Skocz do zawartości

Australian Open

dikimow43420

Rekomendowane odpowiedzi

24.01.2011 - 03:30

Peng, Shuai - Radwanska, Agnieszka

Typ: Radwanska 2:1

Kurs: 4,00

Buk: Betsafe

Analiza:

Dzisiaj w nocy najlepsza polska tenisistka, zajmująca obecnie 14 miejsce w rankingu i powracająca po kontuzji w Australian Open idzie jak burza. Pokonała już trzy zawodniczki bez większych problemów i teraz w 1/16 zmierzy się z Chinką Shuai Peng która zajmuje 54 miejsce w rankingu w AO też bez większych problemów pokonała swoje rywalki. Dla Agnieszki i tak jest to dobry występ w tym turnieju zważając na to że nie zagrała w sumie 3 miesiące w żadnym turnieju, lecz wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia więc wszyscy liczą, że z Chinką nasza tenisistka też sobie poradzi. W historii te dwie zawodniczki spotkały się ze sobą trzykrotnie, zawsze padał wynik 2:1, dwa razy dla naszej Agnieszki, raz dla Peng. Liczę, że w tym meczu także padnie taki wynik i że to Radwańska wygra w tym stosunku. Polecam typ po atrakcyjnym kursie. Pozdrawiam.

Spotkanie : Makarova Ekaterina (RUS) vs. Clijsters Kim (BEL)

Typ: Makarova Ekaterina wygra 1 set

Kurs : 5.81

Bukmacher : Doxxbet

Data: 2011-01-24 11:30

Dziś około godziny 11:30 rozpocznie się ostanie spotkanie czwartej rundy Australian Open pomiędzy rewelacja tego turnieju według mnie Makarova a bardzo utytułowaną zawodniczka Clijsters. Według bukmacherów ten mecz ma jednego faworyta jest nim Belgijka. Moim zdaniem Rosjanka nie jest na straconej pozycji przecież w tym turnieju już odprawiła z kwitkiem Ivanovic czy Petrova. Jeśli Makarova będzie serwować tak jak w poprzednich spotkaniach i popełniać mało nie wymuszonych błędów to jest w stanie sprawić niespodziankę wygrywając pierwszego seta. :ok:

Spotkanie: R.Federer-S.Wawrinka

Typ: S.Wawrinka

Kurs: 4,03

Bukmacher: Pinnacle

Godzina: 2:30

Teoretycznie zdecydowanym faworytem meczu jest Roger Federer, ale ja widzę spore szanse na zwycięstwo jego rywala, który jest w wybornej formie. W tym roku Wawrinka wygrywa wszystko jak leci. Gra dobrze, skutecznie, po prostu widać, że jest w formie(może nawet życiowej). Na tym turnieju odprawił już z kwitkiem m.in. Roddicka w trzech setach, Monfilsa również w trzech setach, a to naprawdę bardzo duża sztuka.

Prawdę powiedziawszy to Wawrinka na tym turnieju sprawia dużo lepsze wrażenie niż Federer, bo Roger już stracił kilka setów, np. 2 sety z Simonem, ostatnio nawet seta stracił z niezbyt mocnym Robredo. Najważniejsze będzie to, żeby Wawrinka nie spalił się psychicznie, wtedy jego umiejętności i forma mogą zdziałać cuda.

Kurs jest bardzo atrakcyjny, ja chętnie skorzystam.

Petra Kvitova vs Flavia Pennetta 1 1.58 :t:

Na Li vs Andrea Petkovic(+3,5 gema) 1 1.85

Chyba jedyny singlowy mecz warty uwagi na dzisiaj jak dla mnie. Faworytkę widzę tylko jedną. Pisałem już o tym, jak to zaczyna ciężka praca przewyższać utalentowane "księżniczki", ale tutaj mamy inny przypadek. Bośniacka Niemka jest wręcz przeciwieństwem opisanych wcześniej, zadufanych w sobie panienek. Ona wszystko co teraz prezentuje uzyskała poprzez ciężką, rzemieślniczą pracę, a nie żaden dar od Boga. Młoda Andrea (choć Leszek Sidor już jej prawie 30 lat dał %-) ) to kolejny przykład jak można świetnie wykorzystać przerwę zimową w sezonie. W sumie mógłbym napisać o niej to samo co wczoraj o Kvitovej, bo styl gry jest bardzo podobny, ale w zestawieniu z Czeszką tenis Petkovic jest nadal dużo bardziej ociężały (żeby nie powiedzieć "niemiecki"). Petra ma niesamowity potencjał i jestem pewien, że w niedalekiej przyszłości zobaczymy ją w czołówce rankingu, bo dawno nie widziałem tak mocnego i głębokiego uderzania wykonywanego z taką łatwością. Póki co strona mentalna szwankuję, stąd tak długo trzeba było czekać w meczu przeciwko Pennettcie. Wracając do Niemki u niej jednak brakuję naturalności w grze. Często to wszystko wygląda tak jakby za młodu ojciec wysyłał ją na siłę na treningi. Wszystko jest w jak najlepszym porządku gdy po drugiej stronie jest zawodniczka grająca w podobnym stylu co ona (na przykład Sharapova). Znacząca poprawa regularności sprawiła, że te jej płaskie strzały forehandowe grane "na prędkości" nadlatującej piłki sieją spustoszenie w słabych zazwyczaj defensywnych rejonach równie silnie uderzających rywalek.

