Skocz do zawartości

Australian Open

dikimow43420

Rekomendowane odpowiedzi

AUSTRALIAN OPEN

F802C841A9C54579A04058FD6A7F36F2.ashx?w=221&h=110

Miejsce: Melbourne, Australia

Uczestników w turnieju mężczyzn: S-128 D-64

Uczestników w turnieju kobiet: S-128 D-64

Nawierzchnia: Hard

Całkowita pula nagród: $24,200,000

Strona oficjalna: http://www.australianopen.com

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Spotkanie :Kirilenko M. - Benesova I.

Typ: 2 :plus:

Kurs : 2,80

Bukmacher : Expekt

Data: 2011-01-20 02:15

Analiza:

Wydaje sie że buki źle ocenili szanse obu zawodniczek na zwycięstwo, zdecydowanie za wysoki kurs dali na zwycięstwo czeszki.Wydaje sie że siły są wyrównane a nawet lekko na korzysc Benesovej.

Kirilenko przed AO zagrała w jednym turnieju i szybko odpadła przegrywajac już w pierwszym meczu z Cibulkovą 6-3 6-3 .W pierwszej rundzie mordowała sie z Romina Oprandi 6-3 5-7 8-6.

Włoszka przełamała Kirilenko 5 razy na 16 szans. To bardzo duzo ale Kirilenko nie jest w dobrej ,optymalnej formie i dlatego to spotkanie miało taki przebieg i trwało az 3 godziny.

Benesova natomiast jest w dobrej dyspozycji, gra ładny dla oka tenis.

Przed AO zagrała w Brisbane i tam pokonała Hercog 6-2 7-5, a w drugiej rundzie po wyrównanym spotkaniu przegrała z Bartoli 1-6 6-3 0-6.

Kirilenko jest 19 w rankingu WTA natomiast Benesova 60 ale to nie odzwierciedla formy jaką dysponują teraz obydwie zawodniczki.

Czeszka rozjechała Medine Garrigues w pierwszej rundzie 6-0 6-1.

Nie dała sie przełamać Hiszpance ,a sama natomiast przełamała Anabel pieciokrotnie na pieć szans.

Dla mnie Czeszka jest faworytką tego spotkania i zdecydowanie stawiam na nią.

Kurs jest jeszcze bardzo dobry po 3.30 ale niektóre buki zaczynają obnizac kurs na czeszke.Polecam grac ten typ jak najszybciej.

Sharapova M. - Goerges J. typ 1 - 1,40

Rosjanka rewelacyjnie nie gra, ale przeciwniczka jest bardzo przeciętna. Nawet grająca na pół gwizdka Marysia pokona Niemkę. Solidność to za mało, aby pokonać Rosjankę.

Wozniacki C. - Cibulkova D. typ 2 - 4,20

Karolina to jeden z najdziwniejszych numerów jeden ostatnich lat. Mi ciężko jest zrozumieć, jak ona się znalazła na tym miejscu. Dla mnie to zwykły zbieg okoliczności. Nie gra mocno, nie biega szybko, nie ma żadnego elementu na wybitnym poziomie. Dla mnie każdy, kto złapał lepszą formę jest w stanie z nią wygrać. Dominika to niezwykle waleczna bestia. A do tego biega "jak Nadal". Ograła Słowaczka Dunkę tydzień temu w Syndey. Powtórka bardzo prawdopodobna.

Gość rafael86
Sharapova M. - Goerges J. typ 1 - 1,40

Rosjanka rewelacyjnie nie gra, ale przeciwniczka jest bardzo przeciętna. Nawet grająca na pół gwizdka Marysia pokona Niemkę. Solidność to za mało, aby pokonać Rosjankę.

granie Sharapovej po takim kursie to duże ryzyko - Maria jest strasznie nieregularna, widać długą przerwę w grze, fajne zagrania przeplata prostymi błędami, serwis też nie funkcjonuje zbyt dobrze

Georges zagrała dobry turniej na początku roku, robi stałe postępy i jak najbardziej ma szanse na pokonanie słabo dysponowanej Sharapovej

generalnie mecz może skończyć się wynikiem w każdą stronę, jak ktoś już chce typować Rosjankę to polecam grę na live, kurs z pewnością będzie wyższy od tego wyjściowego :)

Spotkanie: C.Woźniacki - D.Cibulkova

Typ: Cibulkova +5,5 gema

Kurs: 2,010 na chwilę obecną

Bukmacher: Pinnacle

Godzina: 1:00

Oto moje argumenty za tym typem:

1. To jest WTA, a tam faworytki często zawodzą.

2. Woźniacki moim zdaniem jest za słaba jak na numer 1, zawdzięcza to ogromnej aktywności w turniejach.

3. Cibulkova jest numerem 31 w rankingu, więc to nie byle kto.

4. Handicap jest wysoki, a naprawdę nie spodziewam się tu pogromu, a wyrównanej, zaciętej walki.

5. Woźniacki niby jest regularnie grającą zawodniczką, ale zdarzają się jej kryzysy i to nie tak rzadko.

6. Woźniacki nie ma świetnego sewisu, nie uderza zbyt mocno, nie ma bardzo kąśliwego returnu, więc Cibulkova może utrzymać wiele swoich gemów serwisowych, a zapewne też odbierze jakieś przeciwniczce.

Sharapova M. - Goerges J. typ 1 - 1,40 :t:

Wozniacki C. - Cibulkova D. typ 2 - 4,20 :n:

Krótko, bo czasu brak :bz:

Tsonga J.-W. - Dolgopolov A. typ 1 - 1,45

Umiejętności nieporównywalne. Pozostaje tylko pytanie czy Francuz nie będzie miał słabszego dnia? Chyba nie. Tsonga to typ showmana'a. Mecze w wielkich turniejach, przy pełnych trybunach to jest to, co go dodatkowo nakręca.

