Skocz do zawartości

ATP: Winston Salem; WTA: New Haven, Dallas

duncan

Rekomendowane odpowiedzi

ATP - WINSTON SALEM

994C1997F44C4A21BD0F80521F46E3F5.ashx?w=221&h=110

Miejsce: Winston Salem, USA

Ranga: ATP World Tour 250

Uczestników: S-48 D-16

Nawierzchnia: Hard

Pula nagród: $553,125

Strona oficjalna: http://www.winstonsalemopen.com/

WTA - NEW HAVEN

mediumimage_535.jpg

Miejsce: New Haven, USA

Ranga: Premier

Uczestników: S-30, D-16

Pula nagród: $618,000

Strona oficjalna: http://www.newhavenopen.com/

WTA - DALLAS

mediumimage_2185.jpg

Miejsce: Dallas, USA

Ranga: International

Uczestników: S-32, D-16

Pula nagród: $220,000

Strona oficjalna: http://www.texastennisopen.com/

Kei Nishikori - Gilles Muller 1 1.55

Dla mnie faworyt jest tylko jeden. Gdyby nie ciężka kontuzja Japończyk już dawno mógłby być w czołówce. Wychowanek słynnej akademii Nicka Bollettieriego, jednak styl gry inny niż chociażby Sharapova czy Lisicki, nie na jedno uderzenie, ale przemyślany techniczny tenis. H2h 1-0 dla Keia, Gilles już nie te lata nie sądze by mógł zagrozić dobrze dysponowanemu Japończykowi. Trenerem Nishikoriego jest słynny Brad Gillbert, z którym to Agassi odnosił duże sukcesy. Widziałem Japończyka w wygranym meczu ze Stepankiem (również solidnie grającym w tym sezonie) i wrażenie było na duży plus. Nie ma co się dużo rozpisywać, w obecnej chwili typ może być tylko jeden.

Denis Istomin - Matthias Bachinger 1 1.87

Podobne, bardzo dobre warunki fizyczne, ale dużo lepiej wykorzystuje je Uzbek. Silny serwis i forhand, w miarę ułożona gra. Niemiec jest raczej graczem swoich rodzimych turniejów gdzie potrafi zaskoczyć, ale nic poza tym. A i ostatnie wyniki pokazują (2 wygrane challangery), że Denis jest w formie. I to jeden z nich odbył się na clayu gdzie technikę też trzeba posiadać. Po tym kursie biorę spokojnie Istomina.

Anabel Medina Garrigues - Ksenia Pervak 1 1.65

Mimo niezłych wyników Rosjanki nadal widzę między tymi zawodniczkami różnicę klas. Hiszpanka przeważa doświadczeniem, techniką i cierpliwością wymian. Forma może nie najwyższa, ale w tym spotkaniu myślę, że spokojnie wystarczy.

I troche ryzyka %-):

Anastasia Rodionova - Marion Bartoli 1 5.00 lub Set handicap 1 (+1.5) 2.55

Francuzka ostatnio strasznie pogubiła się z formą i grą. Widziałem ją w przegranym meczu z Voskoboevą gdzie prezentowała się momentami jak amatorka psując banalne piłki. Typ trochę ryzykowny, ale w obecnej zapaści Marion całkiem możliwy (handi również). Rosjanka całkiem nieźle zagrała ostatni turniej, ale nie ukrywam, że to jak stawiam bardziej podyktowane jest niemocą Francuzki niż atutami Rodionovej, bo bezsprzecznie wszystkie tenisowe atuty ma w ręku Bartoli. Ale te atuty trzeba umieć wykorzystać czego w obecnej chwili Marion nie potrafi.

Kei Nishikori - Gilles Muller 1 1.55 :t:

Denis Istomin - Matthias Bachinger 1 1.87 :t:

Anabel Medina Garrigues - Ksenia Pervak 1 1.65 :t:

Anastasia Rodionova - Marion Bartoli 1 5.00 lub Set handicap 1 (+1.5) 2.55 :n:

Na dobry początek ok %-).

Tobias Kamke - Juan Monaco 2 1.75

Dla mnie różnica klas. Niemiec pokroju wczorajszego Bachingera, raczej rodzime korty, niespodzianki i challery. Juan ostatnio w średniej formie, troche trapiony przez kontuzje. Ale nawet ta średnia forma spokojnie starcza na Niemca. Nie ma co dużo pisać, 2 i tyle %-).

Grigor Dimitrov - Donald Young 2 2.08

Cięższy mecz, trochę na czuja. Obaj całkiem nieźle ostatnio się prezentują, ale Amerykanin przed własną publicznością na pewno powalczy tym bardziej, że hard mu leży. Dobre warunki fizyczne i serwis, ostatnio pokonał chociażby Melzera, Russela i Bagietę w Waszyngtonie co już o czymś świadczy. Bułgar też niczego sobie, będzie wyrównany mecz jak dla mnie ze wskazaniem na Younga.

