrał w dwóch setach z de Schepperem.

Wydaje mi się, że nawierzchnia, doświadczenie i styl gry zdecydowanie preferują Francuza i stawiam na jego zwycięstwo w dwóch setach.

Spotkanie: Becker B. (Ger) - Tomic B. (Aus)

Typ: powyżej 23.5 gem

Kurs: 2.02

18:50

Analiza:

Jak to zwykle bywa w Londynie pogoda płata figle, ale myślę, że uda się to spotkanie chociażby rozpocząć bo panowie wchodzą po meczu Lopeza, który jest od wygrania meczu 2 piłki. W powyższym spotkaniu niewielkim faworytem bukmacherzy przewidują Tomicia. Im bliżej do rozpoczęcia tego spotkania tym kurs na niego leci i powoli idzie masówka. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale chyba każdy liczy że Tomic potrenował i buduję formę na Wimbledon. W młodym Australijczyku oczywiście drzemie duży potencjał. Świetne warunki, duża siła uderzeń to gwarantuje utrzymywanie podania. Ćwierfinał Wimbledonu to napewno potwierdza. Po drugiej stronie siatki jednak za przeciwnika będzie miał niezwykle doświadczonego Beckera. W ostatnim tygodniu bardzo dobrze się prezentował na trawie w Nottingham więc forma dopisuję. Niemiec na tej nawierzchni to kozak dlatego też możliwe są tutaj 3 sety a dobrym typem wydaje się over gemowy.

Spotkanie: Hewitt L. (Aus) - Dimitrov G. (Bul)

Typ: Dimitrov -2.5

Kurs: 1.80

Bukmacher: Expekt

12:00

Analiza:

Jeżeli pogoda pozwoli to dojdzie dzisiaj do interesującego spotkania pomiędzy weteranem Hewittem a talentem, który na razie nie eksplodował tak jak mu wróżono Dimitrovem. Jest to 2 runda ważnego sprawdzianu dla singlistów przed turniejem na kortach trawiastych Wimbledonu. W pierwszej rundzie obaj panowie dosyć niespodziewanie stoczyli 3 setowe pojedynki. Teoretycznie miałby to być łatwe spotkania, ale szczególnie Dudi Sela- przeciwnik Dimitrova spisywał się dobrze i Bułgar musiał się sporo napocić żeby wygrać. Ci panowie preferują granie na tej nawierzchni jednak Bułgar jest na innym etapie kariery i wydaje się, że obecnie serwis jak i wolej stoi u niego na lepszym poziomie. We wczorajszym spotkaniu to było widoczne. 15 asów i ponad 80 % wygranych pkt pierwszym serwisem to bardzo dobry wynik. Hewitt już nie potrafi utrzymywać zbyt długo piłkę w korcie, popełnia sporo niewymuszonych błędów. Gdy się zagotuje w głowie Australijczyka to i serwis nie pomaga oraz przytrafiają mu się liczne podwójne. Według mnie będziemy w tym spotkaniu świadkami wygranego pojedynku oraz pokrytego handicapu przez zwycięzce juniorskie Wimbledonu sprzed 5 lat .

Dyscyplina: Tenis, WTA - SINGIEL: Nürnberg (Niemcy), ziemna

Spotkanie: Halep - Min

Typ: Halep -5,5 gemów (HA)

Kurs: 2.00

Data (i godz): 12.06.2013 / 10:30

Analiza:

To co skłonilo mnie do wybrania tego typu to ilość meczy jaka rozegrala min. W ciagu 20 dni rozegrala az 8 meczy. dzisiejszy bedzie 9 w ciagu 22 dni. trzeba dodac, ze zdecydowana ich wiekszosc bo az 6 to eleiminacje do Roland Garros i turnieju w nurnberg. po awansie do turnieju głownego w pierwszej rundzie odpadala. oczywiscie poziomem kwalifikantki nie zachwycaja wiec nie ma co patrzec, ze wygrala az 6 z 8 ostatnich spotkan. Halep natomiast ostatnio jest w calkiem niezłej formie. co prawda przegrala w pierwszej rundzie roland garros, ale jej przeciwniczka byla hiszpanka suarez-navarro, która na ziemnych kortach bardzo dobrze sobie radzi (dotarla w rg do 1/8 finału przegrywajac w nim z errani, pozniejsza połfinalistka). Wczesniej rumunka grala w rzymie gdzie przegrala dopiero w polfinale z S. Williams, ktora pozniej wygrala ten turniej. w drodze do polfinalu odprawila takie zawodniczki jak hantuchova, kuznetsova, radwanska, vinci czy bedaca w dobrej formie jankovic. Licze na latwe zwyciestwo halep.

