Skocz do zawartości

ATP: Metz, Petersburg; WTA: Seul, Kanton

kokocz

Rekomendowane odpowiedzi

ATP - METZ

412048865733448B9FE9B8DAC2BE26E4.ashx?w=221&h=110

Miejsce: Metz, Francja

Ranga: ATP World Tour 250

Uczestników: S-28 D-16

Nawierzchnia: Hard

Pula nagród: €398,250

Strona oficjalna: http://www.moselle-open.com/

ATP - PETERSBURG

2932A150938C42E7856459F32F3A4D5A.ashx?w=221&h=110

Miejsce: Petersburg, Rosja

Ranga: ATP World Tour 250

Uczestników: S-32 D-16

Pula nagród: $410,850

Strona oficjalna: http://www.spbopen.ru/eng/index.html

WTA - SEUL

mediumimage_1143.jpg

Miejsce: Seul, Korea Południowa

Ranga: International

Pula nagród: $500,000

Strona oficjalna: http://www.kdbkoreaopen.com/korea/

WTA - KANTON

mediumimage_1142.jpg

Miejsce: Kanton, Chiny

Ranga: International

Pula nagród: $220,000

Strona oficjalna: http://sports.21cn.com/2012gzopen/

Dyscyplina: Tenis, ATP Metz

Mecz: Jouan R. - Zverev M.

Data: 16.09.2012 14:00

Typ: 0:2

Kurs: 2.62

Bukmacher: Bet365

Analiza: Dzisiaj o godzinie 14:00 dojdzie do starcia Francuza Romaina Jouna z Niemcem Miszą Zverwem w ramach drugiej rundy kwalifikacyjnej do turnieju głównego w Metz. faworytem spotkania jest Niemiec i na niego stawiam. Według mnie wygra bez straty seta. Wczoraj w pierwszej rundzie kwalifikacyjnej odprawił z kwitikiem 22 - latka Davida Thurnera z Niemiec 6:2, 6:2. Zverev zagrał bardzo dobry mecz i jego rywal nawet przez chwilę nie zagroził jego pozycji. Co do szczegółów meczu, to Niemiec zaserwował 5 asów, 0 podówjnych, 87% i 64% wygranych piłek z własnego serwisu. 183 w rankingu światowym Zverev spędził na korcie zaledwie 53 minuty. Dzisiaj na jego drodze stanie mało znany Francuz, który w tym meczu nie ma według mnie argumentów. 374 w światowym rankingu ATP Francuz pokonał wczoraj po ponad dwugodzinnej walce Mathieu Rodrigueza 6:3, 4:6, 6:4. Co do samego meczu to Francuz zaserwował 10 asów, 2 podwójne, 79% i 40% wygranych piłek z własnego podania. 2 razy przełamany w meczu. Co do turniejów o niższej randze na początku mogą przydażyć się jakieś niespodzianki, to jest jednak drugi wsytęp obydwu zawodników w turnieju, a Mischa prezentuje się bardzo dobrze.

Dyscyplina: Tenis, St. Petersburg

Mecz: Donskoy E. (Rus) - Garcia-Lopez G. (Esp)

Data: 17.09.2012 17:00

Typ: -1,5 seta Garcia-Lopez G. (Esp)

Kurs: 3.50

Bukmacher: Pinnacle

Spotkanie pierwszej rundy turnieju tenisowego rozgrywanego w St. Petersburgu. Na przeciwko siebie staną gospodarz Donskoy oraz zawodnik z Hiszpani Garcia-Lopez. Donskoy to zawodnik z poza czołowej setki rankingu ATP, raczej grający w chellengerach, jednak z względu, że turniej odbywa się w jego kraju postanowił zagrać w turnieju o większej randze. Lopez to zawodnik, który już od dłuższego czasu utrzymuje się dobrej formie, czasami zdarzają mu się gorsze momenty w karierze, a czasami potrafi ograć zawodnika z czołowej '10". Hiszpan dysponuje bardzo dobry serwisem i jeśli nie zawiedzie go w dzisiejszym meczu to powinien pokazać kawałek dobrego tenisa. Lopez to także znacznie bardziej doświadczony gracz niż jego młodszy rywal który ma zaledwie 22 lata i rozegrał o ponad połowę mniej meczów w swojej karierze. Turniej odbywa się w Rosji, a tam lubią wygrywać zawodnicy z Rosji i jeśli w dzisiejszym spotkaniu nie będzie jakiegoś "wałku" to jestem spokojny o ten mecz, choć trochę martwi mnie forma Donskoy który ostatnio wygrał turniej chelengerowy w Segovii nie tracąc seta oraz doszedł do ćwierćfinału turnieju w Remy. Jednak liczę na to, że może być już zmęczony tak duża ilością gier w ostatnim czasie, choć to młody zawodnik, liczę jednak na to, że Lopez pokarze dziś swojemu koledze jak się gra w tenisa. Stawiam 2-0 dla Lopeza.

