Skocz do zawartości

Temat polityczny

Pietaszek890

Rekomendowane odpowiedzi

Wybory coraz bliżej, pora więc troszkę podyskutować.

PO - złe, prawie wszystko in minus.

PiS - kiedyś głosowało się przeciw nim, aby nie rządzili teraz może być to samo.

SLD - dopóki nie wyplewi się starej gwardii komunistycznej, nigdy ta partia nie będzie alternatywą.

PSL - :lol:

PJN - mniej konserwatywni członkowie PiS

Ruch Palikota - też raczej bez większych pozytywów.

Nowa Prawica - kilka konkretnych argumentów, ale za małe przebicie i chyba zbyt radykalny prezes.

Ogólnie temat jest do poczytania, dyskusji, ale prosiłbym, żeby nie rzucać kurwami w siebie. Obrażajcie sobie polityków i inne rzeczy, ale nie siebie nawzajem, bo temat usunę. Tylko tutaj pisczcie o polityce, bo od tego jest to miejsce. Kto nie chce tego czytać nie musi tu wchodzić.

Mimo wszystko liczę na konkretną dyskusje, a nie tylko popartą argumentem głosuje na Palikota, bo zalegalizuje jaranie.

:piwo:

Gość Brzuszek

Jeszcze niedawno wydawało mi się to absolutną abstrakcją, ale teraz już na poważnie zastanawiam się nad oddaniem swojego głosu na Palikota. W jego przypadku jedno jest, nie robi tego dla pieniędzy. On jest niesamowicie "zarobionym" człowiekiem, więc w jego przypadku nie ma takiej sytuacji jak np. jest teraz z PO, że maja 4 lata, aby się nachapać i załatwić sobie ciepłe posadki na przyszłość. Poza tym otwarta wojna z biurokracją to kolejny plus, Palikot od razu wypier... połowę zbędnych urzędników i weźmie się za zjawisko nepotyzmu na ogromną skalę w takich miejscach. Oczywiście taki ekscentryk, którego zachowania bardzo trudno przewidzieć to ogromne ryzyko, ale niech chociaż wejdzie ze swoją partią do sejmu i myślę, że będą z tego pozytywy.

Rozważałem też oddanie głosu na SLD, ale po obejrzeniu kilku programów, których głównym bohaterem był przewodniczący Napieralski to ten temat upadł. Niekompetencja, brak znajomości elementarnych zasad ekonomii dyskwalifikuje go jako premiera. Musi się jeszcze sporo uczyć i teraz dla niego jest zdecydowanie za wcześnie.

PO to wiadomo. Hasła bez pokrycia, medialne "ogrzewanie się" w towarzystwie cierpiących ludzi, a potem zamiatanie wszystkiego pod dywan. To całe jeżdżenie premiera po kraju to jedna wielka komedia :fp: Jak ja czytam, że minister Grabarczyk odbiera jakąś premię uznaniową, a zarówno kolej jak i drogi są totalnie rozpier... to ogarnia mnie pusty śmiech.

PiS ... to chyba nie trzeba wyjaśniać.

Reszta ... nie ma sensu w ogóle podejmować tematu.

Jesli dla kogos jedynym (!) argumentem za glosowaniem na dana partie jest legalizacja zioła, to z calym szacunkiem, ale jest dla mnie polglowkiem (bardzo delikatnie rzecz ujmujac) i w tym momencie problemem nie jest juz władza, lecz sam wyborca, ktory z uzywaniem mozgu niestety nie ma nic wspolnego. Sama legalizacja to temat rzeka, dlugo by o niej nawijac, ale nie mozna od tego uzalezniac wyboru wladzy. Jak na Sb Pietaszek napomknal, w Polsce jest wiele spraw, ktorymi natychmiast trzeba sie zajac i nie mowie tu o bzdetach jak dopalacze :fp: Nie mozna wiecznie bronic sie haslem, ze "dzieki nam nie bylo kryzysu w Polsce", co jest w gruncie rzeczy wierutna bzdura. Niestety, ale wiele wskazuje na to, ze Polska nadal bedzie rzadzil motloch z PO, prowadzac walke na noze z PiS. SLD dalej bedzie siedziec cicho i tylko podczas skandali i afer zobaczymy ich czerwone geby w telewizji. Przydupasy z PSL: koalicja z byle kim, byle jak, oby byla jakas wladza %-)