Dyscyplina: Tenis - Aegon Championships, Londyn

Spotkanie: Jarkko Nieminen - Daniel Evans

Typ: Dokładny wynik - 2:0 dla Nieminena

Kurs: 1.80

Analiza:

Daniel Evans w pierwszej rundzie sprawił sporo radości kibicom w Londynie, ponieważ udało mu się pokonać wyżej rozstawionego Guido Pella. Nie da się jednak ukryć, że Argentyńczyk do specjalistów gry na trawią, mówiąc delikatnie nie należy. Było to widać w meczu z Evansem i raczej wynik tego spotkanie nie powinien szczególnie dziwić.

Inna sprawa, że sam mecz nie był jakimś wybitnym widowiskiem i mówiąc szczerze spodziewałem się nieco więcej po Brytyjczyku, który gdzie jak gdzie ale na trawie powinien czuć się bardzo dobrze i swoją przewagę nad Argentyńczykiem zdecydowanie bardziej podkreślić (szczególnie w pierwszym secie).

Jarkko Nieminen natomiast to już zdecydowanie wyższa półka i myślę, że Evans raczej sobie dziś z Finem nie pogra. Nieminen w pierwszej rundzie dość łatwo pokonał Ryana Harrisona 63 63, mając w meczu z bądź co bądź nieźle serwującym rywalem 13 bp z czego wykorzystał 3 (rywal miał jednego i go nie wykorzystał).

Stawiam w tym meczu pewne zwycięstwo Fina w dwóch setach. Patrząc na statystyki z pierwszego meczu Nieminena widać, że potrafi grać na trawie. Skuteczność pierwszego podania 85%, pierwszy serwis na poziomie 67% i return, którym Amerykanina skutecznie rozbijał. Myślę, że ciężko tutaj spodziewać się innego rozstrzygnięcia niż 2:0 w setach dla Jarrko.

Dyscyplina: Tenis ATP Halle

12.06.2013 14:40

Zverev - Basic

kurs: 2.30

buk: Expekt

Tym razem inny turniej na kortach trawiastych w niemieckim Halle. Naprzeciwko siebie staną reprezentant gospodarzy Mischa Zverev oraz zawodnik z Bośni Mirza Basic. Dla mnie zdecydowanym faworytem jest ten pierwszy.

Zverev lubi grać na kortach szybkich i potrafi odnaleźć się na trawie. Tutaj w turnieju był już dwa razy w ćwierćfinale w roku 2009 i 2010, ale w dwóch ostatnich latach odpadał w pierwszych rundach. Teraz ma dużą szansę na wyrównanie swojego najlepszego wyniku. W pierwszej rundzie pokonał Belga Davida Goffin 1:6 6:4 7:5. Poprzednie turnieje na cegle nie były dla Zvereva zbyt udane. Odpadał w pierwszych rundach podczas Roland Garros, czy w niemieckim challengerze w Furth. Według mnie jednak zmiana nawierzchni wyjdzie mu na dobre i zacznie pokazywać, że potrafi grać w tenisa.

Nie wiem kompletnie dlaczego bukmacherzy wystawili akurat takie kursy. Basic odpadł tutaj już w kwalifikacjach z Wangiem przegrywając 6:2 6:2, ale dzięki wycofaniu się Petzchnera gra w turnieju głównym. Wydawało się, że jego przygoda z Halle zakończy się w pierwszej rundzie, gdyż trafił na Jerzego Janowicza. Bośniak sprawił jednak niemiłą niespodziankę i ograł naszego rodaka w trzech setach, wygrywając dwa tie-breaki. Trzeba jednak nadmienić, że Janowicz grał w tym meczu z kontuzją łokcia. Może młody Mirza wygrał dwa turnieje, ale były to futuersy i dodatkowo w hali gdzie czuje się najlepiej.

Myślę, że buki za bardzo oparli się na spotkaniu Basica z Janowiczem i stąd te kursy. Mi nie pozostaje nic innego jak z tego skorzystać. Stawiam, że Niemiec wygra w dwóch setach.