Wszystko zmienia się gdy rywalką jest grająca z kontry, biegająca jak szalona wzdłuż baseline rywalka, do których oczywiście należy Na Li. Takie tenisistki jak Petkovic nienawidzą gdy tempo i rotację co chwila się zmieniają, a zamiast płaskiej piłki idealnie nadającej się do zagrania jeszcze szybciej nadlatuje średnio rotowany top spin lub slice wprost pod nogi. Nie będę już może słodził na temat formy i taktyki Chinki, powiem tylko, że w takiej dyspozycji jak teraz jeszcze jej nie widziałem. Wszystko widzi i przede wszystkim wie co i kiedy zagrać żeby pognębić przeciwniczkę jak najbardziej. Widziałbym w tym meczu podobny rezultat końcowy co w meczu Na Li przeciwko Azarence, stąd ten typ na handi gemowy, można również na setowe, ja zagrałem ciut bezpieczniej. Tak czy siak dużo będzie zależeć od tego jak Chinka wejdzie w ten mecz, jeśli szybko osiągnie kilku-gemową przewagę to mecz się szybko może zakończyć.

Spotkanie : Federer R. - Wawrinka S.

Will R. Federer Win 3-0?

Typ: No

Kurs :1.55

Bukmacher : Pinnacle

Data: 2011-01-25 03:00

Analiza:

Wawrinka z meczu na mecz zadziwia co raz bardziej, gra co mecz to lepszy tenis.

Ostatni mecz to był0 koncert w wykonaniu szwajcara.

W 29 gemów zanotował az 67 winnerów, to wynik jakiego nie zanotował Federer nawet w 5 setowym pojedynku z Simonem.

Dodatkowo przy tych 67 winnerach zrobił tylko 19 UE. co pokazuje jak perfekcyjnie zagrał szwajcar z Rodickiem.

Przyznam sie ze meczu nie oglądałem z amerykaninem ale widziałem poczynania Staszka w meczu z Gaelem Monfilsem.

Tam ta gra nie wyglądała aż tak dobrze ale zagrał równeż na fantastycznym poziomie.

Poprostu Gael potrafi odbierac serwisy nie do wziecia przez innych tenisistów, gra w obronie fantastycznie i ciezko zagrać taki mecz z nim jak z o wiele wolniejszym amerykaninem.

Federer bedzie musiał zagrać na 120% by wygrać dzis to spotkanie bo ciezko powiedzieć by był on murowanym faworytem tego spotkania.

Roger gra dobry tenis ale nie tak skuteczny jak kilka lat temu.Stanislas natomiast gra szybki tenis, mocne uderzenia ,pewne rozgrywanie po korcie i jest równiez dobrze przygotowany pod względem szybkościowym.

Federer nie tak skuteczny, robiący znacznie wiecej błedów jak za dawnych lat bedzie miał spory problem by wygrac ten mecz.

Mysle ze 4 sety to minimum a spodziewam sie 5 setówki w tym spotkaniu, chyba ze Federer bedzie jeszcze mniej skuteczny jak we wczesniejszych meczach.

Z Simonem zagrał wydawało by sie dobry mecz lecz Simon swoją szybkoscią nadrabiał i mielismy az 5 setów a smiem napisac ze to Simonowi nalezał sie awans ale wiecej szczescia i zimnej krwi miał szwajcar.

Faworytem dla mnie jest Stanislas i typuje ze to on obejmie prowadzenie w tym spotkaniu jak i licze ze to on awansuje dalej bo z taka gra daje małe szanse na wygranie Federera.