Polsce mam wrazenie potrzebna jest radykalna zmiana, ktore w tej chwili propoguja partie m.in. Palikota i Korwina-Mikke. Niestety nie wroze im w tych wyborach sukcesu, wejscie do Sejmu to prawde mowiac mocno by mnie zaskoczylo. Wszystko przez to, ze mamy slepy elektorat, ktory pojdzie i zakresli PO, choc przez ostatnie 5 lat w zasadzie NIC nie zrobili. Ludzie pierdola, narzekaja na wladze, ustawy, ktore tak naprawde forsuje PO, a potem ida oddac na nich glos. O zgrozo, hipokryzji ekstremum %-) Opozycja (przy Komorowskim jako prezydencie) nie jest w stanie nic przeglosowac, a kurde szkoda, bo niektore ostatnie propozycje moglyby wstrzasnac troche polityka i deczko przerzedzic szeregi :))

Ja sobie obiecalem, ze jesli PO znow bedzie rzadzic tym krajem, to wyjade stac. Niestety jak juz chlopaki wspomnieli troszke zwiazalem sie uczelnia na 2 lata i separacja, a tym bardziej rozwod %-) w tym zwiazku na pewno nie wyszedlby mi na dobre, szczegolnie gdy Polibuda zaksiegowala juz pierwsza oplate za czesne - 3k :fp: Czyli przez 2 lata bede musial patrzec jak Tuskobusy i inne chuje muje wstrzymuja rozwoj tego kraju. Partia mlodych? ku**a ja nie wiem jak sie teraz musza czuc Ci wszyscy biedni studenci, ktorzy tak klaskali Tuskowi w czasie spotkan na uczelniach, jak im ten kit wciskal. Kazdemu sie oczy swiecily od tych obietnic, na autopilocie do urn pobiegli, a teraz :bz: zdziwieni...

Sam od zeszlych wyborow wspieram Mikkego swym glosem, i teraz ja smieje sie ze wszystkich, ktorzy uwazali to za glupote. Przynajmniej nie przylozylem reki do tej chyba najbardziej statycznej kadencji rzadzacych partii odkad ogarniam co nieco w polityce. W tym roku predzej sobie reke odetne, niz podpisze sie pod PO. Juz predzej zaglosuje na Krazy Kaczynskiego %-) a to juz chyba naprawde wystarczajacy dowod desperacji i przekonania o tym, ze PO to zło %-)

Szczerze mówiąc naprawdę długo zastanawiałem się i do tej pory nie mogę na to wpaść, dlatego się spytam. Jak partia skrajnie prawicowa - Nowa Prawica JKM może mieć podobny program do centrolewicowej partii RPP? Czy też odwrotnie... choć dla mnie to już nie ma znaczenia.

Najważniejsze dla Polaków jest to, żeby było dobra służba zdrowia i dobry system emerytalny. Powody są bardzo proste. Możecie być zarobasy, możecie mieć swoją firmę, możecie mieć milion na koncie, ale wszystko to rzecz nabyta. W każdej chwili może Was spotkać jakieś nieszczęście, ile takich psiukusów na świecie. Możecie też zbankrutować, bo coś Wam się nie uda. Wówczas Waszą jedynym ratunkiem będzie bezpłatna i dobra służba zdrowia, która w razie czego udzieli Wam pomocy, pomoże w leczeniu najdotkliwszych chorób. Nie tylko Wam, ale i Waszym bliskim. Podobnie jest z emeryturami, możecie być zarobasami, ale jedynym pewnikiem będzie dla Was tylko emerytura, bo zawsze może się coś nie udać, a na starość już Was nigdzie nie przyjmą, więc zostanie to co sobie zapracowaliście. Naprawdę to są dwa priorytety przynajmniej moim zdaniem. Pomoc medyczna i spokojna przyszłość, z całą resztą da się żyć.

