Skocz do zawartości

ATP: Monte Carlo

duncan

Rekomendowane odpowiedzi

Dyscyplina: Tenis ziemny, ATP Monte Carlo

Spotkanie: Milos Raonic - Julien Benneteau

Typ: Milos Raonic wygra 2:1 w setach

Kurs: 3,75

Godz: 15.04.2013 14:30 (godzina u bukmachera)

Bukmacher: Bet365

Analiza: Milos Raonic jest naprawdę mocny w tym sezonie. Można zaryzykować twierdzenie, że jest on aktualnie najlepszym tenisistą spośród zawodników mających ok. 2 metry wzrostu. Raonic oprócz bardzo dobrego serwisu całkiem nieźle się porusza i jeśli chodzi o technikę gry, to też wygląda dość dobrze. Raonic na clayu potrafi grać co udowodnił już kilka razy w tym roku w ramach Pucharu Davisa wygrywając wszystkie cztery mecze i tracąc w nich w sumie zaledwie dwa sety: 3:1 z Ramosem, 3:0 z Garcia-Lopezem, 3:0 z Fogninim i 3:1 z Seppim. Julien Benneteau dość dziwnie gra w tym sezonie. Potrafił on wygrać w świetnym stylu 2:0 z Federerem, ale zdarzały mu się też wpadki z teoretycznie dużo słabszymi zawodnikami. Ostatnio jednak mu się nie wiedzie, bo przegrał swoje ostatnie trzy mecze. Na pewno bardzo będzie zależało Julienowi, by w końcu przerwać złą passę, więc motywację ma sporą. Dodając do tego doping publiczności Benneteau powinien powalczyć i całkiem możliwe, że urwie seta Raonicowi, jednak meczu nie powinien wygrać, bo Raonic po prostu jest lepszy. Najbardziej prawdopodobny wydaje mi się tutaj wynik 2:1 dla Raonica.

Dyscyplina: Tenis ziemny

Spotkanie: Roberto Bautista vs Giles Simon

Typ: Roberto Bautista +1,5 seta

Kurs: 2,42

Buk: Unibet

Data/godzina rozpoczęcia: 15.04.2013/12-00

Analiza:

Turniej w Monte Carlo zaczyna się na dobre, a co za tym idzie będziemy świadkami w najbliższych dniach zmagań najlepszych tenisistów świata. W dniu dzisiejszym zostanie rozegranych kilka spotkań. Uważam, że wybrałem jedno z ciekawszych do typowania jak również i do obejrzenia. Roberto Bautista może i nie jest zawodnikiem światowego formatu, jednak swoje sukcesy ma. Triumfował bardzo często w challengerach. Posiada bardzo dobre warunki fizyczne. Ostatnio turnieje z jego udziałem kończą się szybkim odpadnięciem, jednak dziś gra na nawierzchni ceglastej może sporo zmienić. Ostatnie spotkanie rozegrał 10 kwietnia ulegając Haase. Simon to zawodnik dużo bardziej utytułowany. Ostatnio jednak również nie błyszczał. Przegrał dwa spotkania w Pucharze Davisa. Zarówno porażkę z Berlocq jak i Monaco można potraktować jako swego rodzaju niespodziankę. Obaj zawodnicy grali ze sobą dwukrotnie. Za każdym razem górą był Francuz. Wygrał w spotkaniu sprzed dwóch miesięcy, pewnie 2-0 oddając rywalowi cztery gemy. Był to mecz na hali w Marsylii. Dziś gra będzie toczyła się na innej nawierzchni, na tej na której lepiej czuje się Bautista, i dziś jestem przekonany, że ugra przynajmniej jednego seta-powodzenia

P.S. Spotkanie rozpocznie się po zakończeniu meczu Paite vs Dodig na korcie centralnym. Jeszcze co do tego meczu mogę zaproponować over 9,5 gema w pierwszy secie