Huber/Petrova - Black/Rodionova 3 sety 2.00 bet-at-home

Ostatni ćwierćfinał debla kobiet. Spotkają się w nim 35-letnia Amerykanka urodzona w RPA Liezel Huber oraz 29-letnia Rosjanka Nadia Petrova z 31-letnią reprezentantką Zimbabwe Carą Black i 29-letnią Australijką urodzoną w Rosji Anastasią Rodionovą. W meczu tym nie ma zdecydowanego faworyta, szykuje się wielki bój. Zapowiada się bardzo ciekawy pojedynek, ponieważ staną na przeciwko siebie byłe długoletnie partnerki deblowe Huber i Black, które w ciągu ostatnich 4 lat wygrały prawie 30 turniejów deblowych. W latach 2007-2009 był to zdecydowanie debel nr 1 na świecie, teraz przyjdzie im zagrać przeciwko sobie, ostatni raz wspólnie zagrały w marcu w Miami. Potem już w kolejnym tygodniu Huber wygrała turniej z nową partnerką - Petrovą, następnie zmieniała partnerki, nadal odnotowując przyzwoite wyniki, choć już nie takie jak z Black. W końcu najlepszy wynik osiągnęła ponownie z Petrovą osiągając finał US Open. Najlepszy wynik Black i Radionovej to półfinał US Open w zeszłym roku. Szykuje się bardzo wyrównany pojedynek, w którym liczę na 3 sety :)

Na Li vs Andrea Petkovic(+3,5 gema) 1 1.85 :t:

Vera Zvonareva vs Petra Kvitova(+1,5 seta) 2 1.65

No i znowu obstawiam te same twarze, ale wiadomo, za chwilę zaczną się decydującego fazy Aussie Open i za dużego wyboru meczów nie ma, a te które są to zazwyczaj kursy po 1.10 nie warte raczej uwagi. Normalnie postawiłbym normalny zakład na zwycięstwo Kvitovej ze Zvonarevą, ale że dopiero wracam do bukmacherki po długiej przerwie to póki co ostrożnie, na wygranie chociaż jednego seta.

Vera gra już z trzecią leworęczną Czeszką z rzędu (Safarova, Benesova wcześniej), jak na razie nie pomęczyła się z poprzednimi dwiema, ale teraz mamy inną bajkę. Może zacznę od tego, że jak dla mnie Rosjanka jest tak samo zasłużonym numerem 2 na świecie jak Woźniacka numerem 1. Nie będę się rozpisywał na temat poziomu WTA i jego ostatnich liderek, na to przyjdzie czas przy omawianiu jakiegoś meczu Woźniackiej.

Wracając do dzisiejszego ćwierćfinału żeby za bardzo nie wyżywać się na Zvonarevej z subiektywnych komentarzy powiem tylko, że często ciężko mi usiedzieć jej cały mecz bez zmiany kanału. Nie dość, że jej styl gry jest strasznie nudny to ilość niewymuszonych czasami powala. Jednak dzisiaj w nocy raczej nie będę miał takiego problemu, a to oczywiście za sprawą Kvitovej, której grą się tak zachwycam od początku AO. Wszystko zależeć będzie od tego jak szybko "wejdzie" Czeszka w mecz, bo prawdę mówiąc długo to trwało w ostatnim meczu z Pennettą i jakby Flavietta była trochę bardziej konsekwentna mecz mógłby się zupełnie inaczej zakończyć. Ona jednak straciła panowanie nad wymianami i za bardzo nie wiedziała jak to wszystko rozwiązać, gdy płaskie strzały Petry zaczęły jeden po drugim lądować w korcie, a nie na aucie. Myślę, że mecz może zacząć się podobnie, od prowadzenia Zvonarevej, a z czasem gdy Kvitova coraz mniej będzie myślała o tym, że gra na korcie centralnym, na oczach tysięcy widzów, ogólnie jak się przyzwyczai do otoczenia to mecz zacznie iść w jej stronę. Taktyka będzie raczej taka jak w meczu z Włoszką, z powodu tego, że styl gry Pennetty ma wiele podobieństw ze stylem Very, oczywiście gdy nie patrzy się na poruszanie po korcie, bieganie, bo w tym elemencie mamy ogromną różnicę, za to ogólna siła i szybkość gry są wyższe u Rosjanki. Co jest wbrew pozorom dobrą informacją dla Czeszki, bo jak wiemy tak grające jak ona tenisistki (i tenisiści oczywiście) są "w domu" jeśli z drugiej strony nadlatuję mniej rotacji, a więcej prędkości, którą można jeszcze bardziej nakręcić.

Reasumując Petra Kvitova oceniając tylko po meczach w Melbourne Park ma dużo argumentów do pokonania Zvonarevej, ale pytanie brzmi czy mentalnie jest już na tyle ułożona, żeby potrafić wygrywać QF Wielkiego Szlema. Nie potrafiąc odpowiedzieć na to pytanie gram bezpiecznie na wygranego seta.

Spotkanie :Kvitova, Petra - Zvonareva, Vera

Typ: P. Kvitova +3,5 gema

Kurs : 2,04

Data: 2011-01-26 01:00

Analiza:

W tym sezonie Kvitova wygrała turniej w Brisbane.Gra bardzo dobre w tym turnieju.