Ja mam swoje podejście do głosowania. Najważniejsze dla mnie jest to, żeby każdy, kto może do wyborów poszedł. Nieważne, czy będzie głosował na Jarka, Tuska, czy Korwina - ważne, żeby skorzystał ze swojego głosu. Naprawdę byłoby mi wstyd, oglądając w Faktach materiał o ludziach ciężko chorych, którzy mówią, że głosowanie jest ich obowiązkiem, a inni ludzie, w pełni sprawni mówią, że u nas nie ma na kogo głosować. Otóż partii politycznych jest w Polsce bardzo dużo, ale niestety dla niektórych ogranicza się to tylko i wyłącznie do tych partii, które są w Sejmie oraz... w jeszcze gorszym przypadku do walki pomiędzy PO-PiS.

Ja już podjąłem swoją decyzję dawno temu i w zbliżających się wyborach poprę Janusza Palikota. I chętnie odpowiem na wszystkie Wasze pytania, dlaczego tak, a nie inaczej. Już chwilę temu, gdy jeszcze Janusz był w Platformie pojawił się na facebooku ruch młodych - głosuj na partię z poza Sejmu i właśnie wtedy sobie to obiecałem. Janusz Palikot jest na chwilę obecną naprawdę jednym z niewielu polityków, który jest wiarygodny. Tak, wiarygodny - poprzez swoje kontrowersje, poprzez swoją szczerość. Dlatego postanowiłem mu dać szanse.

Największej ilości osób przeszkadza to, że Palikot ma w swoich poglądach legalizację związków homoseksualnych. Tak, w programie jest zapis o tym, że po 5 latach wspólnego życia zarówno pary homoseksualne, jak i heteroseksualne powinny mieć takie same prawa. Wiem, że jest to dość kontrowersyjny pogląd, ale trzeba pamiętać o kilku najważniejszych rzeczach: po raz - i tak tego nie unikniemy, czy tego chcemy, czy nie metale, dresy, czy też pedały będą żyli w naszym otoczeniu. A mi naprawdę lata i powiewa fakt, czy będą mieli papierek na legalne życie, czy takiego papierka mieć nie będą. Trzeba pamiętać również o tym, że Ruch Poparcia Palikota nie pozwoli na to, aby te pary miały prawo do adopcji dzieci.

Istnieje o wiele więcej ciekawych i ważnych punktów programowych, jak choćby nastawienie gospodarki na eksport, zakończenie finansowania kościoła z pieniędzy publicznych, czy też dostęp do darmowych środków antykoncepcyjnych, albo ta nieszczęsna, aczkolwiek trafna ustawa o legalizacji miękkich narkotyków, która... jest w stanie realnie zmniejszyć zażywanie narkotyków w naszym kraju.

Wówczas Waszą jedynym ratunkiem będzie bezpłatna i dobra służba zdrowia, która w razie czego udzieli Wam pomocy, pomoże w leczeniu najdotkliwszych chorób.

Żeby uściślić to służba zdrowia nigdy nie jest i nie będzie bezpłatna, bo przecież łożysz na to co miesiąc z pensji, podobnie jak na szkolnictwo, wojska etc. Co do funduszu emerytalnego to nie sądzisz, że lepiej byś wyszedł na tym gdybyś to co odprowadzasz na ZUS odprowadzał na swoje własne konto? Według mnie rozwiązanie sprawiedliwsze bo kasa która zgromadzisz nie przepada i w razie śmierci dostają ją Twoi bliscy a nie tak jak teraz. Ktoś pracuję czterdzieści lat i bach rok przed emeryturą kopie w kalendarz i kasy nie ma. OK jak ktoś chcę takie coś to niech płaci, ale niech się nie zmusza do tego wszystkich.

Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło o reformę obu kwestii na bardziej przychylną każdemu z Nas. Żebyś nie musiał się martwić, że dostaniesz 600 złoty emerytury oraz, że w przypadku poważniejszej choroby będziesz musiał zapłacić z własnej kieszeni.