Dyscyplina: Tenis, ATP St.Petersburg

Mecz: Zemlja G. - Lacko L.

Data: 18-09-12 12:30

Kurs: 4.20

Bukmacher: Bwin

Analiza: W pierwszej rundzie turnieju ATP w rosyjskim Petersburgu zagra ze sobą dwóch równorzędnych tenisistów. Biorąc pod uwagę jednak ich rankingi zdecydowanie powinniśmy stawiać w tym starciu na Słowaka Lacko, jednak nie prezentuje się on ostatnio zbyt dobrze. Podczas pojedynku singlowego w ramach rozgrywek o Puchar Davisa nieoczekiwanie przegrał z Souzą 4:6, 4:6, 3:6. Może właśnie ten mecz spowodował zdecydowanie wyższy kurs na Lacko niż się sam spodziewałem. Swoje ostatnie spotkanie wygrał jeszcze w lipcu, jednak to mnie nie deprymuje przed zagraniem na niego. Przegrywał po walce z dobrymi graczami. Na US przegrał z Blakiem 5:7, 2:6, 6:3, 3:6, a Amerykanin powoli wraca do swojej dawnej formy. Lacko wcześniej przegrywał także z Yen-Hsun Lu 3:6, 6:7 czy 6:4, 4:6, 3:6 z Levine. Zemlja jest 78 w rankingu co do 57 miejsca Słowaka jest znacznie słabszym rankingiem, jednak ostatnio Zemlja coś gra. Wygrał turniej w Pekinie oraz doszedł do 3 rundy US Open, gdzie przegrał 3:0 z Tipsareviciem, a ostatnio odpadł w półfinale z Istanbułu, po porażce 6:7, 4:6 z Mannarino. Niby przewagę w ostatnich osiągnięciach, formie ma Zemlja, jednak Lacko to dobry zawodnik, który też potrafi grać. Przegrywał, lecz grał z lepszymi niż Zemlja, który na swojej drodze nie miał zbyt wymagających przeciwników. W tym starciu typuje 2:0 dla Lacko.

Gość rafael86

Monfils - Rochus (2) 2.86

Lubię Monfilsa, ale w tym meczu widzę ogromną szanse na zwycięstwo jego rywala. Po pierwsze Monfils wraca po 4 miesięcznej kontuzji - będzie to jego pierwsze oficjalne spotkanie. Francuz to zawodnik, który potrafi grać znakomicie, ale by to czynić musi być w rytmie meczowym i w idealnej formie fizycznej. Niestety wątpię, by obecnie był gotowy na 100%. Do tego warto dodać, że Monfils niespecjalnie przepada za grą na nawierzchni halowiej. Gael moim zdaniem potraktuje ten turniej jako przetarcie przed końcówką sezonu, a jego dyspozycja powinna zwyżkować z czasem. Za rywala ma Rochusa, tego lepszego z braci, czyli Oliviera. Belg cały czas prezentuje solidny tenis, na szybkich nawierzchniach potrafił nie raz sprawić kłopoty lepszym od siebie zawodnikom. Uważam, że jeśli moje przypuszczenia co do dyspozycji Monfilsa się potwierdzą to Oli Rochus wykorzysta swoją szanse i awansuje dalej.

Lorenzi P. - Betov S godz. 13:45

typ:1

kurs: 1,73

Buk: Unibet

1 runda turnieju w St. Petersburgu. Włoch Lorenzi,który zajmuję 70 miejsce w rankingu ATP,zagra z Białorusinem Betov-em obecnie 477 o którym za dużo nie mogę powiedzieć. W Rosji przeszedł 2 rundy eliminacyjne i to można uznać za sukces. Białorusin występuję w bardzo słabych turniejach ,patrząc na jego przeciwników praktycznie nie znam żadnego,jedyne nazwisko to Cermak,którego pokonał właśnie w eliminacjach. Wcześniej zagrał na turnieju w Polsce,lecz nie ugrał nawet gema przegrywając z Laslo Urrutia Fuentes 0-6,0-4.

