Skocz do zawartości

Przedstawiciel

Grzybek

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem odpowiedniego tematu, żeby to umieścić ale nie znalazłem :p

Dostałem ofertę pracy jako Przedstawiciel Bankowy w jednym z banków, tylko, że teraz jest taki haczyk, że trzeba otworzyć własną działalność gospodarczą? Pracował ktoś z Was już na takiej zasadzie? Mógłby coś więcej o tym powiedzieć?

Szczegóły poznam w środę bo idę na spotkanie z kierownikiem oddziału. Ale chętnie bym wysłuchał co ma do powiedzenia osoba, która może już pracowała jako przedstawiciel, ewentualnie w innej branży ale właśnie w oparciu o własną działalność gospodarczą.

Praca na umowę cywilno-prawną ma swoje plusy i minusy.Ja tak pracuję od 5 lat (nie mam etatu) ;) Tylko jest jeden warunek żeby to się opłacało :p Musisz mieć albo wysoką stawkę godzinową albo przy mniejszych pieniążkach więcej pracować :D

Zakładasz działalność gospodarczą.Wszystko ogarniesz spokojnie w jeden dzień.Pani/Pan w urzędzie miasta Ci wszystko wyjaśni ;)

Na działalności gospodarczej wystawiasz fakturę/rachunek za wykonaną pracę.Sam się rozliczasz z US i ZUS.

Plusem jest to, ze większość swoich wydatków wrzucasz w koszta uzyskania przychodu. W zależności od profilu działalności będą to inne rzeczy.Księgowa którą będziesz musiał wynająć (biuro rachunkowe) Ci powie jakie ;)

Minusy też są ;) Brak urlopu, brak świadczeń socjalnych w pracy i to, że jak nie pracujesz to nie zarabiasz :p (choroba np.)

Koszty miesięczne które musisz ponieść z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej to mniej więcej 1,5 - 2 tyś PLN :) Uzależnione jest to od Twojego miesięcznego przychodu ;)

Jak będziesz dobrze zarabiał a podatek dochodowy będzie rósł (po przekroczeniu progu podatkowego) to będziesz kombinował jak uciec od podatku ;) Najczęściej bierze się samochód w leasing %-)

Ogólnie nie ma się czego bać ale tak jak mówiłem żeby było fajnie musisz mieć dobre dochody ;) Bo praca na działalności gospodarczej i przychód miesięczny na poziomie 3 - 4 tyś dla mnie mija się z celem ;)

Waciak wyłożył kawę na ławę ;) Ja odniosę się do kilku kwestii:

1. Działalność założysz ciągu kilku minut przez internet bez wychodzenia z domu

2. Jak wspomniał rozliczasz się z US i ZUS. Możesz wybrać cztery formy do rozliczania się : Ryczałt, karta podatkowa, księga przychodów i rozchodów oraz pełna księgowość. Najlepiej udaj się do biura rachunkowego. Księgowa pomoże wybrać Ci jedną z tych form która będzie najbardziej korzystna dla profilu twej działalności. Ja osobiście korzystałem z ryczałtu który był o tyle dobry że przy moim miesięcznym zarobku poniżej około 3500 zł odpadała konieczność rozliczania się z Urzędem Skarbowym. Pozostało jedynie rozliczyć się z ZUS-em . Jeżeli nie prowadziłeś wcześniej żadnej działalności to możesz skorzystać przez 2 lata z obniżonego ZUS-u ( kwota około 400 zł , pełny ZUS 987 zł)

3.Olbrzymim minusem jest brak świadczeń socjalnych a także chorobowe . Ja niestety uległem wypadkowi i przez 5 miesięcy zamiast pracować biegałem po lekarzach. Wiadomo nie pracujesz nie ma pięniążków a ZUS co miesiąc trzeba zapłacić , lekarzom za prywatne wizyty także + ewentualne zobaowiązania ( a to telefon , a to telewizja).Niby ZUS płaci chorobowe ale są to takie kwoty że kobieta miesięcznie więcej na waciki wyda :) Dlatego wszystkim osobom pracującym na własnej działalności polecam aby co miesiąc odkładali jakąś kwotę na tego typu sytuacje.

4.

Bo praca na działalności gospodarczej i przychód miesięczny na poziomie 3 - 4 tyś dla mnie mija się z celem ;)
Nie zgodzę się :) Odliczając ZUS ( 400 zł) zostaje nam około 3 tysięcy czystego zarobku . Jak ktoś będzie umiał kombinować i będzie miał jak to można spokojnie dołożyć 1/3 tej kwoty do zarobku na zaniżonych rachunkach/fakturach ;)

Nie zgodzę się :) Odliczając ZUS ( 400 zł) zostaje nam około 3 tysięcy czystego zarobku . Jak ktoś będzie umiał kombinować i będzie miał jak to można spokojnie dołożyć 1/3 tej kwoty do zarobku na zaniżonych rachunkach/fakturach ;)

Fakt.Zapomniałem o promocji na ZUS przez dwa lata %-)

Ale... US + sama opłata za księgowość (ja płacę 250 PLN) + ubezpieczenie na życie + ewentualne OC (ja płacę) i inne koszta to nie wiem jakim cudem z 4 tysi zostanie 3 ;)

Fakt.Zapomniałem o promocji na ZUS przez dwa lata %-)

Ale... US + sama opłata za księgowość (ja płacę 250 PLN) + ubezpieczenie na życie + ewentualne OC (ja płacę) i inne koszta to nie wiem jakim cudem z 4 tysi zostanie 3 ;)

Jak pisałem US nie płaciłem bo w ryczałcie przy dochodzie do około3500zł nie płaci się . Tak przynajmniej prowadziła znajoma księgowa ( z wieloletnim stażem %-) ) . Księgowa robiła księgowość za free bo u mnie było bardzo mało roboty. Ubezpieczenie OK , OC nie płaciłem.

dla mlodych przedsiebiorcow, jesli jestes jeszcze studentem, to jest opcja by podlaczyc sie pod AIP( akdameckie Inkubatroy przedsiebiorczosci), sa zdecydowane preferencje dla studentow ksiegowosc i inen tego typu uslugi sa za free, w koncu inwestuja w kwiat tego narodu, ktory od poczatku sie uczy jak mniej dawac sie dymac przez ZUS, a czasami samemu ich przeleciec , jak jestes z wawy to moj kumpel napewno byl/jest ? w zarzadzie tego bajzla, to dam ci namiar