Youzhny M. - Raonic M. typ 1 - 1,35

Kanadyjczyk jest tu trochę przypadkiem. Porażka Llodry z nim to nie jest aż tak wielka niespodzianka. Francuz już nie z takimi przegrywał. Dwie rundy dla Kanadyjczyka to i tak sporo. Pod względem czysto tenisowym Rosjanin bije Raonica na łeb i szyję.

Stosur S. - Kvitova P. typ 1 - 1,45

Samanta przed własną publicznością i w przyzwoitej formie. Młoda Czeszka nie poradzi sobie z taką presją.

Radwanska A. - Halep S. typ 2 - 2,90

Konsekwentnie przeciw Polce. Już w sumie w pierwszej rundzie mogła wylecieć. W drugiej przeciwniczka była zdecydowanie za słaba. Rumunka świetnie poradziła sobie z dobrze dysponowaną Kleybanovą i jej atomowymi uderzeniami. Kurs wielce zachęcający.

Venus Williams – Andrea Petkovic

Typ: Williams

Kurs: 2,00

Bukmacher: Betsson

Czas rozpoczęcia: 11,00

Dzisiaj o godzinie 11.00 w Australia Open dojdzie do spotkania Venus Williams z Andrea Petkovic. Faworytem wydaje się być Amerykanka, jednak nie dla bukmacherów, którzy stawiają na 23-letnią Niemkę. Obie tenisistki nigdy wcześniej się nie spotkały na korcie tenisowym. Niemka, dla której największym sukcesem jest wygranie turnieju WTA w Bad Gaisten w 2009 roku, zajmuje obecnie 33. miejsce. w rankingu Petkovic we wcześniejszych rundach pokonała Jill Craybas 2:0 oraz 2:1 Anne Keothavong. Williams natomiast wygrała najpierw z Sarą Errani 2:0, a następnie pokonała Sandre Zahlavovą. Według mnie potyczkę V. Williams – Andrea Petkovic, mimo wszystko wygra Williams. Po stronie Amerykanki stoją doświadczenie oraz większe umiejętności. Williams to była liderka rankingu (obecnie jest 5.), zwyciężczyni 43 turniejów WTA w grze pojedynczej oraz 18 w grze podwójnej.

Spotkanie : Venus Williams (USA) - Andrea Petkovic (GER)

Typ: Andrea Petkovic (GER)

Kurs : 1,97

Bukmacher : Bwin

Data: 2011-01-21 11:00

Wracająca po kontuzji Amerykanka Venus Williams zagra dzisiaj na dobrą sprawę pierwszy poważny mecz po powrocie na kort. Niemka Andrea Petkovic obecnie zajmuje 33 miejsce w rankingu WTA, ale swoją dobrą grą na początku sezonu ma szansę przesunąć się nieco do przodu.

Andrea Petkovic przed Australian Open zagrała w turnieju w Brisbane gdzie pokazała się z bardzo dobrej strony. Doszła tam do finału w którym nie sprostała Petrze Kvitovej, wcześniej jednak pokonała Rumunkę Dulgheru, Jelenę Dokić, Jarmilę Groth i Marion Bartoli, co ważne każde z wygranych spotkań rozstrzygała w dwu setowych spotkaniach.

W I rundzie Australian Open Niemka grała z Jill Craybas i niech wynik mówi wszystko 61 62, w II rundzie miała natomiast małe problemy z Anne Keothavong 26 75 60, ale jak pokazuje wynik trzeciego seta również tu gdy trzeba było nie dała szans rywalce.

Powiedziałem, że jest to pierwszy poważny sprawdzian formy Venus po kontuzji ponieważ dwa wcześniejsze pojedynki z Sarą Errani i Sandrą Zahlavovą nie mogły być sprawdzeniem jej formy. Choć należy powiedzieć, że w meczu z Sandrą Zahlavovą Venus miała swoje problemy i gdyby rywalka była bardziej doświadczona mogłoby już Amerykanki w turnieju nie być.

Co się odwlecze to jednak nie uciecze,dzisiaj Venus gra z Andreą Petkovic, Niemką, która od początku sezonu gra dobrze i która w przypadku gdy zagra mecz na swoim wysokim poziomie powinna wyeliminować bardziej renomowaną rywalkę, rywalkę, która jednak nie jest tą zawodniczką sprzed kilku miesięcy.

Dyscyplina: Tenis Australian Open

Spotkanie : Venus Williams - Andrea Petkovic

Typ : Venus Williams 2-0

Kurs : 3,40

Bukmacher: Betsson

Data: 2011-01-21 11:00

Analiza:

Już dziś o godzinie 11:00 według bukmacherów (moim zdaniem nieco później) rozpocznie się spotkanie trzeciej rundy Australian Open Kobiet pomiędzy amerykanką Venus Williams, a Andrea Petkovic. Obie zawodniczki o mały włos w drugiej rundzie mogły pożegnać się z turniejem bo pierwsze sety swoich meczy przegrały. Venus to zawodniczka obdarzona mocny serwisem co za tym idzie zaserwowała 16 asów w 2 spotkaniach. Petkovic posiada mocne uderzenie kończące co w tym spotkaniu będzie przeszkadzać Williams ale i ona potrafi uderzyć z całych sił. Dodatkowy atutem przemawiający za Venus jest to że mecz odbywa się na hardzie gdzie ma wspaniały bilans meczy 278-66 , a Petkovic tylko 45-36 więc bardziej doświadczona jest amerykanka. Moim zdaniem bukmacherzy nieco przesadzili z takimi kursami w tym meczu ale mecz pokaże nam czy mieli racje :ok:

Spotkanie : Pavlyuchenkova A. - Benesova I.