Carlos Berlocq - Alexandr Dolgopolov 2 1.30

Talent, młodość i wyniki po stronie Dolgopolova. Nie ma co pisać.

Caroline Wozniacki - Polona Hercog 2 4.25 lub Caroline Wozniacki - Polona Hercog Set handicap 2 (+1.5) 2.20

Polona już raz urwała seta Dunce, która ostatnio strasznie się pogubiła. Pierwszorundowe porażki z Vinci czy Mchcale dużo mówią. Słowenka dostała ostatnio rowerek od Rodionovej, ale raczej był to wynik jakiejś kontuzji itp., bo czysto sportowo to mało możliwe. Wczoraj Hercog ograła zawsze groźna Petrovą czemu by dziś nie miała Woźniackiej, po kontuzji, szukającej choć cienia formy, odpadającej ostatnio w pierwszych rundach?? A handi na set jak dla mnie bardzo prawdopodobne.

Tobias Kamke - Juan Monaco 2 1.75 :t:

Grigor Dimitrov - Donald Young 2 2.08 :n:

Carlos Berlocq - Alexandr Dolgopolov 2 1.30 :t:

Caroline Wozniacki - Polona Hercog 2 4.25 lub Caroline Wozniacki - Polona Hercog Set handicap 2 (+1.5) 2.20 :n:

Czarny wtorek %-)

Grigor Dimitrov - Alexandr Dolgopolov 2 1.50

Dwaj młodzi gniewni %-). Talent, doświadczenie na wyższym szczeblu rozgrywek i forma po stronie Dologopolova.

Kei Nishikori - Juan Monaco 1 1.75

Konsekwentnie na Japończyka. Wczoraj Juan w 1 secie z Niemcem tracił początkowo swoje podania na sucho. Forma słaba, na Niemca starczyło, na Keia już niekoniecznie. Przetrwał Nishikori ponad 20 asów z Mullerem, hard mu bardziej leży, wyniki też za Japończykiem.

Steve Darcis - Marcos Baghdatis 1 3.00 lub Steve Darcis - Marcos Baghdatis Set handicap 1 (+1.5) 1.82

Jest mój ulubiony Steve %-). Nie wiem skąd takie kursy. Bagieta nic ostatnio nie gra, raczej już wielkiej kariery nie zrobi, ciągle nadwaga itd. Darcis cały czas prezentuje się solidnie i wyniki przemawiają za nim. Belg tenisowo w obecnej chwili spokojnie jest w stanie ograć Marcosa lub chociaż urwać mu seta.

Julien Benneteau - Igor Andreev 2 2.35

Kolejny mecz typu: skąd taki kurs?? Igor talentem bije Francuza na głowę, mocny serwis, świetny forhand. Może ostatnio formą nie błyszczy, ale pierwszorundowe zwycięstwo z Melzerem pokazuje, że jakaś iskierka jest. Julien nic szczególnego nie pokazuje, na pewno jest spokojnie w zasięgu Rosjanina.

Melanie Oudin - Angelique Kerber 1 2.80

I kolejny niezrozumiały dla mnie kurs %-). Obie młode dobrze zapowiadające się juniorki, ale wyniki dużo lepsze Amerykanki. U siebie potrafiła ogrywać zawodniczki z czołówki, ostatnio co prawda pare porażek w pierwszych rundach, ale tą już w tym turze przeszła %-). Niemka też nie błyszczy formą, absolutnie jest do pokonania przez Amerykankę dodatkowo zmotywowaną występem na rodzimej ziemi. Kurs kosmos :)).

US Open kwalifikacje atp

24.08.2011 18:25

Mertl Jan-Souza Joao

typ: 1

2,81

Betsafe

Analiza

Dziś w spotkaniu pierwszej rundy kwalifikacyjnej do ostatniego w tym roku turnieju wielkoszlemowego- us open Czech Jan Mertl spotka sie z Brazylijczykiem Joao Souza. Souza w kwalifikacjach rozstawiony jest z numerem pierwszym, ja licze tu jednak na niespodzianke. Kursy zapewne wystawione byly na podstawie ostatnich wynikow Souzy. Brazylijczyk byl przeciez w polfinale duzego turnieju w Kitzbuhel. Wynik ten zostal jednak osiagniety na korcie ziemnym, w Nowym Jorku korty sa duzo szybsze, a na tym korcie Brazylijczyk nie spisuje sie najlepiej. Souza to taki typowy clayowiec, niezle serwuje i stara sie przebijac dlugo pilke. Mertl natomiast potrafi i ma predyspozycje do gry na korcie twardym. Wygral w tym roku na hardzie dwa turnieje w Niemczech, byl w finale turnieju w Guadalajarze. Czech wszystkie te wyniki osiagal na korcie twardym, Brazylijczyk nie moze sie pochwalic takimi osiagnieciami na tego typu korcie. Po takim kursie zal byloby nie sprobowac zagrac dzis na Czecha. Nieco wiecej szans na dzisiejsze zwyciestwo daje zawodnikowi naszych poludniowych sasiadow. Tym bardziej ze souza przed us open zagral zaledwie jedno spotkanie na korcie twardym, w kwalifikacjach do turnieju w cincinatti wygral zaledwie piec gemow z Japonczykiem Nishikorim.