Daje przykłąd innym tenisistką jak nalezy grać przy własnym podaniu.Po meczu ze Stosur stawiałem czeszke co najmniej w 1/2 finału i wyrównanej walce z Clijsters.

Myśle ze tak bedzie bo Kvitova fizycznie ma duża przewage nad Verą.

Moze szybkosciowo troszke odstaje od rosjanki ale w wymianach czeszka bedzie dominowac.Przewidywałem odpadniecie Very już z Benesova ale Benesova zagrała fatalnie, do wyniku 4-2 grała solidnie, mało błedów popełniała ale od 7 gema to był tenis w amatorskim wykonaniu.Vera nic dobrego nie pokazała w tym meczu ale z drugiej strony nie musiała jak punkty za darmo dopisywała jej czeszka głupimi błedami.

Spodziewam sie zwyciestwa czeszki w 2 setach bo Vera nie gra nic nadzwyczajnego,a Petra w ładnym stylu ogrywa kolejne rywalki.Pannetta postawiła jej wysoko poprzeczke ale po za 1 setem ,a raczej jego poczatkiem gdzie Kvitova była jakos nie obecna Panneta mogła coś wiecej pokazac.

Duzym, ogromnym atutem Kvitovej jest własny serwis,a Vera daje sie przełamywac co pokazała w meczu z Benesova.Mimo wygrania 6-4 6-1 to Vera przegrała przy własnym podaniu 38% piłek, dosc sporo jak na tak kiepską gre Benesovej.

Polecam grać na Kvitovą nawet 2-0.

Spotkanie: P.Kvitova-V.Zvonareva

Typ: Kvitova wygra 2-0 w setach

Kurs: 4,97

Godzina: 1:00

O tym spotkaniu już sporo napisał kolega wyżej, ja się z tym zgadzam. Faworytką bukmacherów jest Vera Zvonareva, ale to zapewne głównie z powodu miejsc w rankingu, bo Zvonareva zajmuje w nim aktualnie numer 2, a Kvitova jest o ponad 30 pozycji niżej. Faworytka bukmacherów w turnieju spisuje się całkiem nieźle, ale o Petrze można powiedzieć to samo, a może nawet więcej. Kvitova jest wysoka(183 cm jeśli statystyki nie kłamią), m.in. dzięki temu bardzo dobrze serwuje, co w kobiecym tenisie w dzisiejszych czasach jest rzadkością. W ostatniej rundzie Czeszka pokonała Pennettę, a wcześniej m.in. bardzo groźną i obiecującą tenisistkę S.Stosur.

2-0 w setach typuję dlatego, bo uważam Zvonarevą za dość słabą psychicznie zawodniczkę. Moim zdaniem jeśli Kvitova wygra pierwszego seta, to w głowie Very pojawi się zwątpienie w końcowy sukces i spotkanie skończy się w dwóch setach.

27-01-11 05:30 - Australian Open panie

Kim Clijsters (BEL) - Vera Zvonareva (RUS)

typ: 2

Kurs: 2,44

Buk: Bwin

Dzisiaj w nocy zostaną rozegrane w Melbourne półfinały kobiecego Australian Open w jednym z nich Belgijka Kim Clijsters zmierzy się z Rosjanką Verą Zvonarevą. Nieznaczną faworytką bukmacherów jest tutaj Kim Clijsters ja jednak jestem nieco innego zdania i stawiam, że to Vera Zvonareva znajdzie się w finale.

Kim Clijsters w ostatnich meczach wydaje mi się jakby grała nieco słabiej, wydaje mi się, że nie jest w jakieś fantastycznej formie. Męczarnie Alize Cornet w pierwszym secie, podobnie z Ekaterina Makarovą i naszą Agnieszką Radwańską w drugim secie. Nie wiem czym to jest spowodowane czy jakimś rozkojarzeniem czy presją wyniku, po prostu momentami Kim wydaje się nieobecna na korcie. Podobna sytuacja miała miejsce w finale turnieju w Sydney gdzie Belgijka grała z Chinką Na Li. Wszystko układało się piękni, ładnie, prowadziła 5-0 by przegrać 6-7 3-6.

Warto również zaznaczyć, że również Kim Clijsters ma pewne problemy zdrowotne, w jednym ze spotkań poczuła ból lewego przywodziciela uda, co również może wpływać na jej nieco słabszą grę.