Typ: 2

Kurs : 3,32

Bukmacher : Pinnacle

Data: 2011-01-22 02:15

Analiza:

Myśle że po raz kolejny buki źle oceniły szanse wygrania tego meczu.

Może Benesova nie jest az taka faworytką dla mnie w tym meczu jak z Kirilenko ale na tyle jestem przekonany ,ze czeszka wygra że postanowiłem postawić na nią.

Rosjanka bazuje na mocnym serwisie i mocnycvh wymianach lecz Benesova jest bardzo szybka i to ona powinna w czasie wymian przejmowac inicjatywe i rozkładac rosjanke po korcie mecząc ją co raz bardziej.

W australii w tym czasie słonko mocno praży wiec to rozciąganie po korcie i strata sił rosjanki poprzez jej sposób gry może skączyć sie dla niej kiepsko.

Benesova pokazuje że jest w wybitnej formie bo widac to było już przed AO w meczu z Bartoli, tam jeszcze nie było to dopięte na ostatni guzik, teraz myśle ze tak jest i Benesova gromi kolejne rywalki na korcie.Bardzo cieszy mnie to ze Benesova wygrywa 70% piłek przy walsnym podaniu co jest arcy ważne w kobiecym tenisie by utrzymac własne podanie.

Rosjanka również potrafi dobrze grac przy własnym podaniu ale nie miałą jeszcze takiej rywalki w tym turnieju jak Benesova.

Dodatkowo czeszka gra bardzo precyzyjnie, nie popełnia tylu błedów jak w poprzednim roku.Rosjanka tych błedów robi wiecej a wygranych piłek wiecej jak czeszka w meczach nie ma oraz widac że ten serwis jej nie funkcjonuje jeszcze tak jak w tamtym roku bo asów ma jedynie po tych 2 meczach 7 natomiast podwojnych błedów serwisowych też 7.

Jeśli Benesova bedzie grać tak umiejetnie i z głowa jak w poprzednich meczach to Pavluchenkowa bedzie musiała sie sporo nabiegać a przy tym zrobi zdecydowanie więcej błedów niż w poprzednich meczach.

Polecam grac ten typ jak najszybciej bo kursy prawdopodobnie poleca w doł tak jak to było przed meczem z Kirilenko.

Karolina to jeden z najdziwniejszych numerów jeden ostatnich lat. Mi ciężko jest zrozumieć, jak ona się znalazła na tym miejscu. Dla mnie to zwykły zbieg okoliczności. Nie gra mocno, nie biega szybko, nie ma żadnego elementu na wybitnym poziomie.

Musiałam. Karolina nie biega szybko? Fakt - nie ma żadnego nadzwyczajnego elementu, moim zdaniem wszystko ma na równym poziomie, technicznie super, ale brak siły, za mało gry kombinacyjnej... Ale dla przeciwniczek to jest ściana, ona biega, przebija, biega, przebija i tak w kółko. Przecież jak ktoś coś o Karo mówi, to właśnie tyle, że ona tylko przebija, a przebija dzięki temu, że fenomenalnie biega.

A typy nawet podam, o :p później :)

Jako, że wróciło obstawianie, wróciły wspomnienia to i ja się dołączę %-) . Może tym razem zapał nie skończy mi się po dwóch nietrafionych typach :D. Tylko nie wiem, czy jeszcze pamiętam jak te całe analizy się piszę %-) .

Flavia Pennetta - Shahar Peer 2 2.00

Trochę dziwny kurs prawdę mówiąc zważywszy chociażby na to co prezentują obie Panie, na ranking, czy też dwa zwycięstwa Peer nad Flaviettą w zeszłym roku na hardzie. No i właśnie nawierzchnia w Melbourne jest za Shahar, ale w sumie tylko teoretycznie, bo zmienione podłoże na plexicushion spowodowało zwolnienie gry w AO oraz przyjaźniejsze warunki dla zawodników dużo biegających po korcie, kim oczywiście jest Włoszka, ale hard to hard i piłka nie ślizga się tak mozolnie, że można jej się czasem spytać przed drugim uderzeniem, czy kawy by się nie napiła %-) .

Żałuję, że nie mogłem pooglądać za bardzo turnieju w Sydney i tak na prawdę po za suchymi wynikami nie wiem nic o grze tam w/w Pań, ale za to na Aussie Open załatwiłem sobie L4 %-) i mogę oglądać cały przekaz, więc z tego co widzę Flavia nic zbytnio nie zmieniła, czy może nie poprawiła w swojej grze w trakcie przerwy w sezonie (za dużo obijania się z Garbin %-) ). Szczerze mówiąc to odkąd Pennetta weszła do ścisłej czołówki (no tj. TOP20) to cały czas widzę te same top spiny, podobne pomysły na grę, w zależności od nastroju wygrane lub przegrane z równymi sobie lub słabszymi oraz porażki z TOP10. Dziwnie to trochę wygląda gdy jeden dzień oglądamy włoską zaciętość, a następnego chimeryczną porażkę -2 -1 (drugą taką zawodniczką jest Bartoli).

Jeśli chodzi o Peer to jej kariera mi przypomina grę polskiej, żeńskiej reprezentacji w siatkówkę - falowanie, czy jak kto woli sinusoida, wiadomo maczały w tym palce kontuzję, Arabowie i inne zewnętrzne powody. Chodzi mi o to, że jak dziewczyna zaczyna przegrywać to tak płynie przez kilka turniejów, ale z drugiej strony jak jest w ogniu to też przez te kilka turniejów jest ciężkim orzechem do zgryzienia nawet dla czołówki (jeśli w ogóle można o czymś takim jak czołówka w WTA aktualnie powiedzieć...). Dziewczyna bardzo dobrze zakończyła poprzedni sezon i mimo, że nie dała rady Azarence w Syd to akurat właśnie przed Aussie Open osiągnęła najwyższy w karierze ranking (12). Już w Melbourne Park dobija dwie dziewuchy tymi swoimi kontrami i nie wygląda jakby miała zaprzestawać na trzeciej rundzie.