Youzhny - Gimeno-Traver 2 2.18 marathonbet

Spotkanie pierwszej rundy, wygrany trafia na Nole w kolejnym pojedynku. Youzhny lekkim faworytem według u buków ale ja się z tym nie zgadzam. Co prawda jest o te 20 miejsc przed Hiszpanem w rankingu i prowadzi z nim 2:0 w bezpośrednich pojedynkach, ale spotkania te wygrywał dawno (2009 rok), a co do rankingu to już niedługo mogą się zrównać w nim, na trawie może w tym roku Rosjanin nie obronić punktów które ratują mu ranking, ten sezon w jego wykonaniu wydaje się być słabszy od poprzednich. Jestem zdania że to Gimeno-Traver w tym sezonie jest lepszy, ostatnio na nawierzchni twardej walczył jak równy z równym nawet z Tomaszem Berdychem. Hiszpan grał już sporo na swojej ulubionej nawierzchni ceglastej w tym roku, nie osiągnął jakiś wielkich sukcesów ale spisywał się poprawnie, to powinno procentować w dzisiejszym pojedynku z Youzhnym, dla którego będzie to pierwszy pojedynek na tej nawierzchni w tym roku. Wydaje się że to będzie kolejna krótka przygoda z turniejem w Monte Carlo Rosjanina, gra tu bardzo słabo, praktycznie co roku odpada w pierwszej rundzie, będzie to jego dziesiąty występ a tylko raz w 2001 roku osiągnął 3 rundę, w zeszłym roku przegrał z Gilem, ugrał ledwie 4 gemy. W moim odczuciu Hiszpan jest faworytem tego spotkania, dlatego warto zagrać jego wygraną po tak atrakcyjnym kursie.

Tenis, ATP Monte Carlo, 15.04, 13:00

Haase - Roger Vasselin

typ: 2

2,05

Sportingbet

Analiza

Dzis rozpoczynamy turniej glowny w Monte Carlo, w pojedynku pierwszej rundy Holender, Robin Haase spotka sie z Francuzem, Rogerem Vasselin. Bumacherzy nie sa jednoznaczni we wskazaniu faworyta tego spotkania, ja jednak nie mam z tym wiekszych problemow. W moim odczuciu zdecydowanym faworytem pojedynku wydaje sie byc Francuz. Roger przeszedl tutaj kwalifikacje, bez problemow pokonal Ito oraz Stakhovskyego. Warto dodac, ze Ukrainiec to zawodnik podobnego typu co Holender, rowniez swietnie serwuje, niezle gra przy siatce i czesto stara sie konczyc akcje wolejem. Jak widac po wyniku, Francuz bez wiekszych problemow poradzil sobie z takim typem zawodnika w poprzedniej rundzie. Francuz rowniez niezle zagral w Casablance, pokonal typowego clayowca, Montanesa oraz powalczyl, a w trzecim secie odpuscil spotkanie z Garcia Lopezem, majac w perspektywie rozpoczynajace sie kwalifikacje w Monte Carlo. Haase w Casablance dotarl do cwiercfinalu, popatrzmy jednak na jego rywali w poprzednich rundach turnieju, De Schepper, ktora na maczce grac nie potrafi oraz Hiszpan Bautista, caly czas chyba jednak poziom challengerow. Jak widac po kwalifikacjach Francuz dobrze sie tutaj czuje i sadze, ze to on jest w tym spotkaniu zdecydowanym faworytem.

Tenis, ATP Monte Carlo, 17.04 14:30

Juan Monaco - Ernests Gulbis

typ: 1

1,95

Expekt

Analiza

Ogromną promocja na jutro, a mianowicie spotkanie Argentynczyka Juana Monaco z Lotyszem, Ernestsem Gulbisem. Byłem ogromnie ciekaw jak bukmacherzy potraktuja to spotkanie, po zobaczonych kursach chwile nie potrafilem dojsc do siebie, a gdy postrzeglem wzrost kursow na Monaco pobralem z pocalowaniem reki. Dlaczego u niektorych bukmacherow Gulbis jest faworytem? Bo ogral zwyciezce turnieju w Houston, Isnera w pierwszej rundzie? Bo swietnie radzil sobie w Indian Wells? Bukmacherzy chyba nie wiedza ze zmiana nawierzchni odgrywa niesamowita role w tenisie. Nie wiedza chyba rowniez, ze czlowiek ktory rozegral kilka ciezkich spotkan na drugim koncu kuli ziemskiej, by po dniu przerwy rozegrac kolejne spotkanie na drugim zakatku swiata, ze moze on byc nie w pelni sil? Chyba nie zauwazyli ze Isner bral przed praktycznie pol meczu tabletki przeciwbolowe. Chyba rowniez nie wiedza, ze mimo wygrania turnieju w Houston, Isner nie jest wirtuozem gry na clayu i chyba nie rozrozniaja tego clayu, od tego tutejszego w Monte Carlo. A tu jest baaardzo wolno. Co zupelnie nie pasuje Gulbisowi. Ernests nigdy nie osiagnal jakiegokolwiek wyniku wartego odnotowania na tej nawierzchni kortu. W zupelnym przeciwniestwie Monaco, dla ktorego im wolniej tym lepiej, choc Argentynczyk rowniez potrafi grac ofensywnie. Umiejetnosci do gry na korcie ziemnym chyba wogole nie warto porownywac. Widac, ze ta nawierzchnia bardzo odpowiada Monaco, rozgromil on w pierwszej rundzie Klizana, oddajac mu cztery gemy. Jesli w spotkaniu nie zdarzy sie nic nieoczekiwanego i jesli Gulbis nie zagra na 100% swoich mozliwosci, to nie ma innej opcji, Argentynczyk wygra to spotkanie bez wiekszych problemow.