Włoch jest bardziej ogranym zawodnikiem,dobrze spisuję się w Chellengerach. Ostatnio dotarł do finału we włoskim Todi jednak przegrał poddając spotkanie w drugim secie. Wcześniej wygrał turniej w Cordenons Challenger. Paolo grał również ostatnio na turniejach z cyklu ATP w USA jednak bez powodzenia,jedynie w LA przeszedł 1 rundę. Na US Open trafił na Djoko i ugrał tylko seta. Myślę,że podobna rożnica jest pomiędzy Włochem a Białorusinem . Lorenzi nie powinien mieć kłopotów z ograniem swojego przeciwnika.

Dyscyplina: Tenis, ATP Petersburg

Mecz: Kamke T. - Fognini F.

Data: 19.09.2012 08:00

Kurs: 4.21

Bukmacher: Pinnacle

Analiza: Mecz turnieju w St. Petersburgu rozgrywanym na nawierzchni twardej w hali. Według bukmacherów faworytem jest w tej konfrontacji Niemiec Tobias Kamke, jednak ja uważam inaczej. Włoch Fognini to bardzo dobry zawodnik, który potrafi zagrać bardzo dobre spotkanie nawet przeciwko najlepszym tenisistą, o ile zagra "swoje" i nie da się wyprowadzić z równowagi. Reprezentował on swój kraj podczas gier o Puchar Davisa. Wygrał wtedy aż w 5 setach mecz z Chilijczykiem Capdevillą. Wcześniej dotarł do 3 rundy wielkoszlemowego turnieju US Open, z którego został wyeliminowany przez Andiego Roddicka 3:1. Wcześniej Fabio pokonał Rogera-vasselina, mimo, że przegrywał już 2:0 w setach oraz Garcie-Lopeza z Hiszpanii 3:0. Kamke ma teraz bardzo dobrą serię 5 zwyciestw pod rząd, co dało mu triumf w całym turnieju w luksemburskim Petange. Mecze w których wygrywał odniósł w starciach z Buamannem 2:1, 2:0 z Goodalem, 2:1 z wracającym do formy Dodigiem, 2:0 z Rogerem-Vasselinem oraz w finale 2:0 z Mathieu. Szczególnie te dwa ostatnie mecze mogą nam dawać skalę umiejętności Niemca, jednak ja go nigdy nie uważałem za kogoś, kto osiągnie jakiś sukces w tej dyscyplinie. Fognini jest zdecydowanie lepszy i według mnie wygra 2:0.

Granollers M. - Karlovic I. godz. 10:00

typ: 1

kurs: 2,14

Buk: Pinnacle

W drugiej rundzie turnieju we francuskim Metz spotkają się Hiszpan Granollers z Chorwatem Karlovicem. Według mnie faworytem tego spotkania jest Marcel,grywa on częściej od swojego przeciwnika z lepszym skutkiem. Chorwat gra ostatnio bardzo rzadko,odpadł w pierwszej rundzie US Open z Wangiem,wcześniej grał na kortach Wimbledonu gdzie odpadł w 2 rundzie z Murray - em ,we French Open też zagrał tylko w jednym spotkaniu. 33 letni Ivo słynący z dobrego serwisu ,stawiał w tym roku na turnieje wielkoszlemowe jednak bez powodzenia,myslę że najlepsze lata ma już za sobą.

Hiszpan jest o 7 lat młodszy . W tym sezonie prezentuję się znacznie lepiej od swojego przeciwnika. W rankingu ATP jest 24 , Chorwat 90. Ostatni raz Marcel grał w Nowym Jorku jednak odpadł w 2 rundzie . Wcześniej ze zmiennym szczęściem grał na twardych kortach w Ameryce płn. dwa razy osiągając ćwierćfinał. Choć to będzie dopiero drugie spotkania Hiszpana w tym roku na kortach halowych,na których ma jeden z najsłabszych bilansów po kortach trawiastych to sądzę,że jutro wyjdzie zwycięsko z pojedynku z Karlovicem.