Eh mam nadzieję, że coś z tych wypocin ma jakikolwiek sens %-) .

Karolina to jeden z najdziwniejszych numerów jeden ostatnich lat. Mi ciężko jest zrozumieć, jak ona się znalazła na tym miejscu. Dla mnie to zwykły zbieg okoliczności. Nie gra mocno, nie biega szybko, nie ma żadnego elementu na wybitnym poziomie.

Musiałam. Karolina nie biega szybko? Fakt - nie ma żadnego nadzwyczajnego elementu, moim zdaniem wszystko ma na równym poziomie, technicznie super, ale brak siły, za mało gry kombinacyjnej... Ale dla przeciwniczek to jest ściana, ona biega, przebija, biega, przebija i tak w kółko. Przecież jak ktoś coś o Karo mówi, to właśnie tyle, że ona tylko przebija, a przebija dzięki temu, że fenomenalnie biega.

A typy nawet podam, o :p później :)

No bez przesady. Nie porównuj biegania Dominiki do biegania Karoliny. Bo to jak porównywać bieganie Nadala do biegania Dawidienko :p

Przecież ja nie porównałam biegania jednej do drugiej i Ty w swojej analizie też nie. Napisałeś, że Karolina nie biega szybko. Ja uważam inaczej. Poza tym gdyby Cebula była taka dobra, to chyba ona byłaby na miejscu Karo, a tak nie jest (bo przecież Karo nic innego na wybitnym poziomie nie robi).

No ale widzę, że to wszędzie normalka, ciśnięcie po Woźniackiej odkąd przoduje w rankingu. Zarówno na forach, jak i w serwisach sportowych. A teraz typowanie w każdym meczu przeciwko. Szlema może jeszcze nie wygrała, ale wygrywała w innych turniejach i pokonywała światową czołówkę aż w końcu sama do niej należy. I może rzeczywiście nie ma nic charakterystycznego w repertuarze, ale jest regularna, a jak widać - innym tego brak.

Nadal - Tomic [gem hc 0:9.5] 2 @1.92

Rafie przyfarciło się z losowaniem przeciwieństwie do Feda, który już w drugiej rundzie miał Simona, a w trzeciej na razie dobrze spisującego się Malisse (jak dotychczas). Nadal miał dwóch grajków typowo do bicia albo do rozgrzewki. Tomic gra u siebie, przez miejscowych już uwielbiany, bo w przyszłości ma im zastąpić Hewitta. No i rzeczywiście młodzian wyeliminował Chardego i Felka Lopeza. Nie mówię, że wyeliminuje Nadala, ale przegrana różnicą 9 gemów nie jest czymś nieosiągalnym.

Bhupathi/Paes - Lopez/Monaco 1 @1.4

Bhupathi i Paes wrócili do grania ze sobą i sądzę, że to dobra decyzja, bo to jedna z lepszych par w tourze i mimo sukcesów, gdy grali osobno, zdecydowanie lepiej prezentują się razem. Przeciwnicy to teoretycznie ziemniaki, ale wiadomo, że obaj potrafią grać na hardzie, ale co z tego, skoro w grze podwójnej po raz pierwszy grają ze sobą, a do tego rzadko w deblu w ogóle startują. To jeszcze nie ten czas, żeby Hindusi mieli odpaść.

+ w mikście Matkowski/Govortsova

Spotkanie: R.Soderling-J.Hernych

Typ: over 27,5 gema w całym meczu

Kurs: 2,160

Bukmacher: Pinnacle

Godzina: 1:00

Zdecydowanym faworytem spotkania jest rzecz jasna Soderling, który jest jednym z głównych faworytów do wygrania całej imprezy. Mimo to uważam, że wcale nie musi rozjechać Hernycha jak walec. Aby over wszedł, to praktycznie wystarczy, że Hernych nawiąże walkę(np. tiebreak) w choć jednym secie. Zapewne wystarczy też to jak się nie da dwukrotnie przełamać w każdym z setów, np. 6-3, 6-4, 6-3 i wszystko pięknie.

Czy Hernych da radę? Moim zdaniem tak. Soderling najprawdopodobniej po przełamaniu nie będzie się zbytnio przykładać do podań rywala, bo jest pewny własnego serwisu. Po co ma dużo biegać, męczyć się(trzeba zachować siły na dalsze mecze) jak asami/wygrywającymi podaniami może rozwiązać sprawę w takiej sytuacji. Nię mówię już o sytuacji, kiedy to Hernych wygra jednego seta, bo wówczas typ na pewno wejdzie.

Moim zdaniem ten typ po takim kursie to valuebet.

Nadal - Tomic [gem hc 0:9.5] 2 @1.92

Rafie przyfarciło się z losowaniem przeciwieństwie do Feda, który już w drugiej rundzie miał Simona, a w trzeciej na razie dobrze spisującego się Malisse (jak dotychczas). Nadal miał dwóch grajków typowo do bicia albo do rozgrzewki. Tomic gra u siebie, przez miejscowych już uwielbiany, bo w przyszłości ma im zastąpić Hewitta. No i rzeczywiście młodzian wyeliminował Chardego i Felka Lopeza. Nie mówię, że wyeliminuje Nadala, ale przegrana różnicą 9 gemów nie jest czymś nieosiągalnym.