Tenis WTA Birmingham 16:25 12.06

Flipkens - Tomljanovic

1,763

Pinnacle

Analiza

Rozpoczął nam sie sezon na kortach trawiastych, sezon krotki, bo potrwa zaledwie jeszcze przyszly tydzien. Turniej WTA w Birmingham, pojedynek Belgijki, Kirsten Flipkens z Chorwatka, Tomljanovic. Reprezentantka Chorwacji jest mi praktycznie anonimowa. Anna przeszla tutaj kwalifikacje, w pierwszej rundzie ograla Oudin, ale czy to powody aby w spotkaniu z Belgijka szanse na zwyciestwo były tak równe? Tak uwazaja bukmacherzy, ale chyba sie tu bardzo myla. Chyba, ze wchodzi w gre jakas kontuzja o ktorej niewiemy. Belgijka to przeciez specjalistka przede wszystkim od gry na trawie. Jej gra przy siatce, czeste slajsy sprawiaja rywalkom na tej nawierzchni ogrom problemow, wiele pan zupelnie sobie z taka gra na trawie nie radzi. Mysle, ze podobnie moze byc dzis w przypadku Chorwatki. W ubieglym sezonie zaliczyla polfinal w Hertogenbosch, biorac pod uwage rowniez fakt, ze w tym sezonie gra o niebo lepiej wroze jej pewne zwyciestwo w dzisiejszym spotkaniu.

dyscyplina: tenis, ATP Halle

spotkanie: Haas - Gulbis

typ: Haas (-3 gemy HA)

kurs: 2,14

godz: 17:30

bukmacher: Pinnacle sports

analiza:

dzisiaj mam wielka rozterkę wewnętrzną, ponieważ sposób gry obu zawodników bardzo mi się podoba jednak trzeba podjąć jakąś decyzje i coś wytypować. Przed nami spotkanie 1/8 finału turnieju rangi ATP rozgrywanego na trawiastej nawierzchni w Halle, do rywalizacji stają rozstawiony z trójką Niemiec Tommy Haas oraz nierozstawiony Łotysz Ernest Gulbis. W rankingu ATP Niemiec zajmuje obecnie 11. miejsce z dorobkiem 2585 punktów, natomiast Łotysz jest 38. z dorobkiem 1026 punktów. Haas jest już doświadczonym zawodnikiem i ostatnio znajduje się w bardzo dobrej formie we French Open dotarł do ćwierćfinału, gdzie przegrał z Djokoviciem. Ponadto turniej w Halle wybitnie mu leży bowiem w ubiegłym roku wygrał cały turniej zwyciężając w finale Federera. Gulbis natomiast miewa przebłyski świetnej gry, ale to wciąż za mało aby pokonać starego lisa Haasa. dlatego typuje pewne zwycięstwo Niemca.

Tenis ATP Halle 13.06 17:30

Haas - Gulbis

1,50

WilliamHill

Analiza

Dzis kolejne spotkania w turnieju ATP w Halle na kortach trawiastych, w dniu dzisiejszym zwyciezca turnieju sprzed roku - Tommy Haas spotka sie z Lotyszem, Ernestsem Gulbisem. Niemiec czuje sie na trawie bardzo dobrze, a szczegolnie w Halle. Potwierdza to wystep sprzed roku, gdzie stracil zaledwie seta, a w finale pokonal Federera. Ponadto Niemiec czuje sie w tym sezonie swietnie, przezywa druga mlodosc. W ostatnich tygodniach gra swietnie, był w cwiercfinale na kortach Rollanda Garrosa, na ziemi ktorej nie czuje sie zbyt dobrze. Gulbis w ostatnich tygodniach spisuje sie srednio, a porownujac z Niemcem przecietnie. Ponadto Lotysz na trawie nie czuje sie swietnie, zdecydowanie bardziej preferuje korty twarde. Forma, publicznosci, korty trawiaste, to wszystko przemawia za Haasem, ktory dzis powinien zameldowac sie w kolejnej rundzie.

Tenis ATP – Londyn, trawa

Evans D. (+4,5 gema) - Del Potro J.M.

Kurs: 2,14

Pinnacle

Data: 13.06.2013

Godzina: 14:00

Analiza:

Dan Evans to 22-letni ITF-owiec, którem ostatnio nieźle idzie. W marcu zagrał 3 turnieje z tego cyklu. W Shrewsbury wygrał, w Bath przegrał dopiero w finale, a w Sunderlandzie odpadł w półfinale. W tym miesiącu rozegrał już 5 spotkań na trawie. W Londynie rozprawił się w dwóch setach z równie nieźle grającym ostatnio Pellą, a wczoraj wygrał z nie byle kim - Jarkko Nieminenem. Dla lepszego porównania – miejsca w rankingu: Nieminen 37. – Evans 277. Wiem, że Nieminen schodzi już ze szczytu swojej kariery, ale grać jeszcze potrafi, a jednak 22-latek potrafił go pokonać. Przechodząc do Del Potro, to aktualny nr 8 w rankingu. Niestety Juan Martin wciąż szuka dawnej formy (zwycięzca US Open 2009), a ostatnio gra jeszcze słabiej. Odpadł w 1 rundzie w Miami z co raz lepszym Kamke, w Monte Carlo odpadł w 2 rundzie z Nieminenem po 3 setowym zaciętym pojedynku, w Rzymie odpadł ze świetnie ostatnio grającym francuzem Paire. Wracając do Londynu, Del Potro wymęczył zwycięstwo 2:1 z Xavierem Malisse (56. w ATP).