Dlatego, aby do czegoś takiego doszło wg mnie jest tylko jedno skuteczne rozwiązanie - prywatyzacja szpitali oraz służby zdrowia. Chodziłoby mniej więcej o to, aby składka zdrowotna, którą jeśli pracujesz to i tak odprowadzasz, albo jeśli nie to idzie z pieniędzy Twoich rodziców trafiała na Twoje subkonto szpitalne. Bo póki co, pracując automatycznie odprowadzasz składkę zdrowotną w wysokości 9%, za którą leczą się stare babcie, a Ty zapewne byłeś u lekarza z 3 razy, gdy miałeś grypę. Po prywatyzacji sprawa byłaby prosta - miałbyś swoje pieniążki, za które byś się leczył i wszystko miałbyś czarno na białym i zapewniam Cię, że gdybyś miał problemy w nieco starszym wieku to odłożyłoby Ci się tyle pieniążków, że nie musiałbyś się bać o swoje zdrowie. :))

jestem skacowany ostro, więc mogę pisać bez składni %-)

ja odkąd mogłem zawsze głosowałem na JKM i jego partię UPR, w tych wyborach opcją na mnie jest Nowa Prawica, Ruch Palikota oraz PJN.

Ze względu na to że JKM do rządu nie wejdzie (tym bardziej teraz gdy pojawił się Palikot i przejmie palaczy) głosuję na Palikota, który ma największe szanse na przekroczenie progu z całej tej trójki. Co mi się podoba poza legalizacją bimbru i weeda (ogromne zyski z akcyzy, nowe miejsca pracy, zwolnienie więzień), oczywiście wypierdolenie tych senatorów na zbity pysk. oni i tak nic nie mają do powiedzenia a marnujemy na nich kasę i czas. zmniejszenie podatków, oddzielenie kościoła od szkoły, (kur wa kiedyś znajomy typ chciał iść na kierunek nauki o rodzinie to chcieli aby przyniósł im rekomendację księdza proboszcza! co to ku**a ma być? skoro nie chodzę do kościoła to nie mogę studiować? paranoja), zmniejszenie liczby posłów, ograniczenie radnych gmin i sejmików o 20%, walka z biurokracją, to urzędnik ma dbać o człowieka a nie człowiek wchodzić w dupę urzędnikowi, opodatkowanie kościoła, zwolnienie mężczyzny i kobiety mających co najmniej 3 dzieci z podatku dochodowego na 10 lat, brak finansowania partii z budżetu, jakieś konkrety!

Najważniejsze aby oddać głos! I proszę dokonajcie wyboru po przejrzeniu programu danej partii a nie na podstawie spotu telewizyjnego :)

A ja mam ciekawsze rozwiązanie.

Na wybory nie chodzę od dłuższego czasu (bez róznicy jakie) i teraz pytanie dlaczego. Oczywiście to jest moje prawo, aby głosować, a niektórzy powiedzą, że i obowiązek. Bo przecież nasi rodzice walczyli o to, żebyśmy my teraz mogli głosować w demokratycznym kraju. Nawet co niektóry ksiądz powie, że niegłosowanie to grzech.

Tylko skoro mój głos i TWÓJ też jest taki ważny to chcę mieć po iluś tam latach (gdy się kadencja kończy) możliwość weryfikacji kandydata, na którego oddałem głos.

Plan, program każdy ma świetny, pan Kaczyński, pan Tusk, pan Palikot. Każdy zrobi to czy siamto. Wciąż słyszymy, że jak wygramy to nie będzie prywatyzacji szpitali, a jak my wygramy to nie będzie nepotyzmu i zbudujemy drogi. A oni to doprowadzili do upadku tego czy tamtego i bezrobocia. Każdy daje obietnice, a potem nic z tego nie ma szanowny wyborca, tylko podwyżki cen i coraz więcej obowiązków wobec budżetu państwa (czytaj coraz ciekawsze podatki).

I teraz przechodzimy do sedna sprawy.

Oddam swój głos, spełnię obowiązek wyborcy wtedy, gdy jakiś kandydat powie mi, że ja zrobię to i to. Ale podpisze ze mną, jako wyborcą, umowę, że ten kandydat (oczywiście potem poseł czy senator, jak nie wejdzie do sejmu, to umowa nie wchodzi w życie) wywiąże się ze swoich obietnic, które MI dał. Jeśli się nie wywiąże to znaczy, że mnie okłamał przed wyborami. Bo składał puste obietnice, albo takie, których nie mógł spełnić. Skoro więc podpisaliśmy umowę ja oddałem swój głos, a on nie spełnił tego co zawarł w umowie to musi ponieść karę. Najprosciej byłaby to kara finansowa. Wtedy oczywiście politycy uważaliby co mówią i nie byłoby przed wyborami obiecywania gruszek na wiśni czy śliwek na sosnie.