Bhupathi/Paes - Lopez/Monaco 1 @1.4

Bhupathi i Paes wrócili do grania ze sobą i sądzę, że to dobra decyzja, bo to jedna z lepszych par w tourze i mimo sukcesów, gdy grali osobno, zdecydowanie lepiej prezentują się razem. Przeciwnicy to teoretycznie ziemniaki, ale wiadomo, że obaj potrafią grać na hardzie, ale co z tego, skoro w grze podwójnej po raz pierwszy grają ze sobą, a do tego rzadko w deblu w ogóle startują. To jeszcze nie ten czas, żeby Hindusi mieli odpaść.

+ w mikście Matkowski/Govortsova

Czy ja wiem ? Fed powinien pyknac Simona w 3 setach, sam doprowadzil do 5seta, ale jemu moze to wyjsc tylko na dobre ile to razy w wielkich szlemach doprowadzal do 5setowki ktora wygrywal a nastepnie zgarnial szlema. Na pewno duzy wzrost pewnosci po tym meczu, Nadal moze tylko zalowac ze dostal takich ogorkow na start bo tak naprawde zostanie wyrzucony odrazu na gleboka wode w kolejnych rundach nie bedac w pelnym trybie meczowym. Na poprzednich szlemach meczyl sie i to bardzo w poczatkowych rundach aby z kazdym kolejnym meczem grac coraz lepiej i ciagle poprawiac swoje niedoskonalosci z meczu na mecz.

Powinien czy nie - na pewno Simon był trudniejszym przeciwnikiem od obu, których miał Nadal i niestety (dla Feda), mimo że to losowanie i winić za to nikogo nie można, ostatnio to właśnie Szwajcar ma najtrudniejszych przeciwników od początku. Oczywiście bez wyolbrzymiania, bo wiadomo, że to nie ścisła czołówka, ale wszystko w porównaniu do Hiszpana.

Spotkanie : Caroline Wozniacki (DEN) - Anastasija Sevastova (LAT)

Czy Anastasija Sevastova (LAT) wygra co najmniej 1-go seta?

Typ: TAK

Kurs : 3,20

Bukmacher : Bwin

Data: 2011-01-23 01:00

Analiza:

Zdecydowałem sie postawić na Sevastova ,że wygra przynajmniej seta bo kurs jest bardzo dobry ,a Anastasija prezentuje sie bardzo dobrze w tym turnieju.

Wozniacki ,numer jeden po drodze do czwartej rundy bez problemów odsyłała kolejne tenisistki do domu.

Pierwszą była Gisela Dulko ,która jest w kiepskiej formie i nie ma sie czemu dziwić ze nie potrafiła nawiązac walki z Dunką.Bo gdyby grała swoj tenis na normalnym poziomie to były by w tym meczu z pewnoscą 3 sety,a tak dostała 6-3 6-4 i odpadła z turnieju.

W drugiej rundzie spotkała sie z Vania King, mecz bez historii,a szczegolnie wtedy gdy amerykanka podawała drugim serwisem.Mecz zakonczył sie 6-1 6-0.

W trzeciej rundzie odpłaciła się Cibulkovej za porazke przed AO w Sydney,wówczas Dominika wygrała 6-3 6-3.

Wszystkie trzy tenisistki grajace do tej pory z Wozniacki robiły sporo błędów bo zmuszała do nich dunka.

Sevastova postawi opór Wozniackiej bo jest w bardzo dobrej formie jak i nic nie ma do stracenia bo zaszła już bardzo daleko wiec mysle ze psyhicznie wytrzyma to spotkanie.

Po drodze do czwartej rundy ograła Hercog 6-3 7-6, to był najgorszy mecz Sevastovej w tym turnieju, dała sie wtedy przełamać az 3 razy.Z Wickmayer , zdecydowanie groźniejszą zawodniczką od Hercog jak i podobnie grającą do Wozniacki ,Sevastova zagrała dobre spotkanie i wygrała w dwoch setach 6-4 6-2.

W trzeciej rundzie zagrała z rosjanką Manasieva ,która również jest w wysokiej formie ale technicznie odstawała od Sevastovej i mecz zakonczył sie 6-3 6-1.

Wazne bedzie by Sevastova utrzymala swoje podanie bo to jej idzie dosc dobrze ale na Wozniacki może być mało. Karolina nie jest w jakiejsc wybornej formie i błedy sie jej równiez zdarzają wiec mysle ,że Sevastova ma duże szanse ,realne szanse na zdobycie przynajmniej jednego seta.

Z powodu urazu mięśnia miednicy, którego doznała w meczu z Zahlavovą w 2R. To był pierwszy krecz w trakcie meczu V. Williams z turnieju wielkoszlemowego od 1994 r., więc raczej to nie jest byle stłuczenie.

Flavia Pennetta - Shahar Peer 2 2.00 :minus:

No tak przewidywalny początek, ale chociaż od połowy mecz stał na dobrym poziomie.

Próbujem dalej, choć jak zwykle gdy się zbliża drugi tydzień to coraz mniej do wyboru z meczów. Krótko, bo trzeba jeszcze się te dwie godziny przespać jeszcze.