Podsumowując: Evans dopiero powoli zaczyna wchodzić na salony, natomiast Del Potro ostatnio nie jest w formie, co na pewno nie pozwoli mu łatwo ograć Brytyjczyka. Zwłaszcza, że Dan będzie grał u siebie, więc można tu liczyć, że ugra seta, a może nawet zwycięży. Ja biorę bezpieczniejszy typ i dodaję mojemu outsiderowi +4.5 gema.

14.06.2013 13:30

Gasquet - Mayer

kurs: 2.00

Piątek w niemieckim Halle upłynie pod znakiem ćwierćfinałów. Około godziny 13:30 na kort centralny mają wyjść Richard Gasquet i reprezentant gospodarzy Florian Mayer.

Gasquet to zawodnik dysponujący dobrym serwisem, świetnym jednoręcznym backhandem i również dobrym forhandem. W ostatnim czasie Francuz jest w bardzo dobrej dyspozycji i według mnie to on obok Federera zagra w finale. Po porażce z Janowiczem w Rzymie, gdzie byliśmy świadkami bardzo dobrego widowiska przyszedł czas na Roland Garros. W Paryżu bez problemu przeszedł trzy pierwsze rundy i w 1/16 spotkał się z Wawrinką. Mimo, że prowadził już 2:0, grając świetnie, ostatecznie przegrał. Można jego porażkę było zwalić na braki kondycyjne, lecz trzeba przyznać, że Szwajcar grał w tamtym meczu wyśmienicie. Tutaj w pierwszym meczu bez kłopotów ograł Jurgena Melzera oddając mu zaledwie 4 gemy. Trzeba przyznać, że Richard dobrze czuje się grając na trawie, choć w ubiegłym roku przegrał na Wimbledonie w 4 rundzie, właśnie z Mayerem w 4 setach.

Florian tego sezonu na pewno do udanych zaliczyć nie może. Jedynie w Bukareszcie doszedł do półfinału, gdzie przegrał z Garcią-Lopezem. Niemiec nie dysponuje zbyt dobrym serwisem, potrafi returnować, ale jeżeli Gasquet będzie serwował na swoim poziomie to niewiele zdziała. Podczas Roland Garros odpadł w 1 rundzie, oddając mecz walkowerem przy stanie 2:1 dla Istomina. W poprzednim tygodniu wziął udział w challengerze, rozgrywanym na cegle w Prostejov, gdzie najpierw wygrał ze słabiutkim na kortach ziemnych Jimmym Wangiem, by w kolejnej rundzie przegrać w dwóch setach z Gabashvilim. Tutaj w Halle bez straty seta ograł najpierw Fischera, a potem "ziemniaka" Leonardo Mayera, ale obaj to co najmniej o dwie klasy gorsi zawodnicy od Gasqueta.

Przytaczając jeszcze statystyki z poprzednich meczy obu zawodników to Mayer miał 62% po pierwszym i 85% po drugim serwisie, natomiast Francuz 78% po pierwszym i 60% po drugim, z czego tylko pięć razy nie trafił pierwszym podaniem.

Uważam, że w tym meczu Florian nie nawiąże walki. Umiejętności i forma jest po stronie Gasqueta, a jedynym argumentem przemawiającym za Niemcem jest fakt, że gra przed własną publicznością. Stawiam na zwycięstwo Richarda w dwóch setach.

14.06.2013 13:30

Gasquet - Mayer

typ: Gasquet -2.5 (gemy)