Data: 20.09.12 (12:20)

Dyscyplina: Tenis, ATP Sankt Petersburg

Spotkanie: L. Kubot - D. Gimeno Traver

Typ: Gimeno Traver AH +1,5 seta

Kurs: 1,84

Bukmacher: Betsafe

Mecz drugiej rundy halowego turnieju ATP w Sankt Petersburgu gdzie zmierzą się dziś ze sobą Hiszpan Daniel Gimeno Traver z Polakiem Lukaszem Kubotem. Faworytem tego spotkania jest Kubot, jednak myślę, że bukmacherzy troszkę przeceniają możliwości naszego zawodnika. Hard, również w wydaniu halowym to jego domena, wiadomo, że Łukasz w swojej grze bazuje na mocnym serwisie i szybkie nawierzchnie bardzo mu pasują. Jednak dzisiaj wcale nie musi być tak łatwo z awansem do kolejnej rundy. Hiszpan to co prawda typowy clayowiec, ale od czasu do czasu również na twardych kortach potrafi zaskoczyć. Poza tym jeśli zawodnik jest w formie, czuje się dobrze to nawierzchnia nie ma większego znaczenia, a Gimeno zdaje się złapał odpowiednią formę bo jego wyniki w ostatnim czasie są naprawdę godne odnotowania. Dość powiedzieć, że z ostatnich 10 spotkań przegrał zaledwie jedno, na turnieju w Alphen w Holandii. Później pojechał do Sewilli i wygrał cały turniej bez straty seta (!) pokonując w finale Tommy'ego Robredo. Forma zatem jest, wystarczy ją tylko potwierdzić. Pierwszy krok Hiszpan już zrobił eliminując w I rundzie Serrę 2:0, teraz pora na Kubota. Z naszym Łukaszem wiemy jak jest, może zagrać kapitalne spotkanie a może również sam siebie wyeliminować głupimi błędami własnymi czy seryjnym marnowaniem piłek setowych/meczowych. To taki typ zawodnika, że nigdy nie wiadomo do końca jak się danego dnia zaprezentuje. W I rundzie pokonał 2:1 Denisa Istomina, ale Uzbek w ostatnim czasie zapomniał jak się gra w tenisa bo ponosi porażkę za porażką, więc trudno ocenić na co stać Kubota na tym turnieju. Mecz z Gimeno Traverem na pewno będzie dużo cięższy, obaj zawodnicy w historii swoich występów spotkali się ze sobą dwukrotnie i w obu przypadkach triumfował Polak, ale w obu przypadkach były to też trzysetowe, zacięte boje. Biorąc pod uwagę fakt, że Hiszpan prezentuje się ostatnio bardzo dobrze sądzę, że jest w stanie nawiązać dzisiaj wyrównaną walkę z Łukaszem. Na pewno jest w stanie urwać seta, zwłaszcza, że Polak jest zawodnikiem dość nieobliczalnym i często zdarzają mu się przestoje w trakcie meczu. Jeśli Daniel będzie potrafił wykorzystać nadarzające się okazje, to ma szanse powalczyć w tym spotkaniu nawet o zwycięstwo.

Tenis, WTA Guangzhou, 21.09.12 (10:00)

Spotkanie: S-W Hsieh - U. Radwańska

Typ: Radwańska AH -1,5 gema

Kurs: 2,03

Buk: Pinnacle

Długo zastanawiałem się czy zagrać w końcu tą Ulkę. Wszyscy wiemy jak to bywa z jej meczami, duża doza niepewności, chociaż w ostatnim czasie ustabilizowała formę i osiąga coraz lepsze, równe wyniki. Udany występ w Taszkiencie potwierdza udanym występem w Guangzhou gdzie doszła już w tej chwili do półfinału a na wyciągnięcie ręki ma finał - wystarczy pokonać Hsieh. Tajwanka teoretycznie ma super formę, na chińskiej ziemi na razie jest nie do pokonania - wygrała pod rząd 8 kolejnych spotkań (co dało jej m.in triumf w Ningbo) gdzie we wszystkich łącznie straciła ledwie jednego seta. Statystyki robią wrażenie, ale jak się przyjrzy bliżej z kim ta Hsieh owe mecze wygrywała to już tak bardzo tyłka nie urywa. Zwycięstwa głównie z mocno średnimi Azjatkami, z tenisistek godnych odnotowania można wymienić na siłę Bratichkovą, oraz Johansson, ale to i tak żaden wyczyn. Prawdziwy test dla Tajwanki przyjdzie dzisiaj, w meczu z Ulą. Polka jest w dobrej formie i przy odrobinie szczęścia może w tym turnieju powalczyć o coś więcej. Na swojej drodze spotykała lepsze rywalki niż Hsieh, zwieńczeniem jej dobrej postawy było wyeliminowanie w ćwierćfinale Scheepers w dwóch setach, która to była jednym z głośniejszych nazwisk jakie pojawiły się w Guangzhou. Jeśli tylko Ulka zaprezentuje się na miarę swoich możliwości to powinna spokojnie pokonać Hsieh. Tajwanka ma świetne statystyki, ale nie walczyła dotąd z nikim znaczącym. Ula powoli udowadnia, że przynajmniej na tych mniejszych, słabiej obsadzonych turniejach może w tym sezonie odgrywać pierwsze skrzypce.