Dyscyplina: Tenis ziemny

Spotkanie: Rafael Nadal vs Marinko Matosevic

Typ: 1 set over 9,5 gema

Kurs: 4,00

Buk: Expekt

Data/godzina rozpoczęcia: 17.04.2013/12-00

Analiza:

Rozpoczęcie tego spotkanie zaplanowane jest na południe, a ma być zostać rozegrane na korcie centralnym po spotkaniu Berdych vs Granollers. Niezaprzeczalnym faworytem wydaje się być Hiszpan, o którym mówi się, że jest królem nawierzchni ceglastej. I rzeczywiście tak jest. Zwyciężał siedmiokrotnie wielkoszlemowy Roland Garros, w Monte Carlo triumfował ośmiokrotnie, i w obecnie trwającym turnieju broni tytułu zdobytego przed rokiem. Styl gry Nadala pasuje do nawierzchni ziemnej. W wyniku kontuzji kolana, jakiej doznał w ubiegłym roku, i w trakcie rekonwalescencji lekarz stwierdził, że Rafael powinien skupić się na grze na cegle. Po spotkaniu podczas drugiej rundy Wimbledonu w czerwcu zeszłego roku gdzie przegrał niespodziewanie z Czechem Rosolem powrócił na korty w wielkim stylu. Rozegrał 19 spotkań z czego większość na nawierzchni ceglastej, przegrał tylko raz w finale z Zeballosem, a poza tym wykazał się dużą skutecznością w grze. Marinko Matosevic w dniu dzisiejszym musiałbym wspiąć się na sam szczyt swoich umiejętności, aby sprawić niespodziankę w dzisiejszym starciu. Jednak należy podkreślić, że w spotkaniu pierwszej rundy praktycznie bez większych problemów, wytrwałością i konsekwencją wyeliminował z turnieju Hiszpana Verdasco. Australijski tenisista jest zawodnikiem praworęcznym co również nie jest dla niego zbyt dobre w starciu z Nadalem, który przypominam jest graczem leworęcznym. Obaj zawodnicy nie grali ze sobą ani razu. W przypadku wyniku minimum 6-4, lub 4-6 :) typ wchodzi. Wejście w mecz będzie podstawą, gdyż kilka razy byliśmy świadkami, ze Nadala można przy jego serwisie przełamać, jednak zdarza się często, że on szybko odłamuje. Można również zagrać w tym spotkaniu +7,5 gema w stronę Matosevica, z poza tym polecam obejrzeć to spotkanie-powodzenia

Dyscyplina: Tenis, ATP Monte Carlo

Spotkanie: Wawrinka S. - Murray A.

Typ: 1 (+1.5)

Kurs: 1.85

Bukmacher: Unibet

godz 12:00

Analiza:

Turniej ziemny w Monte Carlo, i chyba najciekawiej zapowiadające się spotkanie dzisiejszego dnia gdzie to Stanisław Wawrinka podejmie faworyzowanego Murreya, także jestem za tym że to właśnie brytyjczyk wygra to spotkanie, jednak łatwo nie będzie, bo Wawrinka jest w bardzo dobrej formie, pokazał zresztą to w poprzednim meczu kiedy to pokonał 6:1, 6:1 Hiszpana Montanesa, mecze pomiędzy tymi zawodnikami to ciekawe widowiska i liczę na to że Wawrinka urwie tutaj przynajmniej 1 seta. Analiza nie zachwycająca ale nie jestem w stanie nic wydusić na temat tego spotkania.

pozdro

Dyscyplina: Tenis, ATP Monte-Carlo Rolex Masters - Monte-Carlo

Spotkanie: Rafael Nadal vs. Jo-Wilfried Tsonga

Typ: Jo-Wilfried Tsonga (+1.5 Sets)