kurs: 1.73

buk: Unibet

Chętnie zagrałbym to, co kolega wyżej po zdecydowanie lepszym kursie jaki daje obecnie Unibet, ale zostałem wyprzedzony, więc trzeba sobie radzić w inny sposób. Zgadzam się z przedmówcą w zupełnosci i ogólnie tak wysoki kurs jest spowodowany zdaje sie tym ich ostatnim bezpośrednim pojedynkiem. Ogladałem zarówno spotkanie Gasqueta z Malzerem jak i starcie dwóch Mayerów i jak dla mnie zdecydowanie korzystniej zaprezentował się w tych starciach Francuz, mimo że jego przeciwnik był zdecydowanie lepszy. Naprawdę na gre Rysia patrzy się bardzo przyjemnie, a jego backhand to naprawdę poezja. W starciu z Melzerem popisał sie wieloma wspaniałymi zagraniami, świetnie trzymał serwis nie dałsię ani razu przełamać, a sam kilkukrotnie przełamał całkiem przyzwoicie serwującego Jurgena. Mayer wygrał wysoko jednak Leonardo nie zaprezentował w zasadzie niczego i sam się przełamywał. Na dodatek kiedy Florian powinien już skończyć mecz przez swoje proste błędy dał się przełamać. Gasquet na pewno wykorzysta takie sytuacje i naprawdę nie wierze, zeby nie pokonał Niemca mimo tego , że ten gra przed swoją publicznością. Rychu to przecież bardzo doświadczony tenisista i z pewnością świetnie sobie poradzi z tym, iż to nie jemu bedą sprzyjać kibice. Myślę, że nie będzie problemu z tym aby co najmniej raz przełamał Niemca, którego serwis nie jest aż taką bronią i raz wygrał w tiebreaku. Rychu duzo lepiej trzyma serwis.

Spotkanie: Jo Wilfried Tsonga - Denis Kudla

Typ: Denis Kudla +3.5 gemy

Kurs: 2.68

Data (i godz): 14.06.2013 17.30

Kudla to młody zawodnik z USA, który zebira bardzo dobre opinie. Tutaj prezentuje się wysmienicie. Jak narazie ograz Delbonisa, Paire`a i De Scheppera. Zwłaszcza wygrana z Paire`m robi wrażenie i rozmiar zwyciestwa z De Schepperem (6-1, 6-3). Bardzo dobrze trzyma podanie, jeszcze nie dał się ani razu przełamac na tym turnieju i bornił tylko 4 break-pointy. Złamac jego powinno byc bardzo trudno.

Jednak to nie świetna forma Kudli skłoniła mnie do zagrania tego typu.Głównie chodzi o Tsonge. Ostatnio świetnie prezentował się na French Open, doszedł do półfinału i w całej Francji niesamowicie napompowano balonik i domagano się przejścia Ferrea i zameldowania sie w finale. Cały turniej w zasadzie Tsonga grał pod presją, wymagano od niego zbyt wiele. W półfinale nie dał rady, bo rady dac nie mógł, bo Ferrer tez był w gazie, w dodatku więcej doswiadczenia miał w meczach półfinałowych Wielkiego Szlema. Tsonga został sprowadzony na ziemię w 3 setach. Wysiłek psychiczny jaki mu towarzyszył przez 2 tygodnie musi się na nim odbić. W mojej ocenie teraz bedzie troche słabszej gry JO i tutaj to widzimy. Przegrane sety z Rogerem-Vasselinem i Sijslingiem to nic specjalnego. Jo słabo sie prezentował w tych meczach. W dodataku oba mecze rozegrał wczoraj i na korcie spędził ponad 3.5 godziny. To się musi na nim odbić. Sam o tym mówił po drugim meczu Jo, którey stwierdził, ze jego ciało jest zmęczone i nie czuje się zbyt dobrze. Dzisiaj sie lepiej nie bedzie czuł. Na Szlemie można się zregenerować po 3.5 godzinach, bo ma sie 2 dni, ale tutaj gdzie ma tylko jeden dzień będzie mu ciezko.

Jak Kudla bedzie grał na takim poziomie jak do tej pory to spokojnie seta urwie, a może i nawet pokusi sie o mega niespodziankę. Ja gram ostrożniej i myślę, ze mi się to opłaci, bo Tsonga absolutnie nie jest w dobrej formie i trzeba z tego korzystać.

Tenis, ATP Quenns, 14.06 14:50

Del Potro - Hewitt

typ: -1.5 seta Del Potro

2.22

Pinnacle

Analiza

Dzis o ile pogoda dopisze zostana rozegrane cwiercfinaly turnieju ATP w Quenns, w jednym z nich Hewitt ma zmierzyc sie z Del Potro. Australijczyk jakby odzyl na trawie. W koncu Lleyton zawsze dobrze radzil sobie na grassie. W Londynie ogral juz Querreya, Dimitrova i Russella. Ogladalem kawalek pojedynku z Dimitrovem, Australijczyk gra dobrze, ale jego gra nie powala na kolana. Argentynczyk dzis sprowadzi go na ziemie. Del Potro ogral tutaj juz Malisse i Evansa. Gra Juana Martina del Potro rowniez nie powala na kolana, ale widac, ze rozkreca sie na trawie, w dniu wczorajszym zmiotl z kortu Evansa. Hewitt to juz wiekowy zawodnik, mimo, ze wygrywa to nie jest to gra scislej swiatowej czolowki. Duza role moze odegrac rowniez zmeczenie, Hewitt rozegral tu juz dwa trzysetowe pojedynki, a tak jak wspomnialem ma juz kilka lat na karku, moze wiec stanowic to dla niego problem. Ponadto Argentynczyk to klasa wyzej niz pokonani przez Hewitta, spodziewam sie dwusetowego pojedynku na korzysc Del Potro.