Vera Zvonareva jest zawodniczką, która może i jeżeli będzie taka okazja wykorzysta słabszą grę Belgijki (warto również dodać, że Kim jest bardzo łatwo łamana przy swoim serwisie). Z Verą jest bardzo ciekawa historia ponieważ od pewnego momentu wszyscy spodziewają się jej porażki na Australian Open. Mecze z Safarovą, Benesovą czy Kvitovą, we wszystkich tych spotkaniach Rosjanka jednak wychodziła obronną ręką, ba wygrywała te mecze w miarę łatwo 2:0, dlatego liczę, że również dzisiaj może pokonać swoją rywalkę, która nie oszukujmy się w Melbourne nie gra jakiegoś wybitnego tenisa i jest jak najbardziej do pokonania.

27-01-11 05:30 - Australian Open panie

Kim Clijsters (BEL) - Vera Zvonareva (RUS)

typ: 2

Kurs: 2,44

Buk: Bwin

Dzisiaj w nocy zostaną rozegrane w Melbourne półfinały kobiecego Australian Open w jednym z nich Belgijka Kim Clijsters zmierzy się z Rosjanką Verą Zvonarevą. Nieznaczną faworytką bukmacherów jest tutaj Kim Clijsters ja jednak jestem nieco innego zdania i stawiam, że to Vera Zvonareva znajdzie się w finale.

Kim Clijsters w ostatnich meczach wydaje mi się jakby grała nieco słabiej, wydaje mi się, że nie jest w jakieś fantastycznej formie. Męczarnie Alize Cornet w pierwszym secie, podobnie z Ekaterina Makarovą i naszą Agnieszką Radwańską w drugim secie. Nie wiem czym to jest spowodowane czy jakimś rozkojarzeniem czy presją wyniku, po prostu momentami Kim wydaje się nieobecna na korcie. Podobna sytuacja miała miejsce w finale turnieju w Sydney gdzie Belgijka grała z Chinką Na Li. Wszystko układało się piękni, ładnie, prowadziła 5-0 by przegrać 6-7 3-6.

Warto również zaznaczyć, że również Kim Clijsters ma pewne problemy zdrowotne, w jednym ze spotkań poczuła ból lewego przywodziciela uda, co również może wpływać na jej nieco słabszą grę.

Vera Zvonareva jest zawodniczką, która może i jeżeli będzie taka okazja wykorzysta słabszą grę Belgijki (warto również dodać, że Kim jest bardzo łatwo łamana przy swoim serwisie). Z Verą jest bardzo ciekawa historia ponieważ od pewnego momentu wszyscy spodziewają się jej porażki na Australian Open. Mecze z Safarovą, Benesovą czy Kvitovą, we wszystkich tych spotkaniach Rosjanka jednak wychodziła obronną ręką, ba wygrywała te mecze w miarę łatwo 2:0, dlatego liczę, że również dzisiaj może pokonać swoją rywalkę, która nie oszukujmy się w Melbourne nie gra jakiegoś wybitnego tenisa i jest jak najbardziej do pokonania.

nie zgadzam się kompletnie z Tobą , jak wiadomo Clijsters od zawsze była zawodniczką , która potrafi się skoncentrować na najważniejszych meczach, Rosjanka natomiast fakt łatwo przeszła tu do półfinału ale kto śledzi uważnie jej karierę wie, ze jej psychika jest na poziomie zwykłej juniorki , której jak nie idzie to się poprostu poddaje. To wykorzysta Belgijka i pewnie awansuje do finału :)

Spotkanie :Novak Djokovic (SRB) - Roger Federer (SUI)

Typ: Roger Federer (SUI) -4,5 gema

Kurs : 2,15

Data: 2011-01-27 09:30

Analiza:

Federer z meczu na mecz gra co raz lepszy tenis.Z Wawrinką zagrał bardzo pewnie i dla tego wygrał 3-0.Oddał rywalowi 27% piłek przy własnym podaniu, dobry wynik jak na 24 UE. Sam natomiast potrafił zdobyć 43% piłek gdy serwował Wawrinka.

Moze i Wawrinka przegrał ten mecz już na starcie, w swojej głowie bo tak to wyglądało ale Federer zrobił wszystko by choc na chwile nie dac nadzieji Wawrince że ten mecz moze wygrac.

Moze słabszy wynik jeżeli chodzi o skutecznosc w pierwszym podaniu bo miał tylko 72% ale drugi serwis to 76%.

Djokovic wygrał w ostatnim meczu z Berdychem.Czech również jak i Wawrinka nie pokazał swoich atutów na korcie z Djokiem.Grał za bardzo pasywnie co serb wykorzystywał w wymianach.

Serb gra bardzo dobrze gdy pierwszy serwis wchodzi, jednak gdy go nie ma to zaczynają sie schody.Grajac z Federerem czesto rywalom włącza sie taka blokada że ten pierwszy serwis szwankuje.Ostatnie 3 pojedynki miedzy tymi tenisistami wygrał szwajcar tracąc zaledwie jednego seta.