Do tego potrzeba jednomandatowych okręgów (jak już jest przy wyborach do senatu) i takiego prawa, aby takie umowy mogły mieć miejsce. Wybory też musiałyby być jawne (konstytucja mówi o tajnych), aby przyszły poseł, senator widział, że ja na niego zagłosowałem, zgodnie z umową. Wszystko dałoby się załatwić, np. przez głosowanie przez internet.

A tak nie wybieram się na wybory. Bo każdy jest taki sam, nie widzę róznicy.

Oczywiście inna sprawa, czy senat jest potrzebny, albo czy nie wystarczyłoby 100 posłów, albo komu jest potrzebne finansowanie z budżetu państwa partii (ponad 100 mln zł) i milion innych spraw.

Ja uważam iż każdy kto chce by w Polsce się coś zmieniło powinien pójść zagłosować. Świat nie kończy się na 4 partiach czyt. PO, PIS, SLD, PSL. Jest wiele nowych partii, którym trzeba dać szanse. Mamy wybór, pokażmy iż interesuje nas los naszego Kraju. Pokażmy że nie chcemy by rządziła nami banda złodziei i matołów, którzy tylko pchają się do koryta. Nie możemy pozwolić by nadal te 4 partie miały władzę. Od 20 lat rządzą te same Partie. Te same komunistyczne ryje. Podczas Obrad Okrągłego Stołu ustalono, że Prawica nigdy nie dojdzie do władzy. Jeżeli dalej będziemy tak obojętni to tak będzie. Jedyna Prawicowa partia czyli kongres Nowej prawicy nie jest zarejestrowana we wszystkich okręgach bo PKW liczyła ich głosy w 6 czy 7 dni, a listy PO czy SLD sprawdzali od ręki. Nowej Prawicy odrzucano po 800 podpisów!! Mimo tego się nie poddają i walczą o swoje, czy uda się zdobyć dobry wynik i wejść do sejmu? Czy uda się w razie czego unieważnić wybory? Zobaczymy, musimy wierzyć że im się uda. Koniec z bezideowymi partiami, które tylko chce rządzić i interesuje ich tylko to czy znowu wygrają dzięki naiwnym Polakom. Głosujmy według swoich ideałów, nie możemy głosować na mniejsze zło. To jest zły wybór. Mój głos oczywiście wędruje do Kongresu Nowej Prawicy. Moje poglądy są konserwatywno-liberalne. Dlatego też oddaje głos na partię, która te ideały wyznaje, która w swoim programie ma wiele postulatów odpowiadające moim poglądom. W moim domu zawsze głosowali na Janusza Korwin Mikkego, sam się przekonałem iż jest to chyba najlepsza opcja. Człowiek nie zmieniający swoich poglądów od 20 lat. Człowiek, który w 92 roku zgłosił w sejmie ustawę lustracyjną przygotowaną przez Macierewicza. teraz ten człowiek jest mieszany z błotem i uznawany za błazna i oszołoma. Media wykreowały tak jego postać, a ludzie ślepo wierzą w to co mówią w TV. Wyłączcie telewizory włączcie rozum. Ciągle dajecie się nabierać na ich puste obietnice. Tuskobus jeździ i mydli ludziom oczy. Po wyborach znowu będzie narzekanie i płacz jak to jest źle. Sam zbierałem podpisy dla Nowej Prawicy, bo wiem jak im było ciężko. Nie stać ich by zapłacić po cichu kilkunastu osobom, którzy zbiorą po 10 tys podpisów w 1 dzień. Wierzę w to iż ludzie w końcu zrozumieją iż jest inna alternatywa. Polecam z zapoznaniem się z programem tejże o to partii oraz odwiedzenia oficjalnej strony --> Nowa Prawica