Tenis, ATP Queens 18:55

Tsonga - Kudla

typ: under 21.5 gem

1.90

Pinnacle

Ostatni ćwierćfinałowy pojedynek ważnego sprawdzianu przed Wimbledonem. Tsonga do tej pory w tym turnieju toczył trzysetowe pojedynki lecz dzisiaj wydaje mi się, że nie będzie miał większych problemów z uwinięciem się z rywalem w dwóch setach. Tsonga jak wiadomo to świetny forhend, nieprzyjemny serwis i return. Właściwie jak gra swoje to każdy przeciwnik może mieć wiele problemów z Francuzem o czym przekonał się ostatnio Federer. Ostatnie dwa Wimbledony czyli najważniejszy sprawdzian na trawie to dwa półfinały, to jest świetna laurka jego postawy na kortach trawiastych. Denis Kudla to młody niewysoki Amerykanim urodzony w Kijowie. Ma w sobie potencjał ale do prawdy nie mam pojęcia jak tak łatwo radził sobie z dobrymi graczami w tym turnieju. Być może poczuje się za pewnie przed tym meczem i Tsonga go skarci. Na trawie przed tygodniem kompromitacja z Dudim Sela 1-6 2-6 w godzinę a teraz nagle nauczył się grać ??? Janowicz przed rokiem ograł go w kwalifikacjach Wimbledonu w trzech setach 6-0 6-1 6-2 ... To naprawdę musiałby Francuz zlekceważyć Kudle by tutaj mieć problemy z pokryciem tej wysokiej w sumie lini 21.5 gema. Mecz już za jakieś pół godziny.

Dyscyplina: Tenis – ATP Halle

Spotkanie: Roger Federer – Tommy Haas AHC (0:3 gemów, remis = zwrot)

Kurs: 1,81

Buk: Pinnacle

Dziś o godz. 13:00 w półfinale turnieju ATP w niemieckim Halle zmierzą się reprezentant gospodarzy Tommy Haas i Szwajcar Roger Federer. Haas to 11. Rakieta Świata, Król Roger jest aktualnie 3. w rankingu ATP.

Zacznę od Niemca – w turnieju w Halle (pierwszy turniej na kortach trawiastych dla tego tenisisty w tym sezonie) rozegrał 2 mecze – najpierw ograł Łotysza Gulbisa 7:6 (7:5) 6:4, potem wygrał w dwugodzinnym, trzysetowym pojedynku z Gaelem Monfisem 6:7 (4:7) 6:3 6:3. 35-letni Niemiec ma 187 cm wzrostu, jest graczem praworęcznym z oburęcznym backhandem. Jest to gracz odnoszący sukcesy na twardej i ceglanej nawierzchni, jednak na trawie również radzi sobie solidnie. Grał tylko dwukrotnie w czasie swojej kariery w finale turnieju na trawie – w obu przypadkach było to w Halle i za każdym razem wygrywał - w 2009 ograł Novaka Djokovicia, w 2012 Rogera Federera. Kolejnym atutem Niemca będzie gra przed własną publicznością. Ostatni mecz obu panów to właśnie wspomniany triumf w finale sprzed roku.

Dlaczego więc polecam grę na Króla Rogera? Po pierwsze – forma w tym turnieju. Najpierw Szwajcar ograł Cedrika-Marcela Stebe 6:3 6:3 w nieco ponad godzinę gry, potem pokonał 6:0 6:0 Misze Zvereva. Zwycięstwo ćwierćfinałowe zajęło Federerowi ledwie 40 minut! Na ogranie dwóch reprezentantów gospodarzy potrzebował wiec mniej czasu niż Haas na ogranie Monfisa. Przystąpi wiec do tego meczu bardziej „świeży” niż Haas, który rozegrał w ciągu ostatnich 48h aż o 24 gemy więcej niż Szwajcar. Roger mierzy 185 cm wzrostu, jest graczem praworęcznym, z jednoręcznym backhandem, w swojej karierze 12. krotnie wygrywał turnieje na trawie, w tym 7-krotnie Wimbledon, 5-krotnie turniej w Halle. Kolejnym argumentem jest nieco lepsza postawa Rogera w ostatnich turniejach – co prawda obaj tenisiści odpadli w RG na etapie ćwierćfinału, jednak przed paryskim turniejem Niemiec zaliczał wpadki przed np. szybkie odpadniecie z turnieju w Rzymie (Federer finał), walkower z Nieminienem.