Victoria Azarenka vs Na Li 2 1.86

Chinka kolejny rok zaskakuję dyspozycją na początku roku, ale to pewnie tak jej służą tę prądy płynące od Pacyfiku. Osiem wygranych w tym roku z rzędu i pokonanie (zdrowej) Venus Williams po przegranym już prawie pojedynku w Hong Kongu (jak na pokazówkę bardzo dobre spotkanie nawiasem mówiąc) mówi chyba samo za siebie. Na Li mimo nie zgadzania się wciąż na wstąpienie do partii komunistycznej (jak to zrobiła chociażby Jie Zheng) nie ma problemów z przygotowywaniem się do nowego sezonu bez pomocy rodzimego państwa. W Tourze Chinka przebija się już od kilku ładnych lat i z tego co pamiętam to zawsze był ktoś o kim się mówiło, że może być groźny, może komuś urwać seta, ale nigdy na pewno jako ktoś dochodzący do SF w turniejach Wielkiego Szlema. W zeszłym roku wszyscy byli w szoku, w tym na tą samą fazę osiągniętą przez Na Li patrzyłoby się chłodnym okiem. Może dziewczyna nie ma talentu jak chociażby jej dzisiejsza rywalka Azarenka, ale o chińskiej pracowitości chyba każdy słyszał, a talent w pokoleniu tych "księżniczek", które aktualnie mamy w większości na kortach świata coraz częściej przeszkadza, bo przecież po co przepracowywać się na kortach treningowych skoro mając taki dar od Boga wystarczy mi podganiać rakietą muchy, zamiast przygotowywać się fizycznie iść szukać nowej torebki.

No i jak zwykle zaczynając pisać o jednym, kończę o zupełnie innej sprawie, ale chyba każdy zrozumie o co mi się rozchodzi, a ja wierzę, że ciężko przygotowująca się do nowych sezonów (zapewne po 8-9h dziennie) Chinka Na Li pokażę krzyczącej Vice kto niedługo wpadnie do TOP10.

Dyscyplina: Tenis, Australian Open '11

Spotkanie: Wozniacki Caroline (DEN) vs. Sevastova Anastasija (LAT)

Typ: Sevastova Anastasija (LAT) +1,5 seta

Kurs: 3.00

Bukmacher: Betway

Analiza:

Mecz pomiędzy Dunką a Łotyszka rozegrany będzie na Rod Laver Arena jako pierwszy. Zdecydowaną faworytką bukmacherów jest rozstawiona z numerem jeden Wozniacka i jej szanse na końcowe zwycięstwo w AO rosną. Moim zdaniem Dunka tego Szlema nie wygra. Jej gra pozostawia wiele do życzenia. Gdyby nie szczęście to już byśmy jej nie oglądali. Zarówno Dulko jak i Cibulkova czyli rywalki odpowiednio z 1 i 3 rundy grały przeciwko Karolinie bardzo dobrze, jednakże utrzymywanie własnego podania przychodziło im z ogromnym trudem. Pomimo iż dość łatwo potrafiły przełamywać Wozniacką to i tak przegrały ponieważ popełniały masę naprawdę banalnych, niewymuszonych błędów. Bardzo słaby procent trafionego pierwszego podania i Dunka łatwo radziła sobie z returnem i dochodziło do rebreaków i breaków. Sposób na wygranie z Wozniacką wydaje się dość banalny, wystarczy wygrywać własne podania i grać agresywnie przy jej serwisie. Słowaczka Cibulkova pokazała jak grac z dunka. świetne odwrotne crosy forhendowe, dobra gra kątowa i Wozniacka nie istniała na korcie. Cibulkova w tamtym spotkaniu miała ponad 30 winnersów przy zaledwie kilku Dunki. Nie pamiętam dokładnie ile ich było, ale z pewnością ich liczba nie przekroczyła 15. Zepchnięta do ostrej defensywy Dunka popełnia jak na nią dość dużo błędów. Wiadomo, że Karolina świetnie potrafi się bronic i trzeba naprawdę solidnie popracować by zdobyć punkt. Dunka z pewnością nie jest w swojej optymalnej formie. Rywalką Wozniackiej jest Łotyszka Sevastova. Ta zawodniczka zrobiła ogromny progres w swojej grze. 21 latka preferuje korty twarde, trudno się temu dziwić, posiada bardzo dobry serwis i wygrywanie własnego serwisu nie sprawie jej aż tak dużego problemu jak wspomnianej Cibulkovej czy też Dulko. Gra bardzo mocno z głębi kortu jest w stanie zmusić rywalki do solidnego biegania, a właśnie taki sposób gry jest idealny na Wozniacka. Genialny mecz Łotyszka rozegrała w 2 rundzie przeciwko Wickmayer. Belgijka nie miała nic do powiedzenia w meczu z Łotyszka. Belgijka to bardzo solidna firma i wyeliminowanie jej przez mało znaną Sevastova wzbudziło spore zaskoczenie, jednak było to miłe zaskoczenie ponieważ każdy chciałby oglądać mecze z udziałem dobrze grających pań ponieważ oglądając mecz gdzie panie popełniają ok 50-60 niewymuszonych błędów w 2 rozegranych setach woła o pomstę do nieba. Reasumując osobiście daje większe szanse dla Sevastovej niż bukmacherzy. Ta solidna, dobrze serwująca zawodniczka jest w stanie wygrać seta jak i całe spotkanie. Kursy bardzo zachęcające do zagrania. Boje się tylko tego, że zje ja trema, ale jak przystało na zawodowych sportowców, musi sobie z nią poradzić i zagrać jak najlepiej, Trzymam kciuki za mało znana rywalkę numeru 1 w kobiecym tenisie. W tegorocznym AO działy się już do tej pory takie szopki, że już nic mnie nie zdziwi.

PS. Polecam także zagrać over 3,5 setów w meczu Djoko z Almagro. Niestety typ bez analizy, bo nie mam na nią zbytnio czasu. Kurs w granicach 2,50

> Z powodu urazu mięśnia miednicy, którego doznała w meczu z Zahlavovą w 2R. To był pierwszy krecz w trakcie meczu V. Williams z turnieju wielkoszlemowego od 1994 r., więc raczej to nie jest byle stłuczenie.

I wlasnie temu sie dziwilem, Williamski nie zwykly poddawac meczow...