Myśle ze Federer dobrze pamieta właśnie 1/2 finału w 2008 roku gdy to Djokovic rozjechał szwajcara 3-0 75 63 76.

Gdyby nie ten ładny mecz Ferdka z Wawrinką to prawdopodobnie stawiał bym na Djokovicia ale serb jednak nie gra jakos perfekcyjnie.

Typuje szybkie zwycięstwo Federera, moze typowanie 3-0 na szwajcara to troche ryzykowny typ ale przed meczem z Wawrinką tez typowano że Wawrinka spokojnie urwie seta Federerowi a tak sie nie stało.

Natomiast handicap -4,5 mysle ze spokojnie Federer pokryje jesli zagra tak jak potrafi.Czyli nie śpieszyć sie z kończeniem wymian bo to z Simonem źle sie kończyło,a z Wawrinką własnie grał z głową a rywal błedy popełniał.

2011-01-28 09:30, Australian Open (Melbourne/AUS) - mężcz., Świat

David Ferrer - Andy Murray : Win 1st Set and Win Match

Typ: Murray

Kurs 1.45

Bukmacher: Betsson

Stawka 6/10

Po meczu ćwierćfinałowym pomiędzy Ferrem a Nadal , nie wiem zbytnio czego można się spodziewać po Ferrerze ,ale jednak Rafa grał "bez jednej nogi" i była to już tylko formalność kto awansuje do tego półfinału , jednak Nadal dograł ten mecz do końca. Murray walczył z Dolgopolovem i kontrolował cały czas te spotkanie , chociaż w trzecim secie miał minimalny kryzys ,ale w 4tym już nie pozostawił żadnych nadziei Ukraińcowi. Na jutrzejszy półfinałowy mecz długo się zastanawiałem co zagrać ,ale jednak coś wymyśliłem. Mój typ jest taki ,że Murray wygra pierwszy set i cały mecz z Ferrerem. W tym turnieju Anglik ani razu nie stracił pierwszego seta, wszystkie pierwsze sety na spokojnie wygrywał , zaś Ferrer już w tym turnieju przegrał pierwszego seta , a było to w meczu z Raonicem. Murray jest faworytem jutrzejszego pojedynku i myślę ,że tutaj już nie będzie takiej niespodzianki i nie będzie miał tyle szczęścia Ferrer co w meczu z Nadalem. W ostatnim spotkaniu Ferrera z Murrayem na twardym korcie w Londynie , Anglik łatwo się rozprawił z Hiszpanem i wygrał w dwóch setach 6-2,6-2 i chociaż bilans spotkań jest niekorzystny na rzecz Murray'a 3-2 , to jednak przegrane mecze były rozgrywane na clay'u na którym lepiej czuje się Ferrer, a wygrane mecze przez Anglika na Hardzie , a więc na podobnej nawierzchni jaka jest w Australii. Myślę ,że nie powinno tutaj być niespodzianki i Murray wygra 3-0 bądź 3-1 , a pierwszy set jak najbardziej będzie należeć dla faworyta jutrzejszego meczu.

Gość Brzuszek

28.01.2011 g. 9:30

Spotkanie: D. Ferrer - A. Murray

Typ: 2 (-2.5)