Obaj panowie zadebiutowali w grze deblowej, rozgrywając mecz z Melzerem i Petzschnerem. Haas i Federer przegrali 6:7 4:6.

Nie ukrywam tego, iż jestem ogromnym fanem Rogera Federera. Stawiam na niego dla tego, iż wydaje mi się że wchodzi w mistrzowską formę przed Wimbledonem. Pokonał dwóch, co prawda nie należących do światowego topu (166. i 156. miejsca w rankingu ATP), zawodników gospodarzy. Haasa zna bardzo dobrze, ma coś do udowodnienia za ubiegłoroczną porażkę. Wierze w jego umiejętności i doświadczenie potwierdzone 12. triumfami na turniejach trawiastych. Wygrana w dwóch setach jest bardzo realna i tego życzę Szwajcarowi jak i wszystkim jego kibicom.

8bfd7151ecf3bc13340f6a7067004794.jpg

Dyscyplina: Tenis WTA Nurnberg

15.06.2013 15:00

Petkovic - Halep

typ: 2

kurs: 2.55

buk: PinnacleSports

O godzinie 15:00, o ile pogoda nie przeszkodzi zostanie rozegrany finał turnieju kobiecego w Nurnberg. Naprzeciwko siebie staną reprezentantka gospodarzy Andrea Petkovic i Rumunka Simona Halep. Dla mnie faworytką jest Halep i tym bardziej dziwią mnie tak wystawione kursy.

Petkovic była kiedyś zawodniczką pierwszej dziesiątki cyklu WTA, ale po licznych kontuzjach spadł po za pierwszą "setkę". Słabo zaprezentowała się podczas French Open, gdzie przegrała w drugiej rundzie kwalifikacji z Zhou. Na początku czerwca wzięła udział w turnieju ITF w Marsylii, gdzie wygrała go bez straty seta pokonując m.in. Puig, Ormaechea czy Medinę Garrigues. Wydaje mi się jednak, że te zawodniczki ze względu na rangę tego turnieju i faktu, że były po turnieju wielkoszlemowym nie co odpuściły. Tuaj Niemka pokonała najpierw będącą w słabej formie Arvidsson, również ostatnio grającą słabiutko Goerges. Powinna on już odpaść w meczu ćwierćfinałowym z Anniką Beck, ponieważ przegrywała już 1:0 w setach i w drugim miała stratę podania, ale młoda Niemka nie wytrzymała i przegrała mecz. W półfinale wydawać by się mogło, że odpadnie, gdyż grała z dobrze dysponowaną Jankovic, ale Serbka popełniła w tym dniu mnóstwo błędów, co świetnie wykorzystała Andrea.

Halep to wciąż młoda i utalentowana zawodniczka. Nie raz już pokazała, że może być groźna dla każdego (no może po za Williams). Podczas Roland Garros odpadła w pierwszej rundzie, gdzie po trzech setach przegrała z Suarez Navarro. Wcześniej jednak w Rzymie dotarła do półfinału, gdzie pokonała m.in. Hantuchovą, Kuznetsovą, Radwańską, Vinci czy Jankovic. Tutaj także prezentuje się bardzo dobrze, bez problemów pokonała Min, Cabezę Candelę, Voskoboevą i Safarovą. Halep przypomina mi trochę Schiavone tym swoim zaangażowaniem, lwim sercem, bezustannym bieganiem.

Dla mnie takie kursy powinny być na odwrót. Petkovic jeszcze w tym sezonie nic wielkiego nie pokazała by uznawać ją za faworytkę z taką zawodniczką jaką jest Halep. Stawiam w tym meczu na Rumunkę.