Spotkanie : V. Zvonareva - Benesova I.

Typ: Benesova wygra pierwszego seta

Kurs : 5,12

Data: 2011-01-24 03:00

Analiza:

Licze w tym meczu na wielką niespodzianke.Spodziewam sie ,ze czeszka przejdzie numer 2 WTA.Pisałem we wczesniejszych analizach że czeszka jest w wybornej formie i to sie sie sprawdziło po raz kolejny w meczu z zdecydowanie wyżej notowaną Anastasią Pavlyuchenkovą. Pavluchenkova grała bardzo dobrze,od 4 gema grała wysmienicie przy własnym podaniu i szukała szansy na odrobienie straty. Benesova pokazała doswiadczenie i ogranie w deblu grajac ładnie przy siatce, katując rosjanke top spinowymi lobami oraz fantastyczną szybkośc poruszania sie po korcie.

Serwis Benesovej bardzo dobry mimo że nie dysponuje mocnym serwisem to dzieliła piłki w karze serwisowym tak że Pavluchenkova wiele razy miała problem z odczytaniem kierunku piłki.

Na pewno czeszka wraz z trenerem przeglądnie wcześniejsze spotkania Very,a to jej znacznie pomoże poniewaz Vera w tym turnieju jest naprawde do ogrania i bardzo czytelna.

W każdym meczu wiekszosc piłek z pierwszego podania kieruje w lewą strone kara serwisowego.

Odczytała to w ostatnim spotkaniu Safarova,która nie miała przez cały mecz wiekszych problemów ze zgadywaniem gdzie zaserwuje Vera.

We wcześniejszych meczach Jovanovski jak i Bammer dawały sie zaskakiwac.

Benesova natomaist serwuje rozmaicie. Nie ma wybranych kierunków gdzie serwuje wiekszośc piłek co utrudnia zycie rywalkom.

Pierwszy set czeszki w meczu z Pavluchenkovą był perfekcyjny, myśle ze czeszka w tym spotkaniu również obejmie prowadzenie po pierwszym secie.

Benesova w pierwszym secie grała skutecznie bez błedów wiec Pavluchenkova nie za bardzo mogła powalczyć z szybką czeszką.

Drugi set to nadludzka gra rosjanki,ktora ładowała winnerów w co drugiej piłce,a czeszka popełnila kilka błedów i set zakonczył sie 6-1 dla rosjanki.

Trzeci set to walka Benesovej przy własnym podaniu bo Pavluchenkova grała nadal rewelacyjnie,a przy własnym podaniu serwis był katem ,który albo bezpośrednio zdobywal punkty albo jego następstwem była latwa piłka dla rosjanki.

Jednak gdy tylko pojawiła sie okazja, gdy tylko rosjance przestał funkcjonowac serwis ,wówczas Benesova momentalnie zdobyła 2 bp i zakończyła mecz 7-5.

Martwiła mnie spora ilosc błedów w 3 secie ze strony Benesovej, bo miała ich więcej niż rosjanka ale udało sie wygrać i awansowac dalej.

Tak jak pisałem licze na niespodzianke w tym meczu i awans Benesoej jednak by byc pewniejszym wole postawić że Benesova wygra seta,bo spodziewam sie że jak czeszka zagra tak jak w poprzednim meczu to pierwszy set szybko zapisze na własne konto.Vera nie ma tak dobrego serwisu jak Pavluchenkova wiec wygrywajacym podaniem punktów dużo nie zdobedzie.

Spotkanie : V.Zvonareva - I.Benesova

Typ: over 18,5 gema

Kurs : 2,040

Godzina: 3:00

Dziwi mnie aż taki kurs na over w tym meczu, przecież Benesova gra bardzo dobrze, a Zvonareva miała w poprzednej rundzie arcytrudny, wyczerpujący przede wszystkim psychicznie mecz. Faworytką jest Zvonareva, ale moim zdaniem nie aż taką jak pokazują kursy na to spotkanie.Over 18,5 gema to wcale nie jest dużo, Benesova spokojnie powinna nazbierać trochę gemów. Wystarczy, że jeden set będzie zacięty i typ wchodzi. Po takim kursie jak dla mnie warto to zagrać.

Czas coś naskrobać.

Nadal - Cilic 2 8,0 Sportingbet

Nadal sam mówił, że grało mu sie perfekcyjnie na samym początku roku. Potem turniej w Doha, gdzie złapał jakiegoś wirusa i został zdemolowany przez Davydenkę. Sam mówi, że o wiele szybciej teraz się męczy, poci się bardziej i nie jest mu łatwo. A to jest ogromny problem dla takiego atlety jak on. Jego siłą zawsze była siła fizyczna. To, że się męczy, widać nawet podczas meczów ze słabeuszami jak np. Tomic. Posyła piłki w sam środek kortu, jego zagrania z fh, które przynosiły mu zawsze mnóstwo punktów, teraz lecą w aut, co jest dowodem słabości fizycznej. Cilic wprawdzie grał 5 długich setów z Isnerem, ale to może być tez plus, bo tak długi mecz mógł pomóc mu znaleźć swój rytm i optymalne zagrania. Prowadzi w H2H 1-0 z Nadalem, a mecz ten był grany na hardzie. Ma dobry serwis, dobrze trzyma wymiany, no i co najważniejsze trzyma poziom przez cały mecz. Jest materiałem na top 10, gdzie zresztą już był raz w karierze, tak więc kurs tu powinien być max 3,5 dla Cilica. Nadal przegra niedługo. Jak nie tu to w następnej rundzie, a przed finałem to na 90%.

Wawrinka zdobędzie tytuł AO 56 5dimes.