Kurs: 2,50

Bukmacher: Betsafe

W drugim półfinale tegorocznego Australian Open dojdzie do raczej nieoczekiwanej konfrontacji pomiędzy Murrayem i Ferrerem. O ile Murray był typowany w najlepszej czwórce przez wielu, o tyle Ferrer dostał się do tej fazy turnieju kosztem Rafaela Nadala, który po razkolejny przegrał z kontuzją, tym razem uda. W bezpośrednich pojedynkach prowadzi Ferrer 3-2, ale warto zauważyć, że wszystkie swoje zwycięstwa nad Murrayem odniósł na clayu, gdzie specyfika grania jest zupełnie inna. Piłka wolniej się tam odbijają, serwis nie odgrywa takiego znaczenia, liczy się finezja i umiejętność trzymania piłki w korcie. Na hardzie gra wygląda juz zupełnie inaczej, tutaj siła fizyczna, gra kątowa, serwis, agresja w grze to atrybuty nie do przecenienia. I dlatego właśnie uważam, że to spotkanie wygra Murray i zrobi to w trzech setach. Oba swoje mecze z Ferrerem wygrał właśnie na takiej nawierzchni, a w ostatnim ich pojedynku w 2010 roku w Londynie nie dał Hiszpanowi szans ogrywając go 6-2 6-2. W tym turnieju Murray straciłseta tylko z Dolgopolovem, ale Ukrainiec to zupełnie inny zawodnik niż Ferrer. Dogopolov dużo ryzykuje, ma potężne uderzenie z obu stron, gdy trafia to jest naprawde groźny. Arsenał Ferrera jeśli chodzi o kończące piłki nie jest aż tak bogaty, swoją grę opiera na solidności, trzymaniu piłki w korcie, zamęczaniu rywala. Taka gra jednak na hardzie i to z Murrayem nie przejdzie. Hiszpan ma po prostu za mało atutów przed tą konfrontacją i taktyka czekania na błędy rywala niewiele tutaj przyniesie. Murray owszem lubi ryzykować i grać po liniach, ale przy tak agresywnej grze jego procent skuteczności jest naprawde wysoki. W tym turnieju pokonał Becka 6-3 6-1 4-2, Marchenko 6-1 6-3 6-3, Garcia-Lopeza 6-1 6-1 6-2, Melzera 6-3 6-1 6-1 i Dolgopolova 7-5 6-3 6-7 6-3. Ferrer natomiast po drodze stracił już 2 sety. Ogrywał kolejno Nieminena 6-4 6-3 1-6 6-2, Russella 6-0 6-1 7-5, Berankisa 6-2 6-2 6-1, Raonica 4-6 6-2 6-3 6-4 i Nadala 6-4 6-2 6-3. Gdyby Rafa nie walczył przez cały mecz z kontuzją uda, to ta wygrana na pewno nie miałaby miejsca, ponieważ wczesniej ogrywał Ferrera 7 razy z rzędu, tracąc zaledwie jednego seta. Murray jest wyższy aż o 15 cm, ma zdecydowanie mocniejszy i groźniejszy serwis, posiada zdecydowanie większą łatwość grania piłek kończących, przy swoim wzroście wyróżnia się naprawde dużą sprawnością u miejętnością finezyjnej gry. Według mnie Hiszpan nie będzie miał nic do powiedzenia w tym spotkaniu i Murray dołączy do Djokovicia w finale Australian Open.

Spotkanie: A. Murray-D. Ferrer

Typ: D. Ferrer

Kurs: 4,300

Godzina: 9:30

Widzę spory valuebet w tym kursie i nie rozumiem dlaczego aż takim wielkim faworytem bukmacherów jest Andy Murray. Moim zdaniem Hiszpan ma naprawdę spore szanse na pokonanie Szkota. Oto powody dla których zdecydowałem się na taki typ:

1. Andy Murray jest dość nieregularnym zawodnikiem- potrafi zagrać wspaniale i walczyć jak równy z równym z czołówką, np. z Federerem, ale wpadki oraz słabsze momenty również mu się dość często zdarzają.

2. Ferrer jest zawodnikiem o bardzo mocnej psychice.

3. Hiszpan jest niesamowicie waleczny, w tym elemencie nie ustępuje nawet Nadalowi. Wiem, że nawet jak będzie 0-2, to on będzie dalej wierzył w końcowy sukces.

4. David jest bardzo sprawny, szybki, regularny.

5. Ferrer jak na swój niski jak na tenisistę wzrost(175 cm) całkiem nieźle serwuje.

6. Hiszpan w ostatniej rundzie wyeliminował Nadala. Fakt, że głównie to było spowodowane kontuzją rywala, ale mimo wszystko odprawienie głównego faworyta z pewnością podniosło jego morale.

Murray - Ferrer 2 4,5 Bet365

Nie chce mi się pisać, więc będzie krótko. Zgadzam się z typem powyżej. Murray przegrał niedawno z Monaco na hardzie. Niejednokrotnie zawodził jako murowany faworyt. Ciągle jest niespełniony. Niespełnione są też marzenia Anglików o tytule AO dla Wielkiej Brytanii. No i nic dziwnego, z takim defensywnym usposobieniem nie da się wygrywać w sporcie, w którym chodzi o atak i o nic innego. Pod tym względem Ferrer bije Murraya na głowę. Jego drugie imię to "atak". On dyktuje warunki i tempo. On nieustannie nakłada presję. Nie wiem czemu ciągle bukmacherzy dają takie wysokie kursy na Ferrera, ale kolejny raz trzeba zagrać. 3-0 przeciwko Nadalowi coś znaczy. I wcale Nadal źle nie grał mimo kontuzji. To samo grał z Cilicem i nie dał nawet złudzeń o wygranej Chorwatowi. Ferrer jak dla mnie.

Spotkanie N. Djokovic - A. Murray

Typ: N. Djokovic-3 gemy

Kurs : 2,03

Data: 2011-01-30 09:30

Czy Andy Murray (GBR) wygra więcej niż jednego seta?