15.06.2013 13:00

Federer - Haas

kurs: 4

Spotkanie półfinałowe w niemieckim Halle pomiędzy Federerem a Tommy Haasem. Roger z każdym sezonem słabnie,widać to było w wielu turniejach tego sezonu.Owszem wygrywa spotkania ale nie są to wygrane już tak przekonywujące jak kilka sezonów wcześniej. Pierwsza 'trójka' ATP można by powiedzieć,że jest juz poza zasięgiem Szwajcara, tym roku do skóry dobierali mu się już także Berdych czy ostatnio na Rolandzieie Tsonga. Widzę spore value na dzisiejsze spotkanie,Federer w Halle nie miał zbyt trudnych przeciwników,niby 'rower' zafundowany Zverevowi zwiastuje dużą formę,jednak w tym meczu to nie Federer zagrał koncertowo a Zverev tragicznie. Tommy Haas w tym sezonie przeżywa swoją drugą a może i nawet już trzecią młodość ;),świetny sezon,wiele cennych wygranych i wyrówlnane boje z zawodnikami z czołowej '10' ATP,tutaj w Halle miał zawodników zdecydowanie mocniejszych od Federera,najpierw na rozkładzie Gulbis(7-6,6-4),który ten sezon również ma świetny oraz Monfils,tutaj już były schody bo wygrał w 3 setach,jednak pokazał,że jest mocny i znalazł się zasłużenie w półfinale 'domoweg' turnieju. Nie zapominajmy,że Federer na trawie z Haasem zawsze miał problemy.W zeszłym sezonie przegrał tutaj w Halle z Niemcem w dwóch setach,a nie oszukujmy się Niemiec w zeszłym sezonie był słabszy niż w tym roku. Trudno przejść obok takiego kursu obojętnie,dlatego chętnie pobieram. Powodzenia! :ok:

Tenis, WTA Birmingham, 15.06 13:00

Rybarikova - Vekic

1,794

Pinnacle

Analiza

Dzis kolejne spotkania turnieju WTA w Birmingham, jestesmy na etapie polfinalow, Rybarikova zmierzy sie z mlodziutka Chorwatka, Vekic. Chorwatka robi furore w tym roku, z reszta juz w poprzednim pokazywala sie z dobrej strony, Donna nie ma skonczonych 17 lat, jesli bedzie sie tak rozwijac, to conajmniej przyszle top 3. Jednak nie wybiegajmy w przyszlosc. To dopiero nastolatka. Ograla tu Ule, Giorgi, Sanchez i Cirstea, umowmy sie na ta chwile przecietne zawodniczki. Rowniez taka jest Rybarikova. Jednakze... Slowaczka swietnie czuje sie na trawie, podobnie w 2011 roku zaszla tu tak daleko. Do grassu idealnie pasuje jej styl gry, niezle serwuje, czesto zmienia tempo. Sadze, ze Chorwatka moze dzis tego nie wytrzymac. To nie jest juz przeciwniczka na jedno kopyto, gra tak lub tak, Rybarikova ma wiecej repertuaru tenisowego po swojej stronie i doswiadczenia i to ona powinna awansowac do jutrzejszego finalu.

Tenis, ATP Londyn 15.06 14:15

Hewitt - Cilic

1,71

Pinnacle

Półfinał turnieju ATP Queens w Londynie na kontach trawiastych. Spotkają się w nim Chorwat Cilic i weteran z Australii Hewitt. Skład tego półfinału dosyć niespodziewany. Hewitt ostatnio wydaję się być w niezłej dyspozycji aczkolwiek trzeba przyznać, że w spotkaniach szczególnie z Dimitrovem i Del Potro to przeciwnicy w dużej mierze pozwolili się pokonać. Za Australijczykiem przemawia doświadczenie i na pewno duże umiejętności na takiej nawierzchni ale ten etap turnieju to powinny być już za wysokie progi. Cilic na tych kortach czuje się jak ryba w wodzie. Trzeba przyznać, że w ubiegłym roku to właśnie on triumfował w tej imprezie i trzeba bronić punktów. Teraz także spisuje się dobrze. Zdecydowanie pokonał groźnego Dodiga, w zaciętym boju wygrał z doświadczonym Lopezem a wczoraj po bardzo dobrym meczu w dwóćh setach odprawił faworyta Czecha Berdycha. Cilic nie powinien dawać zbyt wielu szans przeciwnikowi przy swoim serwisie a Hewittowi jak nie będzie siedział serwis to będzie miał ogromne problemy.

Tenis, ATP kwalifikacje Hertogenbosch 14:30, 16.06

Kubot - Mahut

typ: 0-2

2,00

Bet365

Analiza

Dzis finalowa runda kwalifikacji w Hertogenbosch i chyba z tej okazji bukmacherzy urzadzili nam promocje na spotkanie Lukasza Kubota i Nicolasa Mahuta. Zdecydowanym faworytem jest przeciez tu Francuz, ktory swietnie czuje sie na kortach trawiastych. Francuz swietnie porusza sie na trawie, jego styl idealnie pasuje do gry na grassie. O maly wlos w ubieglym tygodniu nie wygral seta z Murrayem w Londynie, a przeciez rok temu ogral go na tych samych kortach. A Lukasz? Kubot nie spisuje sie specjalnie na trawie, z reszta jego forma jest na pewno daleka od idealu, w przeciwienstwie do Francuza, ktory wydaje sie byc w niezlej dyspozycji. Naprawde chyba nie ma tu innej mozliwosci niz pewne, dwusetowe zwyciestwo Francuza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...