Chiudinelli Marco (SUI) vs. Nielsen Frederik (DEN) @ 1.55

Chudy na amerykańskich kortach zawsze czuł się dobrze. Dwukrotnie docierał do 3 rundy w US Open w 2006 i 2009 roku. Stare czasy, ale warto o nich wspomnieć. Ubiegły sezon to totalna klapa w wykonaniu Szwajcara, zdecydowanie najgorszy moment w jego karierze. Ten sezon także poniżej oczekiwań. Dopiero ostatnie turnieje na hardzie w miarę przyzwoite. Ćwierćfinał w challengerze w Astanie i dwa półfinału w Penzie i Segovi. Dwie porażki z Kazachem Kukushkinem oraz jedna z Karolem Beckiem. Jego rywal Duńczyk Frederik Nielsen także pod formą. Porażki z Galvanim, Burquierem i Donskoyem. Mimo iż kurs na wygraną Szwajcara nie jest porażający to moim zdaniem warto z niego skorzystać.

Ward James (GBR) vs. Yani Michael (USA) @ 1.55

Brytyjczyk przed US Open zagrał w 3 challengerach na Amerykańskiej ziemi. Finał w Lexington, zwycięstwo w Vancouver i R16 w Binghamton. Wcześniej pamiętny półfinał z Tsongą w Queens. Bardzo dobry sezon w wykonaniu Warda. Jego rywalem w pierwszej rundzie kwali będzie Michael Yani. Reprezentant gospodarzy także grał w Lexington jak i w Vancouver. W pierwszym turnieju dotarł do ćwierćfinału, w drugim odpadł zaś w pierwszej rundzie. W Montrealu także porażka już w I rundzie, ale tam urwał seta wyżej notowanemu Troiciemu. Miałem przyjemność widzieć obu zawodników w akcji i większe wrażenie wywarł na mnie Ward. Kapitalny mecz z Tsonga na długo zapadł mi w pamięci. Osobiście wyżej cenię umiejętności Brytyjczyka niż Amerykanina. Typ godny uwagi.

Typy daje tutaj bo nie ma tematu na kwale do US Open...

25..08.2011 18:00 Sergiy Stakhovsky (UKR) 1.60 Julien Benneteau (FRA) 2.20 typ 1

Siódmy mecz Benka w turnieju zapowiada się wyjątkowo interesująco. Naprzeciwko bardzo dobrze dysponowany i wypoczęty Stachowski, który w dwóch setach wziął rewanż za Cincy nad Dawdienko. Nie sądzę żeby Francuzowi starczyło sił na kolejne za pewne ciężkie 2, może 3 sety. Mecz z Adrijewem wyjątkowo zacięty i wyczerpujący. W meczu z Nadalem w Cincinatti widać było problemy z nogami, jednak w Winston wystąpił i narazie wszytko jest Ok. Jeden i drugi bardzo regularny, gra będzie się toczyła długimi wymianami z tyłu kortu. Więcej szans daję Ukraińcowi.

Stakhovsky regularny??? Chyba cos ci sie pomerdalo :)

Regularnie to on odpadal w 1 rundach :)

Tak? Ciekawe..

Dzisiaj gram konsekwentnie przeciwko Benonowi.

1,58 Haase - Benneteau 2,7 typ 1

Na ogół Panowie prezentują poziom średni, dlatego równie dobrze mecz mógłby zdarzyć się w Challengerze, biorąc pod uwagę umiejętności, osiągnięcia i ranking.

Nie wierze w możliwości fizyczne Benneto.

Haas również jest regularny:) Niestety jest słabszy psychicznie.

Gram progresja po wczorajszej wtopie na młodszego- finał dla Haasa.

I znowu tutaj nie zgodze sie z typem na Haase, nie uwzialem sie na twoje typy tylko poprostu kursy powinny być bardziej zblizone do siebie, Benek wydaje sie w lepszej formie wiec raczej bym proponowal zagrac francuza nizeli holendra, nie widzialem ostatnio Haase ale widzialem Benka i jestem mile zaskoczony jego formą :)

Benek za 2.7 grzech nie sprobowac :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...