Typ: Nie

Kurs : 2,10

Bukmacher : Bwin

Typ: Novak Djokovic (SRB) -5,5 punktów

Kurs : 1,89

Bukmacher : Bwin

Analiza:

Zdecydowanym dla mnie faworytem tego meczu jest serb,który ograł w fantastyczny sposób Federera.Miał jedno proste załozenie w tym meczu, grać długie wymiany i nie spuć piłek.To proste zadanie okazało sie lekarstwem na pogromienie szwajcara.

Mimo tego zwyciestwa 3-0 to mecz był bardzo dziwny.Męski tenis na takim poziomie a tu mnóstwo traconych punktów przy własnym podaniu.

Szans na przełamanie też sporo bo Djoković na 14 szans przełamał 5 razy,a Federer na 10 szans przełamał 3 razy.

Droga do zwycięstwa serba był również serwis,który otwierał serbowi gre i wygrywanie kolejnych punktów.

Murray gra zachowawczo,dosc pasywnie i jeśli tak bedzie grał ze serbem to zostanie skarcony i przegra szybko.

Z taka masa błedów jak z Ferrerem popełnił to przechodziło ludzkie pojecie.

Moim zdaniem Murray przegra to prawdopodobnie w 3 setach.

W tamtym roku nie grali obaj ze sobą ale statystyki sa dosc zadziwiajace.

Pierwsze 4 pojedynki wygrał Djokovic a kolejne trzy padły łupem Murraya.

Tylko ten pierwszy mecz był rozgrywany w 3 setach.Wszystkie kolejne w dwóch.

Nie grali ze soba jeszcze w wielkim szlemie a tu prosze , zagraja w finale ze sobą.

Djokovic gra przez te 2 tygodnie równy ,dobry tenis, moze tylko z Berdychem miał chwilowe problemy ale i tak ograł czecha 3-0.

Murray takiej formy nie ma ,a jesi nawet by miał to i tak odstawał by od serba fizycznie i technicznie.

Stawiam na szybkie zwycięstwo serba.

Spotkanie: N.Djokovic - A.Murray

Typ: Djokovic wygra 3-1 w setach

Kurs: 4,260

Godzina: 9:30

Większość ludzi stawia na zwycięstwo Novaka Djokovica i ja również sądzę, że Serb wygra ze Szkotem. W tym turnieju Djokovic jest jak do tej pory nie do zdarcia, 3-0 z Federerem to ogromny wyczyn szczególnie, że Roger Federer wcale nie zagrał jakiegoś katastrofalnego meczu, a po prostu Serb zagrał genialnie. Twarde korty to chyba ulubiona nawierzchnia Djokovica, choć Murray też nieźle sobie na nich radzi.

Murray również gra świetny turniej, jednak w finałach wielkich turniejów zwykle zawodził tak jakby nie wytrzymywał presji. Liczę na to, że tym razem również zawali.

Dlaczego typuję 3-1 w setach? Moim zdaniem Djokovic wszystkich setów nie wygra, bo temu zawodnikowi zdarzają się przestoje w grze, więc jednego seta zapewne zawali. Dwóch setów Szkot nie powinien wygrać, bo Serb jest po prostu w za dobrej formie.

Nikt nie docenia Murraya,trochę to dla mnie dziwne,bo ostatnie 3 pojedynki wygrywał Szkot i to zawsze 2 w setach...może w ostatnich 2 spotkaniach nie zachwycał,ale w poprzednich rundach niszcyzł swoich przeciwników,do tego temperatura w Melbourne dziś w granicach 40 stopni celsjusza,co dla Novaka nie jest dobrym rozwiązaniem.Wiele razy w takich temperaturach Nole sobie nie radził i wcale się nie zdziwię jeśli i sobie dziś nie poradzi. Co prawda grają o 19:30,ale to i tak godzina,gdzie temperatura mało nie zelżeje. Djoko gra równo w tym turnieju,wszyscy zdumieli się wygraną z Rogerem 3:0,ale kto oglądał mecz ten wie,że Fed nie grał swojego tenisa zawodziły go podstawowe uderzenia,mnóstwo błędów...H2H 4:3 Djoko,ostatnie 3 pojedynki Murray,szanse w tym meczu oceniam 60-40 dla Szkota,a to dlatego,ze pogoda dzis w Aussie jest jaka jest a i ostatnie pojedynki pokazuja,ze Andy potrafi grac z Serbem,takze 'cmon Murray

-3,5gema Murray dla odwaznych(3,2 Betsafe),mniej odwaznie 2,3 na Murraya tez w Betsafe

Ja też stawiam na Szkota. Nie wiem, po prostu zrobił na mnie lepsze wrażenie w tym turnieju. Jego gra jest spokojniejsza, bardziej wyważona, zachowana jest dobra proporcja między atakiem na obroną.

No i kiedy jest nie teraz Andy???!!!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...