Z tego filmiku zgodzę się z cudzoziemcami, gdyż miałem okazję mieć takowych w moim mieście. Nasz szanowany el presidento zaprosił do naszego miast Czeczeńców. Wszystko byłoby fajnie, gdyby pracowali, ale nie przecież oni tu jak na wakacje. Zostali osiedleni w nowo wyremontowanych budynkach z pełnym wyposażeniem, oprócz tego nie opłacali żadnych rachunków, a na dodatek dostawali dodatkową kasę. Jak dobrze pamiętam było to 6000 na rodzinę. To ja się pytam co to ku**a ma być? W biednym mieście, gdzie ludzie jak nie mają za co płacić to przenosi się ich do baraków czy kontenerów, a cudzoziemców traktuje się jak nie wiadomo jaką elitę. Gdyby jeszcze chociaż wdzięczni byli za tą pomoc. Podobno w rejonie hotelu w który zamieszkiwali były problemy z nimi natury wychowawczej, wchodzili do sklepów i brali co chcieli, a jak się nie podobało to grozili nożem. Ogólnie na całe szczęście ich już nie ma, ale to naprawdę wrzód na dupie był i ja bym ich zawrócił do Czeczenii, niech sobie tam żyją. Dodatkowo zauważyłbym, że Polska nie jest na tyle bogata, żeby dać schronienie innym narodom za darmo. Oby fala tych zajebistych pomysłów była już za nami.

Gość Brzuszek

Nie no k... na Niesiołowskiego i Sikorskiego to już patrzeć się nie da i słuchać tego ich pier... :fp: Szkoda, że mu ci kibice nie wpier... jak ich tam prowokował :fp:

Cokolwiek aby nie PIS :)) Ja jestem ateistą więc mój głos idzie na Palikota bo chyba On jako jedyny może pogonić to czarne ścierwo ;) Chcę świeckiego państwa!!!!!!!!!! A nie kur.wa bez kropidła tych skurwysynów żadna impreza w Polsce nie może się odbyć...Won z religią ze szkół :)) Won z klerem z życia publicznego :)) Won z nimi wogóle!! I żeby było jasne do wiary chrześcijańskiej samej w sobie jak i innych nie mam abolutnie nic ;)

Kiedyś również byłem zwolennikiem JKM ale zmądrzałem :) Zbyt radykalne poglądy, które z biegiem czasu (nie potrzeba by było długo czekać) doprowadziłby do upadku naszego imperium %-)

To, ze manipulacja jest obecna w mediach to nie nowosc, ale ten przyklad to normalnie :k: przegiecie na skale masowa :))

Wiekszosc telewizji jest stronnicza, tak samo portale informacyjne w necie, gazety, czasopisma itp. Ten link z JKM powyzej tez kozak :)) Mnie zawsze najbardziej sie w Korwinie podobalo to, ze jesli on wie (czyt. umie poprzec argumentem), ze ktos jest zlodziejem, kretaczem czy innym scierwem, to tak sie do niego odnosi, bez owijania w bawelne. Jest bezposredni, szczery, chyba troszke zbyt zaborczy w niektorych sprawach, i przede wszystkim prawdziwy, w niektorych wystapieniach widac, ze sie denerwuje wrecz mowiac o jakichs ustawach, przezywa to, czasem az mu slow brakuje, tego sie nie da w ten sposob udawac. A zobaczcie chociazby Komorowskiego - on zawsze byl usmiechniety, nigdy nie podnosil glosu, dawal sie zakrzyczec, zeby pozniej spokojnie powiedziec swoje i chyba zawsze mialem wrazenie, ze "czyta z kartki" czy promptera %-) Precz ze sztucznymi kukielkami %-) To tylko przyklad, takich jest wielu.

Warto dodac, zeby nikt nie ogladal specjalnie przygotowanych przez jakas stacje (m.in. TVN) materialow odnosnie politykow i ogolnie polityki, bo sa wlasnie tak robione jak na powyzszym linku, by wyborcow "naklonic" do glosowania na konkretna partie. Odpalcie sobie jakas debate, przykladowo chociazby ta sprzed wyborow prezydenckich (na jakiejs uczelni), obejrzyjcie CAŁĄ i wtedy bedziecie mieli pewien obraz kandydata. Ja sie juz dawno nauczylem, ze takie 1,2-zdaniowe wypowiedzi sa ZAWSZE wyrwane z konteksu i wykorzystywane w niewlasciwy sposob.

Dobry filmik Pietaszek, jak takie perelki gdzies znajdziecie - wrzucajcie :))