Nadal słaby, Federera da się ograć, co poprzedni rok pokazał, a wracający do formy Simon potwierdził na tym turnieju. Djokovic też nie przekonuje, choć spodziewam się, że jeszcze pokaże na co go stać, bo uważam, że narazie sobie spacerkiem jedzie na 60% możliwości. Murray z jego defensywnym usposobieniem popłynie z pierwszym trudniejszym przeciwnikiem grającym ofensywny tenis. No i jeszcze Soderling, ale on ma problemy aby zagrać 2 dobre spotkania z rzędu. Wawrinka miał wg. mnie jak do tej pory najtrudniejszą przeprawę, bo musiał pokonać dwóch topowych zawodników: Monfilsa i Roddicka. No i nie stracił seta przy tym. Monfils pod koniec zeszłego roku nie dał mu żadnych szans, więc rewanż był tutaj bardzo ważny dla Wawrinki, a kolejne 3-0 z Roddickiem na pewno dodatkowo go zbudowało. Sam jestem pod wrażeniem gry Wawrinki. Czekałem kilka lat na to, aż dojrzeje i chyba własnie oglądamy moment przełomowy w jego karierze. U niego problemem była zawsze głowa, bo ciągle był w cieniu Federera. Może to jakiś kompleks, a może nie... Kto wie? Mówił kiedyś w wywiadzie, że ludzie określają go jako "tego Szwajcara, ale nie tego, który wszystko wygrywa, ale tego drugiego". Imperium Federera chyli się ku upadkowi i może teraz Wawrinka w końcu wydostanie się ze skorupki? Zobaczymy. Ja myślę, że są duże szanse na taki obrót spraw. Wawrinka zagrał fenomenalnie z Roddickiem. 92% wygranych punktów z pierwszego serwisu, 65% z drugiego. Gra dokładnie, cierpliwie, regularnie, przyspiesza kiedy trzeba, gra takie winnery z backhandu, że palce lizać. Wygrał wszystkie (9) mecze w tym roku, a więc jego forma to wynik dłuższych przygotowań, a nie chwilowej lepszej dyspozycji dnia. W zawiązku z tym uważam, że może on być niespodzianką turnieju i czarnym koniem, bo forma jest, talent

jest i słabość czołówki też jest. No i do tego kurs 56 też jest. Wg. mnie warto.

Ferrer - Raonic (+6) 2 2,0 Sportingbet

Ferrer wygrał tytuł w Auckland, a tu jedzie ostro i stracił tylko jednego seta z Nieminenem. Jednak i to jest dziwne, bo Nieminen ma kontuzje kolana i grał na prochach, o czym sam pisał na swoim blogu. Ferrer poza tym grał z łajzami, więc 3-0 w tych meczach nie jest dziwne. Tymczasem Raonic jest niespodzianką, bo odprawił Llodrą i Youzhnego. Czyżby powrótka z AO 2008, gdzie czarnym koniem był Tsonga? Może nie aż tak bardzo, ale Raonic jest wysoki, świetnie serwuje i do tego gra agresywnie. Dobrze się porusza po korcie i jest też agresywny przy odbiorze serwisu. I wcale nie widze tu 3-0 dla Ferrera. Rzadko gram przeciwko Ferrerowi, bo tego gościa naprawdę trudno pokonać - jest prawie niezniszczalny - ale jednak Raonic udowadnia, że stać go na to, aby mecz był zacięty. Może nawet ugrać seta w tie breaku czy nawet bez tie breaka. Tak więc handicap +6 gemów powinien wejść nawet przy trzech setach dla Ferrera. Kurs jest też wart gry wg. mnie. Pożyjemy, zobaczymy.

[ Komentarz dodany przez: pershing: 2011-01-23, 23:47 ]

jesteś kontrowersyjny %-)

Victoria Azarenka vs Na Li 2 1.86 :t:

Znowu krótko, bo zaraz nasi grają o pietruszkę w Molmoe.

Petra Kvitova vs Flavia Pennetta 1 1.58

Konsekwentnie na porażkę Flavietty. Wczoraj polecałem tenisistkę z winning streakiem w tym roku po ostatnim meczu wynoszącym już - 9. Dzisiaj jest to Czeszka Kvitova, która w tym roku tracąc póki co tylko dwa sety nie przegrała już od ośmiu meczów. Najwyraźniej mamy początek zmiany warty w tym hermetycznym towarzystwie, które w ostatnich latach rozdziela między sobą największe tytuły. Nie rozwijam jednak tematu, bo znowu skończy się na połowie strony dygresji.

Petra w poprzednim meczu rozłożyła Sam Stosur i ujawniła wszystkie jej słabości. Jak już można się było przyzwyczaić, jeśli młoda to uderza mocno, dużo ryzykuję, przez co dużo psuję i mecz staję się toporny do oglądania, ale to może już nie być dłużej zasada, bo jeśli się oglądało mecz Kvitova - Stosur, czy dzisiejszy Petkovic z Maryną można zauważyć, że tych błędów jest coraz mniej, a skuteczność uderzeń wręcz przeciwnie. Jest to bardzo dobry prognostyk na przyszłość, jako że poziom WTA ostatnimi sezonami nie był zbyt wysoki.

Pennetta pewnie jeszcze trochę będzie czuła w kościach niezwykle emocjonujący, ale i długi i męczący mecz wygrany z Shahar Peer dwa dni wcześniej. Dlatego uważam, że przy braku kompromisów w grze Czeszki i jej mocnych, płaskich uderzeniach Flavia zacznie spóźniać się do piłek. Ogólnie myślę, że wszystko pójdzie według planu Kvitovej jeśli tylko jej strzały będą lądować przed, a nie za linie.

[ Komentarz dodany przez: pershing: 2011-01-23, 21:08 ]

o "7" która pozwala grać kwale do IO ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...