Data: 22.09.12 (12:00), Tenis, ATP Petersburg

Spotkanie: F. Fognini - D. Gimeno Traver

Typ: 2

Kurs: 3,00

Buk: Bet365

Półfinał halowego turnieju ATP w Sankt Petersburgu. Naprzeciw siebie staną Włoch Fabio Fognini oraz Hiszpan Daniel Gimeno Traver. Wyraźnym faworytem buków jest wyżej notowany Fognini, jednak osobiście nie przekreślałbym szans Travera na sprawienie w tym meczu niespodzianki. Hiszpan w ostatnim czasie prezentuje naprawdę wysoką formę, pisałem już o tym przy okazji analizy do meczu z Kubotem, gdzie również stawiałem na Daniela, tyle, że nieco ostrożniej bo z handicapem setowym. Dziś postanowiłem spróbować odważniej bo są ku temu przesłanki, a kurs jest bez wątpienia wart podjętego ryzyka. Gimeno z ostatnich 10 spotkań przegrał zaledwie jedno, Fognini pod tym względem jest niewiele gorszy - notując 2 porażki. Niby bardziej ograny na hardzie jest Fabio, jednak nie sądze by to miało decydujące znaczenie bowiem Daniel od początku występów w petersburskiej hali wygląda bardzo dobrze. Widać, że forma jest i są wyniki. Pokonanie Serry, Kubota i Cipolli to nie przypadek. Fognini w drodze do 1/2 wyeliminował Kamke, Stakhovsky'ego i Bautiste-Aguta. Wyraźne faworyzowanie Włocha jakie widzimy w ofertach kursowych wynika również z faktu, iż buki sugerują się mocno bilansem h2h, który jest wybitnie niekorzystny dla Hiszpana bo wynosi 1-5. Jednak to dla mnie kompletnie bez znaczenia bo raz, że większość tych spotkań grali ze sobą kilka lat temu, a dwa, że tylko jedno toczone było na hardzie (również w hali) i miało ono miejsce w 2011 roku w Valencii. W odniesieniu do dzisiejszej sytuacji a aktualnej formy obu zawodników statystyka h2h niewiele wnosi do tematu. Moim zdaniem szanse Włocha są zdecydowanie przeszacowane, a Hiszpana - niedoszacowane. Według mnie Fognini rzeczywiście jest delikatnym faworytem, ale kursy powinny się przedstawiać średnio w okolicy 1,6 vs. 2,40 a nie 1,40 vs 3,00. Z tego względu pozwolę sobie spróbować skorzystać z tej sytuacji i postawić na zwycięstwo Hiszpana. Daniel jest w bardzo dobrej formie, posiada mocny serwis, z którego umie zrobić użytek. Papierowym faworytem nie jest, ale szansę na jego wygraną są moim zdaniem względnie wysokie - przynajmniej na tyle, że warto spróbować zaryzykować.

23.09 14-00, Finał Tenis Sankt Petersburg

Fognini - Klizan

typ: 1

2.1

Tobet

Analiza

Dzis w spotkaniu finalowym turnieju w rosyjskim Sankt Petersburgu spotkaja sie Slowak, Martin Klizan, rewelacja ostatnich tygodni oraz Wloch, Fabio Fognini. Bukmacherzy nie do konca sa pewni kto jest faworytem tego spotkania. Ja jednak przychylam sie ku opcji postawienia na Wlocha. Fabio Fognini na tym turnieju pokazuje bardzo dobra dypozycje, a co chyba najwazniejsze wyglada na bardzo zmotywowanego, skoncentrowanego, co zdarza mu sie rzadko. Widac po nim, przynajmniej ja tak odczuwam, ze bardzo zalezy mu na zwyciestwie w tym turnieju. Klizan natomiast rozegral wczoraj bardzo ciezkie, prawie cztero godzinne spotkanie z Rosjaninem, Mikhailem Youzhnym. Widac bylo juz po nim zmeczenie ostatnich, intensywnych tygodni. W ogole Fogniniego uwazam po prostu za lepszego tenisiste, jego umiejetnosci cenie wyzej i dzis stawiam na niego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...