Kurs: 3.12

Bukmacher: Pinnacle Sports

Analiza: Od razu zaznaczę, że zdaję sobie sprawę, że Rafa Nadal jest w naprawdę kapitalnej dyspozycji jeśli chodzi o turniej w Monte Carlo i patrząc na dyspozycję Djokovicia, trudno dawać szansę Serbowi w finale jednak nawet w przy tak dobrej grze Hiszpan nie jest nieomylny. Wczoraj przecież skazywany na pożarcie i uznawany przez wielu za przystawkę Bułgar Grigor Dimitrov potrafił z Hiszpanem ugrać seta numer 2 i grać jak równy z równym w trzecim. Dziś Nadal zmierzy się z Francuzem Jo-Wilfried Tsongą, rywalem z którym zna się bardzo dobrze gdyż grali ze sobą wielokrotnie (h2h 7-3 dla Nadala). Osobiście pojedynki Tsongi z Nadalem kojarzą mi się z długimi i zaciętymi spotkaniami (i tak zazwyczaj było). Tsonga może nie ma najlepszego bilansu z Nadalem, ale Hiszpan też rzadko, które spotkanie wygrywał bez większych problemów. Ostatni raz grali ze sobą w Miami w 2012 roku i było to pojedynek 3-setowy, wcześniej był Londyn (turniej mistrzowski) i również mieliśmy 3-sety. 3-sety również miały miejsce w turniejach: AEGON w Londynie (2011), Rotterdam (2009) i Indian Wells (2008). Można więc powiedzieć, że w turniejach gdzie grano do dwóch wygranych setów na 7 spotkań tylko 2 zakończyły się wynikami 2:0 (zwycięstwa Nadala w BNP Paribas Masters w Paryżu 2009 i Miami 2010) w pozostałych przypadkach były to bardzo wyrównane i zacięte spotkania. Liczę, że również dziś nie będzie to mecz do "jednej bramki" i Francuz grający przed własną publiką zagra na swoim maksimum i "pomęczy" trochę Hiszpana. Według mnie mimo, iż bukmacherzy typują tutaj raczej gładkie 2:0 dla Nadala ja osobiście uważam, że Nadal to spotkanie wygrała, ale nie będzie to łatwy mecz dla niego i Francuz jest jak najbardziej ugrać przynajmniej seta z Hiszpanem.

Dyscyplina. Tenis ATP Monaco

Spotkanie. Djokovic Novak - Nadal Rafael

Typ. Kto pierwszym przełamie serwis? Djokovic Novak

Kurs. 2.10

Bukmacher. Unibet

godz.12:00

Przedstawiał graczy nie będę co, bo pele1921 zrobił to bardzo dobrze w swoim poście (no moze poza tymi szansami procentowymi ). Przejdę do analizy do typu. Djokovic rzekomo miał problem z kostą przed turniejem, a sam jego pobyt tutaj do ostatniej chwili był pod znakiem zapytania. Mączka może i specjalnie nie przeciąża kostki/stopy, ale nie u tych graczy, którzy walcza o każdy punkt. Djokovic dzis dał tylko dwa razy dwa punkty w gemie Fogginiemu, a nawet gdy łamał to do zera/piętnastu. Moze to nie ta sama półka, ale równie dobrze mógł przełamać i spokojnie dokończyć każdy z gemów. Ale jak widać chciał to zrobić jak najszybciej aby odpoczać przed dzisiejszym finałem, który zacięty na pewno będzie. Teraz słowem o spotkaniu Nadala z Tsongą - chłopak spytał mnie w 'hp' czym Tsonga może zagrozić Nadalowi. Na co ja mu iż swym wirtuozalnym tenisem. I pierwsze 3gemy były bardzo dobre, a na pewno w wykonaniu Tsongi, kiedy to miał 3break pointy, których niewykorzystał przez dokładność Rafy, a potem przy 40:40 sam popełnił błąd i już nic z tego gema nie było. A potem poleciało z górki - z górki znaczy jak przy waznych momentach kiedy błąd był za błędem. Aż do stanu 2giego seta 5:1 (przypomniał mi się moment kiedy to Tsonga i Monfils zwolnili trenerów) i grali swój tenis taki jaki chcieli - czyli właśnie ten wirtuoz, cięzki do przewidzenia, mocne piłki, dużo biegania (spotkania wtedy dawali na granicy wytrzymałości kondycji) i tak odrobił 4gemy.Reasumując. Djokovic jest znacznie równiejszym/pewniejszym zawodnikiem od Jo. Tą przewagę bp na pewno by wykorzystał, a sam Nadal na początku spotkania wyszedł dość niepewny - do 5gema nie było go przy siatce, nie używał dropshotów, a czekał statycznie na błędy. W typie nie ma value, spotkanie będzie wyrównane. Z tym, że król Monaco jest (narazie) jeden i jeżeli król wyjdzie tak zamroczony jak wczoraj z Jo. Tak typ powinien wejść dość szybko.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...